HDZ ne da Srbima konstitutivnost

Na predstojećoj sjednici Skupštine HNK biće predložena dopuna dnevnog reda, tačnije izmjena Ustava HNK u smjeru da Srbi postanu konstitutivan narod u ovom kantonu i veliko je pitanje da li će se zbog protivljenja HDZ BiH ova tačka uopšte naći pred poslanicima.

Bosna i Hercegovina 05.09.2017 | 07:18
HDZ ne da Srbima konstitutivnost
Dopunu dnevnog reda predložiće Vesna Saradžić, potpredsjednik Skupštine HNK iz reda srpskog naroda, koja je rekla da na posljednjoj sjednici kolegijuma Skupštine nije bilo volje da se to pitanje nađe na dnevnom redu.

"Uputila sam amandmane na Ustav HNK, a nedugo nakon toga i SDA je uradila isto. Ti amandmani su usaglašeni i zatraženo je od Vlade HNK da da svoje mišljenje, međutim to nikad nisu uradili. S obzirom na to da je istekao rok do kada je Vlada trebalo da da mišljenje, predložiću na predstojećoj sjednici dopunu dnevnog reda, a da li će ona proći - pitanje je", rekla je Saradžićeva, dodajući da će insistirati na tome u toku mandata te da u njenoj stranci (SDP) sasvim sigurno postoji volja da se to usvoji.

Inače, konstitutivnost Srba u ustavima kantona obaveza je, između ostalog, i zbog odluka Ustavnog suda FBiH i Ustavnog suda BiH, međutim te odluke još nisu provedene i, kako reče Saradžićeva, zbog toga još niko nije odgovarao.

Volja za usvajanjem amandmana za Ustav postoji i u najvećoj bošnjačkoj stranci, odnosno SDA, iz koje su juče saopštili da nemaju ništa protiv konstitutivnosti Srba u HNK, ali da je problem HDZ koji to koči.

Takođe, iz Kantonalnog odbora SDA saopštili su da se kompleksnost i važnost Hercegovačko-neretvanskog kantona HDZ-u ogleda i u činjenici da strateško partnerstvo HDZ - SNSD "očigledno ne vrijedi".

Naglasili su i da se na nedavno održanom okruglom stolu o nekonstitutivnosti Srba u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona mogla vidjeti sva diskriminacija i kontinuirana pretenzija HDZ BiH na pojedine kantone, prvenstveno HNK, koji žele da pretvore u područje podređeno interesima samo jednog naroda.



"Ako to dođe na dnevni red, glasaću s obje ruke 'za'. Pošteno je da se to podrži i stav stranke je takav da glasamo za to jer nema razloga da tako ne bude", rekao je Zlatko Hadžiomerović, poslanik SDA u Skupštini HNK i bivši ministar obrazovanja u ovom kantonu.

Stav HDZ-a juče i pored brojnih nastojanja nije dobijen, jer se pojedini poslanici u HNK nisu javljali na mobilni telefon, a potpredsjednik Skupštine HNK iz HDZ-a Tomislav Martinović nije odgovarao ni na SMS poruke.

Kako kažu, ne žele milostinju i mrvice od SDA i HDZ-a, koji su do sada na takav način tretirali svaki zahtjev srpskih organizacija, udruženja ili građana srpske nacionalnosti.

Takođe, naglasili su da će ukoliko se ponovo ogluše o njihov zahtjev biti prinuđeni da posegnu za drugim demokratskim sredstvima, te da zatraže zaštitu od političara iz RS i međunarodne zajednice.

Pored konstitutivnosti, izmjene Ustava HNK odnose se i na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma na području HNK, a osim ovog kantona Srbi kao narod još nisu konstitutivni u tri kantona u FBiH.

Herceg: Jeftini politički poeni

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg izjavio je juče za HMS kako Kantonalni odbor SDA na vrlo paušalan način govori o pitanju jednakopravnosti naroda u HNK te da je u pitanju klasična predizborna retorika s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena.



"Licemjerno je da o jednakopravnosti naroda govore oni koji dnevno, sudjelujući u različitim razinama vlasti, poput brojnih županijskih/kantonalnih i federalne vlade, te Savjeta ministara BiH, na najgrublji način krše prava za koja se sada navodno zalažu i brinu", kazao je on.

Dodao je da je opštepoznata činjenica da je poštivanje prava svih građana u HNK daleko iznad ostvarivanja tih prava u drugim kantonima, entitetima i državi.

Oni koji pokazuju zabrinutost u vezi s tim neka je, naglasio je Herceg, pokažu kada je u pitanju položaj Srba i Hrvata u Sarajevu, ali i brojnim drugim mjestima gdje građani ova dva konstitutivna naroda ne ostvaruju ni minimum prava.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Слога Српске

05.09.2017 05:29

Ово још једном показује ко је какав. Србске власти у Српској су сушта супротност од идеалинх (од 1998. имамо НАТО окупационог намјесника на власти). Али, Бошњаци и Хрвати су се добрим дијелом вратили, у пограничним градовима Српске више у унутрашњости мало мање. На жалост, сви у Српској дјелимо исту судбину криминалне власти па сви напуштају Српску због тога. То се види и на партијама, поготово бошњачким, у НСРС. Оваквим бројем повратника и људи који су послије рата остали на своме не може да се похвале ни већински хрватски, ни већински бошњачки кантони.

ODGOVORITE
Name

re sloga srpske

05.09.2017 06:18

Nisu bosnjaci ostali za vrijeme rata nego pobjegli ko je imao mogucnosti od logora i klanja a to sto su htjeli da se vrate na svoju babovinu to nije nasa greska sto srbi nezele jer zele da ostanu tamo gdje su izbjegli

Name

Sasa

05.09.2017 06:34

Davno sam rekao da su nam manji neprijatelji bosnjaci od hrvata.

Name

re

05.09.2017 06:40

Hrvati su se olako odrekli RS-a, a Srbi još lakše Federacije, sve kako bi označili prostor koji će biti samo njihov. Bošnjaci su jedini narod koji živi na cijeloj teritoriji BiH.

Name

popara

05.09.2017 07:06

Pa ne pjeva dzaba Dodik....oj Hrvati nasi ste jarani,nama Srpska vama Muslimani.

Name

Слога Српске

05.09.2017 08:04

ре: Да је било злочина, јест. И сваки је за осуду. Али о логорима и клању (и разним другим глупостима) нема говора. О томе нису ниша нашли ни војници окупационих снага послије рата ни истраживачи "просрбског" Хашког суда. Признајем да је и са повратом имовине више Бошњака али и Хрвата било проблема. Али је огроман број (ако не и сви) повратио своју имовину, Што се не може баш рећи за Србе код којих је тај процес трајао дуже. А то да Срби не желе да се врате је још једна обмана. Итекако желе, али им се егзистенција отежава или онемогућава.

Name

Milojko

05.09.2017 05:33

Zaštitnik Srba Dragan Čović HDZ u institucijama BIH neda konstitutivnost Srbima u svim kantonima gdje je HDZ večina.

ODGOVORITE
Name

Bratija

05.09.2017 10:43

Milin brat, bratski narodi.

Name

Zanimljivo

05.09.2017 05:35

posebno ovo da ako im HDZ ne dadne da budu konstitutivni da ce trazit od politicara iz RS da im pomognu. Kao do sad nisu ni znali da negdje u Mostaru zive neki povratnici kojima HDZ preko imanja hoce da okrene trasu auto puta i kojima se negira konstitutivnost. Mozda se iz vladinog helikoptera ne vide pa zato ih Mile do sad nije stitio. Al kako god to malo Srba bolje je da traze zastitu od precjednika Venecuele jer ce isti prije da ih zastiti od onog ko je za to duzan jer je dobio izbore. A ako ih Dodik bude stitio bojim se da HDZ nece ni morati da ih ugrozava

ODGOVORITE
Name

075

05.09.2017 05:37

Pitanje za Dodika,Cvijanovićku i RTRS- Vi ste saopštili nakon izgubljenih izbora za srpskog člana predsedništva da će Čović predstavljati Srbe,a ne Ivanić u Sarajevu.On sad kaže da BiH sigurno ide u NATO.Kada će Dodik i Cvijanovićka saopštiti na RTRS-u da je to i njihov stav jer im je njihov predstavnik u Sarajevu to poručio da urade.

ODGOVORITE
Name

Barka

05.09.2017 08:33

Boli njih ona stvar...

Name

Alarm

05.09.2017 06:11

Sebastijan Kurc: moramo ograničiti socijalna davanja migrantima na 560€/mjesečno...eeej, a kod nas zvanični prosjek 430€...i narod ćuti...koje ovce za šišanje!

ODGOVORITE
Name

Milkan

05.09.2017 06:11

HDZ nema vremena da se bavi lokalnim pravima Srba jerbo trosi sve vrijeme na cuvanju Republike Srpske u parlamentu BiH. A uz to se i bave izvlacenjem viska para iz RS.

ODGOVORITE
Name

055

05.09.2017 06:14

Da vas ne čujem,Čović je zvanično ovlašten da zastupa srpski narod u BIH.Ako neznate? ovlastio ga lično Milorad Dodik! Prema tome čovjek će sve učiniti da nam j..e majku i stvori civilizacijske uslove da nestanemo sa tih prostora a da to ne bude kao što su njegovi đedovi primjenjivali radikalnije mjere u Jasenovcu.Ni Jasenovac nije što je bio,prodao Dodik Jasenovačku dokumentaciju, tako da je to samo bio radni logor,znači ko spomene zločin i genocid direktno udara na Dodika i pajtosa zaštitnika!!! Eto Srbi to je to pa se pripremite za glasanje iduće godine!!!

ODGOVORITE
Name

re 055

05.09.2017 07:03

055 kao i 075 sve ste dobro rekli od rijeci do rijeci. Potpisujem. U vasim komentarima je sve fino objasnjeno ali i to ima svoje zasto je to tako.Igrom slucaja poznajem oko dvadesetak clanova porodice Dodik koji su pravi Hrvati koji nose porijeklo iz Studeni Vrila i koji mnogo toga znaju o doticnom Miloradu Dodiku i koji su ogorceni na njegovo ponasanje i laganje jednog naroda da je Srbin.Ne moze on dobro misliti srbima jer geni su geni kad tad proradi zelja i volja za onim sto si i odakle si tj povratku svojim korenima. Zato neka vas ne cudi to sto je uradio i sto radi i sto je prodao jedinu istinu o stradanju Srba tj Jasenovacku gradju.Dodikov otac je za vreme Drugog Svetskog Rata izbjegao u Beograd ,posle u Bosnu i tu su i ostali do dan danas.Promijenuli vjeru presli na Pravoslavlje iz svojih licnih razloga i kao takav covjek koji je spreman prodati vjeru za veceru ne moze misliti ni tebi ni meni kao ni bilo kome dobro sem sebi.Prema tome Milorad nije ni S od Srbina .On je rodjeni Hrvat .

Name

boo

05.09.2017 06:22

Koja kraljica Srbkinja u SDP-u pa kako te nije sramota da se javljas i pricas da si Srbkinja.

ODGOVORITE
Name

re boo

05.09.2017 07:11

dobro si, pravi srbi su oni koji pljačkaju sopstveni narod, bravo za komentar, nažalost ona nije imala tu sreću da postane prava SrBinja, šta možeš, sudbina

Name

blbl

05.09.2017 07:25

Zasto bi je bilo sramota?

Name

re blbl

05.09.2017 08:28

To je dobro pitanje, ja to tumačim na sledeći način, sve je to vezano za ovladavanjem dijela prostora BiH. Takva retorika ne postoji u Srbiji, zanimljivo je da ovom "boo" ne smeta što su "pravi" Srbi članovi još jedne "socijal-demokratske stranke" SNSD, naime, velikosrpski projekat između ostalog "gaji" i proglašavanje lažnih, alijinih, ovakvih ili onakvih Srba, to se radi zbog bojazni da bi se nekada u budućnosti veći ili manji dio srpskog naroda prikloni nekoj multietničkoj stranci a to ujedno i znači kraj ili propast izuzimanja dijela teritorije BiH. Još jedan paradoks, mnogi srpski političari, vjerski službenici...licitiraju kako nema srpskog naroda u Sarajevu, a isti ti političari one koji su ostali i žive u Sarajevu proglašavaju nekakvim "lažnim" Srbima, samim tim oni vrše podmukli pritisak na ono što ih je ostalo da napuste rodni grad. To je jedna čudna politika bez presedana, Što se tiče povratka srpskog naroda u F BiH ta opcija također nikada nije bila "na dnevnom redu" i to se uklapa u gore izneseni "kliše". Jeste bila jedna akcija za povratak u Mostar i Drvar (Marčeta). U Bijeljini je postojalo udruženje "ostanak" koje je propagiralo da se ne srpski narod ne vraća svojim kućama?, gdje su danas ti koji su pozivali na ostanak, ja garantujem u Beogradu ili N. Sadu. Još jedan primjer, zadnjim popisom u RS pokazuje da se veliki dio bošnjačkog naroda vratio svojim kućama, čini mi se oko 13-15%, to je izazvalo nevjerovatnu uzbunu među srpskim političarima, što je još jedan paradoks. Ta politika neće uspjeti, takva politika se "kosi" sa svim evropskim normama i zakonima. pozz

Name

Tako Je

05.09.2017 14:06

Ko nije clan sekte nije srbin a ko jeste kako god da se zvao i ko god da mu bio rodijak iz Livna il Sirokog taj je srbenda. Cak i onaj zenga sto radi u Banjaluci u opstini moze proc al ostali ne. Pa ni SDS il Radikali to sve go eskim

Name

Srbin

05.09.2017 06:24

Eto vidite,SDA je za to da Srbi budu konstitutivan narod i da govore svoj stpski jezik.Čovic tobože prijatelj i zastupnik Srba to neda.Dodik sasvim kontra Srba i Bosnjaka,nedozvoljava da Bosnjaci u RS-u govore Bosanskim jezikom kojim je i Dayton potpisan a i Ustavom BiH je zagarantovan.Neko iz RS-a ce otici u haps zbog ovog.

ODGOVORITE
Name

02

05.09.2017 07:01

SRBI U MOSTARU SVE VAM JE TO DOGOVORIO DODIK I MLADEN KRNJEUSIĆ.

Name

Indijanac

05.09.2017 07:53

Neće niko iz RS u haps još dugo. Moglo bi da im neko doturi malo JNA tenkova i topova, bez toga slabo. Nije ona stara za džabe izrečena: Sačuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatskog obraza...

Name

Re

05.09.2017 08:44

Indijanac,ni bivsa jna nemoze pomoci.U F BiH ima 7 fabrika koje proizvode od najmanjeg metka pa do najmodernijih vbr-ova i haubica.U RS-u nema nista i zato nebi dobro bilo da se zezamo sa njima.Bolje bi nam bilo da budemo dobri sa Bosnjacima a ne sa ovom manjinom.

Name

Mostarac

05.09.2017 06:31

Draga Vesna nerazumjes da se odlucuje na vrelu Radobolju. Sve ce ti dati licno i da niko nevidi ispljuvati i svog najrodjenijeg ali javno te nece ni pozdraviti. Moras znati sa njima. Moji predtci su vladali u Mostaru krojili kadrovsku politiku i odlucivali . Zivjeli Srbi Mostara

ODGOVORITE
Name

Za INDIJANCA

05.09.2017 08:23

JNA više ne postoji, a njen naslednik su OS BiH, tako je sada obrnuta situacija.Vrati se u sadašnjosti. AKO ZELIS RAT OTIDI KOD LJEKARA.

Name

STD

05.09.2017 06:34

To zaštitniče Srba!!!

ODGOVORITE
Name

Lazo

05.09.2017 07:25

Ja ne volim ljude te koji vole hdz, to su neka tuzna lica.

ODGOVORITE
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

05.09.2017 07:53

Само независна Република Српска + српска босанска Крајина Србина спашавају... Јер РС је јача институција од АП Војводине!

ODGOVORITE
Name

re

05.09.2017 08:13

A što bi se Krajine u Hrvatskoj odrekli?

Name

@Bond

05.09.2017 08:26

Samo kad ti mater skonta kakve budalaštine pišeš po internetu umjesto da radiš zadaću, ima da te nalupa kablom od radija

Name

Re

05.09.2017 08:45

Opet ti i tvoje budalastine.

Name

re bonko

05.09.2017 11:25

Opet propustio jutarnju terapiju?

Name

Re sloga srbske

05.09.2017 09:47

Da ste htjeli da se vratite ne bi islkopavali mrtve iz grobnica sto jos uvijek radite i prebacivali na teritoriji RS. Ja necu da palamudim koliko je to bolestan um ali to je cinjenica. Procesljaj malo po YouTube sve ima dokazano i pokazano. Mozda niste tako htjeli ali su vam naredili. Izvukli ste sve svoje.Kako su muslimani prosli to samo oni znaju. A vi ce te kao i uvijek negirati istinu ( izvrnutih djepova)

ODGOVORITE
Name

Vlado babic

05.09.2017 22:32

kakav narod takva vlast primitivan do boga coban lako manipulise sa ovcama muze sisa pa onda na klajne jad da ne moze gore