Западни Балкан има ослонац у ЕУ

Висока представница Европске уније Федерика Могерини изјавила је данас на Бледу да регион Западног Балкана има европску перспективу, да се може ослонити на ЕУ, а да њу лично радује одлучност коју су недавно показали председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи за превазилажење нерешених питања и постизање новог напретка у будућности.

Свијет 04.09.2017 | 18:35
Западни Балкан има ослонац у ЕУ
 Мој лични циљ је да видимо опипљив напредак свих шест партнера на Балкану, на путу ка ЕУ. Желим да, када будем на крају обављања функције високе представнице, тај процес буде неповратан. Важно је да на Балкану постоји глад за будућношћу, и жеља да се превазилазе изазови. То је посебно важно за послован свет и за младе. Могу да рачунају на нас - рекла је Могерини обраћајући се учесницима бледској стратешког форума.

Према њеним речима, Балкан је део ЕУ, он је у Европи, а сваки партнер на Балкану има европску перспективу, и грађани заслужују исте прилике и шансе.

Она је нагласила да је током прошлогодишњег форума слика ЕУ била сасвим другација - слика криза и великих проблема, а да је данас сасвим другачије.

- Данас видимо да смо потребни свету. Ми Европљани превазилазимо проблеме, налазимо решења и то је та нова реалност - рекла је Могерини.

Говорећи о новој реалности и начинима како се са њом суочити, што је једна од главних тема форума, она је истакла да се у међувремену променила реакција и да ЕУ поуздан, снажан партнер, који је усредсређен на јединство и који на кооперативан начин решава бројне кризе.

- Ми смо за мултилатералан приступ, међутим, нисмо наивни и нисмо лаици као политичари. Европљани знају да су свеобухватна решења најбоља - рекла је она и као пример навела Северну Кореју, рекавши да су потези власти у Пјонгјангу велика провокација и претња.

Према њеним речима, ЕУ дели вредности међународне заједнице и залаже се за ослобађање од нуклеарног оружја, и то не само Северне Кореје, већ и читавог света.

- Играју се ватром, а та ватра се може проширити на цео свет. Питање је како то спречити. Нема лаких решења, морате деловати одлучно, дипломатским путем. Тренутак је да се изврши максималан економски и дипломатски притисак на Северну Кореју - рекла је она.

Како је додала, то што је ЕУ мирољубива не значи да је слаба.

Нема војног решења за ово питање, рекла је Могерини и додала да је то усаглашени став читаве Уније.

Могерини је додала да ће следеће недеље у Талину бити одржан састанак шефова дипломатија ЕУ на коме ће то питање бити једно од главних тема.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хогар Страшни

04.09.2017 16:53

Слаткице, могли сте имати једног партнера а не шест, да нисте развалили Југославију. али што слабије основне државе то јача ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

04.09.2017 17:59

Они као развалили, а ми у Југи били дјеца цвијеца хахахах. Ми нисмо знали да мрзимо, убијамо, кољемо, силујемо једни друге. ЛАКСЕ ЈЕ КАДА СЕ МИСЛИ ДА ЈЕ НЕКО ТАМО ДРУГИ КРИВ, А МИ ДИВНИ И КРАСНИ.

Name

ЕУ

04.09.2017 18:19

Обећање, лудом радовање.

Name

Нисмо ми невинашца СА али

05.09.2017 17:39

СА, све је то вјешто водјено. Ти изгледа ниси ни до данас сконтао.

Name

момчина

06.09.2017 18:12

Западни Балкан нема ослонац у ЕУ него у мојој простати, пенису и тестисима.

ОДГОВОРИТЕ