Zapadni Balkan ima oslonac u EU

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas na Bledu da region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu, da se može osloniti na EU, a da nju lično raduje odlučnost koju su nedavno pokazali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači za prevazilaženje nerešenih pitanja i postizanje novog napretka u budućnosti.

Svijet 04.09.2017 | 18:35
Zapadni Balkan ima oslonac u EU
 Moj lični cilj je da vidimo opipljiv napredak svih šest partnera na Balkanu, na putu ka EU. Želim da, kada budem na kraju obavljanja funkcije visoke predstavnice, taj proces bude nepovratan. Važno je da na Balkanu postoji glad za budućnošću, i želja da se prevazilaze izazovi. To je posebno važno za poslovan svet i za mlade. Mogu da računaju na nas - rekla je Mogerini obraćajući se učesnicima bledskoj strateškog foruma.

Prema njenim rečima, Balkan je deo EU, on je u Evropi, a svaki partner na Balkanu ima evropsku perspektivu, i građani zaslužuju iste prilike i šanse.

Ona je naglasila da je tokom prošlogodišnjeg foruma slika EU bila sasvim drugacija - slika kriza i velikih problema, a da je danas sasvim drugačije.

- Danas vidimo da smo potrebni svetu. Mi Evropljani prevazilazimo probleme, nalazimo rešenja i to je ta nova realnost - rekla je Mogerini.

Govoreći o novoj realnosti i načinima kako se sa njom suočiti, što je jedna od glavnih tema foruma, ona je istakla da se u međuvremenu promenila reakcija i da EU pouzdan, snažan partner, koji je usredsređen na jedinstvo i koji na kooperativan način rešava brojne krize.

- Mi smo za multilateralan pristup, međutim, nismo naivni i nismo laici kao političari. Evropljani znaju da su sveobuhvatna rešenja najbolja - rekla je ona i kao primer navela Severnu Koreju, rekavši da su potezi vlasti u Pjongjangu velika provokacija i pretnja.

Prema njenim rečima, EU deli vrednosti međunarodne zajednice i zalaže se za oslobađanje od nuklearnog oružja, i to ne samo Severne Koreje, već i čitavog sveta.

- Igraju se vatrom, a ta vatra se može proširiti na ceo svet. Pitanje je kako to sprečiti. Nema lakih rešenja, morate delovati odlučno, diplomatskim putem. Trenutak je da se izvrši maksimalan ekonomski i diplomatski pritisak na Severnu Koreju - rekla je ona.

Kako je dodala, to što je EU miroljubiva ne znači da je slaba.

Nema vojnog rešenja za ovo pitanje, rekla je Mogerini i dodala da je to usaglašeni stav čitave Unije.

Mogerini je dodala da će sledeće nedelje u Talinu biti održan sastanak šefova diplomatija EU na kome će to pitanje biti jedno od glavnih tema.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hogar Strašni

04.09.2017 18:53

Slatkice, mogli ste imati jednog partnera a ne šest, da niste razvalili Jugoslaviju. ali što slabije osnovne države to jača EU.

ODGOVORITE
Name

sa

04.09.2017 19:59

Oni kao razvalili, a mi u Jugi bili djeca cvijeca hahahah. Mi nismo znali da mrzimo, ubijamo, koljemo, silujemo jedni druge. LAKSE JE KADA SE MISLI DA JE NEKO TAMO DRUGI KRIV, A MI DIVNI I KRASNI.

Name

EU

04.09.2017 20:19

Обећање, лудом радовање.

Name

Nismo mi nevinašca SA ali

05.09.2017 19:39

SA, sve je to vješto vodjeno. Ti izgleda nisi ni do danas skontao.

Name

momčina

06.09.2017 20:12

Zapadni Balkan nema oslonac u EU nego u mojoj prostati, penisu i testisima.

ODGOVORITE