Kreće košarkaška groznica - "12 divova" protiv Srbistana!

Košarka konačno dominira kao glavna vest u Istanbulu u poslednja dva dana, razlog je jasan, domaćin Turska igra ključni meč sa velikim rivalom Srbijom (20h).

Košarka 04.09.2017 | 17:45
Kreće košarkaška groznica - "12 divova" protiv Srbistana!
U poslednjih 15 međusobnih okršaja (uključujući i Mediteranske igre), Turska je samo četiri puta nadigrala Srbiju. Međutim, u zvaničnim susretima, "Divovi" su slavili u tri od pet mečeva sa "Orlovima".

U prva dva kola u Grupi D na EP 2017, Turci gledaju kao na zagrevanje za pravi početak Evrobasketa, a to je sudar sa "Srbistanom". Domaćini su puni samopouzdanja nakon ubedljive pobede nad Velikom Britanijom (84:70), jer ističu da su sjajno odigrali i protiv Rusije i da su lako mogli da imaju 2-0.

Od poslednjeg zvižduka meča sa Britancima, svi članovi turskog tima na čelu sa selektorom Ufukom Saridžom su se fokusirali isključivo na tim Aleksandra Đorđevića.

"Ova utakmica bi mogla da promeni ceo tok turnira za nas. Pobedom možemo promeniti izgled grupe i celog takmičenja", jasan je Saridža u tome šta očekuje od svog tima.

Igrači razmišljaju isto. Nosioci igre ovog tima kapiten Sinan Guler, potom ključno jezgro Džedi Osman i Melih Mahmutolu, kao i gospodar reketa Semih Erden najčešće izgovaraju reč "pobeda".

Zaštitni znak ove utakmice jeste to što se većina igrača iz oba tima odlično poznaje. Nekoliko srpskih reprezentativaca je prošle sezone igralo u Turskoj (Bogdanović, Micić, Štimac), od sledeće sezone tu će biti Gudurić i Birčević, ranije je u Istanbulu nastupao Mačvan. Nema sumnje da će se osećati kao na nekom drugarskom "basketu".

"Biće užitak igrati protiv momaka koje svi poznajemo. Ali će biti i žestoko. Moramo biti agresivni svih 40 minuta, Srbija ne prašta greške. Nećemo se predati šta god da se bude dešavalo", kaže kapiten Guler.

Dosta se analiziralo prethodnih dana gde su slabosti i mane oba tima, iako "oskaćeni" povredama obe selekcije u svom sastavu imaju na skoro svakoj poziciji nekoliko odličnih rešenja.

Najinteresantniji okršaj svakako će biti sudar glavnih košgetera dve selekcije – Bogdanovića i Osmana. Naš bek je trenutno treći strelac Evrobasketa sa prosekom od 24,5 poena, dok je Osman sedmi sa 19,5, ali je blistao i u drugim segmentima igre (7sk, 4,5uk, 4as).

Takođe, dosta toga zavisi od centara, Đorđević bi tu trebalo da ima prednost rotacijom Marjanovića i Kuzmića protiv Erdena, a ne treba zaboraviti ni Štimca.

Turci očekuju da Đorđević meč počne sa sledećom petorkom: Jović, Bogdanović, Lučić, Birčević, Kuzmić, kojoj bi trebalo da se suprotstave: Sipahi, Mahmutolu, Osman, Hersek, Erden.

Srbija je prve dve utakmice loše otvarala, što je i uticalo na dosta loš ritam u našoj igri, a sve je rezultovalo porazom od Rusije. Zbog toga će start ovog meča biti izuzetno bitan.

Turska se konačno probudila i počela da priča samo o Evropskom prvenstvu. Polako ih prolazi praznična i hvata košarkaška groznica, na šta umnogome utiču ime rivala i značaj susreta.

"Nema predaje", "Biće žestoko", "Poseban meč", samo su neki od naslova turskih medija, dok su navijači preplavili društvene mreže patriotskim i motivacionim porukama.

Na tribinama se očekuje 13.000 fanatičnih Turaka. Utakmica počinje u 20 časova.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar