Позив Вучићу да посјети Загреб

Предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић потврдила је вечерас да је предсједнику Србије Александру Вучићу упућен позив да посјети Загреб.

Регион 04.09.2017 | 22:27
Позив Вучићу да посјети Загреб
"Званична позивница још није послата, међутим, усмена позивница је била", рекла је Китаровићева за "РТЛ".

Она је додала да су се сагласили да то не смије бити још један протоколарни сусрет, већ да мора бити усмјерен на рјешавање конкретних питања.

Према њеним ријечима, има помака када је ријеч о примјени Суботичке декларације, гдје је Вучић учинио неке конкретне потезе да побољша положај Хрвата у Србији.

"И даље инсистирамо на свом представнику у парламенту, свакако ћемо разговарати о несталима, то је за мене, прије свега, хуманитарно питање које смо дужни ријешити за све породице које још чекају завршетак ратне приче", рекла је Китаровићева.

Остаје и питање универзалне јурисдикције, навела је она и додала да сматра да се на том плану двије стране "приближавају међусобном разумијевању", а ту је и питање граница.

Говорећи о БиХ, Китаровићева је забринута процесима у тој земљи јер се види застој у сваком погледу.

"На страни ЕУ и НАТО је застој у процесу приступања БиХ, а с друге стране застој у процесу реформи. Не могу поздравити реторику која долази из БиХ у посљедње време, она никако не доприноси рјешавању отворених питања и добросусједских односа", додала је Китаровићева.

Она је нагласила да је Хрватска пријатељ БиХ, да подржава њен суверенитет и евроатлантски пут, али да ће се исто тако борити за равноправност Хрвата.

Китаровићева је потврдила да у октобру путује у Русију, гдје ће са руским предсједником Владимиром Путином разговарати о билатералним односима.

"Разговараћемо и о југоистоку Европе, о стању у БиХ, посебно о односима измеду Хрватске и Србије. О нашој сарадњи у оквиру евроатлантског савеза, и о борби против заједничких пријетњи за Хрватску и Русију", рекла је Китаровићева.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Игор

05.09.2017 03:50

Суботицка декларација хахахахаха побољсање полозаја Хрвата у Србији хахахахаха Ма људи моји јели ово могуце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј.С.М.

06.09.2017 10:38

Нека позове Сесеља да види хоцели пристати на позив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

06.09.2017 15:34

Блб бла бла...за дом спремна, Цоколинда.

ОДГОВОРИТЕ