Poziv Vučiću da posjeti Zagreb

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je večeras da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću upućen poziv da posjeti Zagreb.

Region 04.09.2017 | 22:27
Poziv Vučiću da posjeti Zagreb
"Zvanična pozivnica još nije poslata, međutim, usmena pozivnica je bila", rekla je Kitarovićeva za "RTL".

Ona je dodala da su se saglasili da to ne smije biti još jedan protokolarni susret, već da mora biti usmjeren na rješavanje konkretnih pitanja.

Prema njenim riječima, ima pomaka kada je riječ o primjeni Subotičke deklaracije, gdje je Vučić učinio neke konkretne poteze da poboljša položaj Hrvata u Srbiji.

"I dalje insistiramo na svom predstavniku u parlamentu, svakako ćemo razgovarati o nestalima, to je za mene, prije svega, humanitarno pitanje koje smo dužni riješiti za sve porodice koje još čekaju završetak ratne priče", rekla je Kitarovićeva.

Ostaje i pitanje univerzalne jurisdikcije, navela je ona i dodala da smatra da se na tom planu dvije strane "približavaju međusobnom razumijevanju", a tu je i pitanje granica.

Govoreći o BiH, Kitarovićeva je zabrinuta procesima u toj zemlji jer se vidi zastoj u svakom pogledu.

"Na strani EU i NATO je zastoj u procesu pristupanja BiH, a s druge strane zastoj u procesu reformi. Ne mogu pozdraviti retoriku koja dolazi iz BiH u posljednje vreme, ona nikako ne doprinosi rješavanju otvorenih pitanja i dobrosusjedskih odnosa", dodala je Kitarovićeva.

Ona je naglasila da je Hrvatska prijatelj BiH, da podržava njen suverenitet i evroatlantski put, ali da će se isto tako boriti za ravnopravnost Hrvata.

Kitarovićeva je potvrdila da u oktobru putuje u Rusiju, gdje će sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o bilateralnim odnosima.

"Razgovaraćemo i o jugoistoku Evrope, o stanju u BiH, posebno o odnosima izmedu Hrvatske i Srbije. O našoj saradnji u okviru evroatlantskog saveza, i o borbi protiv zajedničkih prijetnji za Hrvatsku i Rusiju", rekla je Kitarovićeva.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Igor

05.09.2017 05:50

Suboticka deklaracija hahahahaha poboljsanje polozaja Hrvata u Srbiji hahahahaha Ma ljudi moji jeli ovo moguce .

ODGOVORITE
Name

J.S.M.

06.09.2017 12:38

Neka pozove Seselja da vidi hoceli pristati na poziv

ODGOVORITE
Name

He he

06.09.2017 17:34

Blb bla bla...za dom spremna, Cokolinda.

ODGOVORITE