Креће кошаркашка грозница - "12 дивова" против Србистана!

Кошарка коначно доминира као главна вест у Истанбулу у последња два дана, разлог је јасан, домаћин Турска игра кључни меч са великим ривалом Србијом (20х).

Кошарка 04.09.2017 | 17:45
Креће кошаркашка грозница - "12 дивова" против Србистана!
У последњих 15 међусобних окршаја (укључујући и Медитеранске игре), Турска је само четири пута надиграла Србију. Међутим, у званичним сусретима, "Дивови" су славили у три од пет мечева са "Орловима".

У прва два кола у Групи Д на ЕП 2017, Турци гледају као на загревање за прави почетак Евробаскета, а то је судар са "Србистаном". Домаћини су пуни самопоуздања након убедљиве победе над Великом Британијом (84:70), јер истичу да су сјајно одиграли и против Русије и да су лако могли да имају 2-0.

Од последњег звиждука меча са Британцима, сви чланови турског тима на челу са селектором Уфуком Сариџом су се фокусирали искључиво на тим Александра Ђорђевића.

"Ова утакмица би могла да промени цео ток турнира за нас. Победом можемо променити изглед групе и целог такмичења", јасан је Сариџа у томе шта очекује од свог тима.

Играчи размишљају исто. Носиоци игре овог тима капитен Синан Гулер, потом кључно језгро Џеди Осман и Мелих Махмутолу, као и господар рекета Семих Ерден најчешће изговарају реч "победа".

Заштитни знак ове утакмице јесте то што се већина играча из оба тима одлично познаје. Неколико српских репрезентативаца је прошле сезоне играло у Турској (Богдановић, Мицић, Штимац), од следеће сезоне ту ће бити Гудурић и Бирчевић, раније је у Истанбулу наступао Мачван. Нема сумње да ће се осећати као на неком другарском "баскету".

"Биће ужитак играти против момака које сви познајемо. Али ће бити и жестоко. Морамо бити агресивни свих 40 минута, Србија не прашта грешке. Нећемо се предати шта год да се буде дешавало", каже капитен Гулер.

Доста се анализирало претходних дана где су слабости и мане оба тима, иако "оскаћени" повредама обе селекције у свом саставу имају на скоро свакој позицији неколико одличних решења.

Најинтересантнији окршај свакако ће бити судар главних кошгетера две селекције – Богдановића и Османа. Наш бек је тренутно трећи стрелац Евробаскета са просеком од 24,5 поена, док је Осман седми са 19,5, али је блистао и у другим сегментима игре (7ск, 4,5ук, 4ас).

Такође, доста тога зависи од центара, Ђорђевић би ту требало да има предност ротацијом Марјановића и Кузмића против Ердена, а не треба заборавити ни Штимца.

Турци очекују да Ђорђевић меч почне са следећом петорком: Јовић, Богдановић, Лучић, Бирчевић, Кузмић, којој би требало да се супротставе: Сипахи, Махмутолу, Осман, Херсек, Ерден.

Србија је прве две утакмице лоше отварала, што је и утицало на доста лош ритам у нашој игри, а све је резултовало поразом од Русије. Због тога ће старт овог меча бити изузетно битан.

Турска се коначно пробудила и почела да прича само о Европском првенству. Полако их пролази празнична и хвата кошаркашка грозница, на шта умногоме утичу име ривала и значај сусрета.

"Нема предаје", "Биће жестоко", "Посебан меч", само су неки од наслова турских медија, док су навијачи преплавили друштвене мреже патриотским и мотивационим порукама.

На трибинама се очекује 13.000 фанатичних Турака. Утакмица почиње у 20 часова.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар