Европски пут мора бити приоритет

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак гостујући у емисији Дан уживо на Н1 телевизији коментарисао је односе БиХ са Србијом и Хрватском, безбједносну и актуелно политичку ситуацију у БиХ. По њему, на првом мјесту је наставак европског пута, наставак реформи, али и безбједносна ситуација.

Босна и Херцеговина 04.09.2017 | 17:12
Европски пут мора бити приоритет
Црнадак ће наредних дана боравити на Бледу гдје ће учествовати на Бледском стратешком форуму.

"Све је спремно, а очекује нас врло попуњен програм у Бледу. Поред министарског панела с колегама из региона, предстоји низ билатералних састанака и састанак министара Процеса сарадње Југоистичне Европе којим тренутно предсједава Словенија. То је за нас важно питање јер желимо да од Словеније преузмемо предсједавање. Очекују нас и састанци са Хоyт Бриан Yеејем, највишим представником америчке администрације за Западни Балкан и састанци са колегама из Француске и Македоније", рекао је Црнадак.

Он каже да ће у центру пажње бити билетерални односи и спољно политички и стратешки циљеви БиХ.

"На првом мјесту је наш наставак европског пута, наставак реформи, али и безбједносна ситуација. Ми сви морамо бити на идентичном ставу, а то је да не дозвољавамо да будемо проглашени као неко терористичко уточиште, али у исто вријеме се не смијемо уљуљкати и помислимо да овдје не постоји било каква опасност од тероризма", изјавио је Црнадак, додајући да не стоје ни оцјене да је у БиХ све "бајно и сјајно"

Он сматра да је БиХ земља која је имала значајан број људи на страним ратиштима, а да се значајан број њих вратио.

"Смањили смо број одлазака на страна ратишта, он је практично заустављен у прошлој години, али и даље опасност постоји. Сматрам да БиХ ништа не добија да иде у фронталне нападе на људе који дају разне коментаре, то мислим првенство на колегу из Аустрије Себастиана Курза који сигурно не жели БиХ наметнути терет на леђа који јој не припада и сигурно нам не мисли лоше. Не треба реаговати на сваку изјаву и треба погледати шири контекст изјава", сматра Црнадак.

На питање има ли БиХ прави одговор на такве констатације и треба ли се плашити изговорених ријечи, он је рекао да није пријатно слушати и треба покушати у директним разговорима са људима приближити стање у БиХ.

"Најважније је да наше службе, министарства и агенције задужене за ова питања раде свој посао, да свакодневно сарађују с другим агенцијама из Европе и свијета. На тај начин се најбоље боримо за безбједност БиХ и тако најбоље помажемо нашим грађанима. Један дио изјава потпуно је пренаглашен, а то је је проглашавање нас посебно опасним за Европу, то не стоји. Али не стоје ни оцјене које понекада чујемо да је овдје све бајно и сјајно и да смо ми зона која је изузета од било какве могућности терористичких ризика", мишљења је Црнадак за Н1.

Каже да интерес који показују Хрватска и Србија за хрватски односно српски народ у БиХ не треба бити врста препреке у развоју наших односа.

"Раније смо имали разне утјецаје из Загреба, али у задње вријеме оно што гледамо је подршка БиХ на европском путу и уважавање наше уставне дејтонске структуре. Све што би то прелазило било би упитно и проблематично. Не могу на основу једне изјаве да дам неку тешку квалификацију односа двије земље", одговорио је Црнадак за Н1.

(БН/Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

04.09.2017 15:18

Ма каква ЕУ...Значи неће БиХ никад тамо ући! Бар не у овом облику (РС и босанска Крајина ће ући, али, само као покрајина Србије)... А Федеративни ентитет неће ни у НАТО, а ни у ЕУ, и то поготово са оволиким досељавањем Арапа...Ни Турска никад неће ући у ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

04.09.2017 15:43

Најбоље би било да босњаци предју у турску свакако они казу да су турци а босна да се подијели измрдју срба и црвата то је једино исправно...

Name

Ре Пеки

04.09.2017 16:01

Нај боље би било да ти предјес у Србију близе је! Коце до Турске! Ми вас без помоци из вана неби ни осјетили да сте ту!

Name

Ре 007 видиовита баба

04.09.2017 16:36

БиХ неце , неце , неце...неце... Србија хоце, хоце, хоце.... РС це ово, це он, це ово , це оно... Србска крајина треба ово, треба оно... А ти требас код психијатра да ти да коју терапију И прогласи лујком. Мозда ти помогне нека мајица из архива нпр. са сликом от Доналд Тхрумпа ону коју су носили све будале пооит тебе прије избота за прецедника УСА. Оптерецен си превисе БИХ ! Као да је камен темељац БиХ ударен на теби? Тролас а ста цес? Паметнијег посла немас. Вјероватно си И неспосбан И да зигу ? Помогни мало патњеницком Србину да му се дигне и повеца наталитет.

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

04.09.2017 17:15

Шта 'оћеш? ...Па видећеш да ФБиХ неће нигде! Јер тежак је то процес, пуно година траје, и нећете се сложити ни за 1. поглавље, а не за њих 35 укупно...

Name

РЕ 007БОНД

04.09.2017 19:02

Па де си ти Батице? Јеси ли наранио и напојио крмке?

Name

Роле

04.09.2017 17:01

Овај само лута КО глуво крме троси дрзавне паре а öд њега никакве вајде ако нас ин представља никад ми у ЕУ нецемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

04.09.2017 17:23

Бацванин Среца па се Ви непитате ниста ама бас ниста само лупетате .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најбоље

04.09.2017 18:34

Најбоље да се ми и не питамо ниста.Да се само ви питате.Далеко цемо ми догурати.Гарант.

Name

Ре нај

04.09.2017 22:43

Колико пара толико љубави .