Evropski put mora biti prioritet

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak gostujući u emisiji Dan uživo na N1 televiziji komentarisao je odnose BiH sa Srbijom i Hrvatskom, bezbjednosnu i aktuelno političku situaciju u BiH. Po njemu, na prvom mjestu je nastavak evropskog puta, nastavak reformi, ali i bezbjednosna situacija.

Bosna i Hercegovina 04.09.2017 | 17:12
Evropski put mora biti prioritet
Crnadak će narednih dana boraviti na Bledu gdje će učestvovati na Bledskom strateškom forumu.

"Sve je spremno, a očekuje nas vrlo popunjen program u Bledu. Pored ministarskog panela s kolegama iz regiona, predstoji niz bilateralnih sastanaka i sastanak ministara Procesa saradnje Jugoistične Evrope kojim trenutno predsjedava Slovenija. To je za nas važno pitanje jer želimo da od Slovenije preuzmemo predsjedavanje. Očekuju nas i sastanci sa Hoyt Brian Yeejem, najvišim predstavnikom američke administracije za Zapadni Balkan i sastanci sa kolegama iz Francuske i Makedonije", rekao je Crnadak.

On kaže da će u centru pažnje biti bileteralni odnosi i spoljno politički i strateški ciljevi BiH.

"Na prvom mjestu je naš nastavak evropskog puta, nastavak reformi, ali i bezbjednosna situacija. Mi svi moramo biti na identičnom stavu, a to je da ne dozvoljavamo da budemo proglašeni kao neko terorističko utočište, ali u isto vrijeme se ne smijemo uljuljkati i pomislimo da ovdje ne postoji bilo kakva opasnost od terorizma", izjavio je Crnadak, dodajući da ne stoje ni ocjene da je u BiH sve "bajno i sjajno"

On smatra da je BiH zemlja koja je imala značajan broj ljudi na stranim ratištima, a da se značajan broj njih vratio.

"Smanjili smo broj odlazaka na strana ratišta, on je praktično zaustavljen u prošloj godini, ali i dalje opasnost postoji. Smatram da BiH ništa ne dobija da ide u frontalne napade na ljude koji daju razne komentare, to mislim prvenstvo na kolegu iz Austrije Sebastiana Kurza koji sigurno ne želi BiH nametnuti teret na leđa koji joj ne pripada i sigurno nam ne misli loše. Ne treba reagovati na svaku izjavu i treba pogledati širi kontekst izjava", smatra Crnadak.

Na pitanje ima li BiH pravi odgovor na takve konstatacije i treba li se plašiti izgovorenih riječi, on je rekao da nije prijatno slušati i treba pokušati u direktnim razgovorima sa ljudima približiti stanje u BiH.

"Najvažnije je da naše službe, ministarstva i agencije zadužene za ova pitanja rade svoj posao, da svakodnevno sarađuju s drugim agencijama iz Evrope i svijeta. Na taj način se najbolje borimo za bezbjednost BiH i tako najbolje pomažemo našim građanima. Jedan dio izjava potpuno je prenaglašen, a to je je proglašavanje nas posebno opasnim za Evropu, to ne stoji. Ali ne stoje ni ocjene koje ponekada čujemo da je ovdje sve bajno i sjajno i da smo mi zona koja je izuzeta od bilo kakve mogućnosti terorističkih rizika", mišljenja je Crnadak za N1.

Kaže da interes koji pokazuju Hrvatska i Srbija za hrvatski odnosno srpski narod u BiH ne treba biti vrsta prepreke u razvoju naših odnosa.

"Ranije smo imali razne utjecaje iz Zagreba, ali u zadnje vrijeme ono što gledamo je podrška BiH na evropskom putu i uvažavanje naše ustavne dejtonske strukture. Sve što bi to prelazilo bilo bi upitno i problematično. Ne mogu na osnovu jedne izjave da dam neku tešku kvalifikaciju odnosa dvije zemlje", odgovorio je Crnadak za N1.

(BN/N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

04.09.2017 15:18

Ма каква ЕУ...Значи неће БиХ никад тамо ући! Бар не у овом облику (РС и босанска Крајина ће ући, али, само као покрајина Србије)... А Федеративни ентитет неће ни у НАТО, а ни у ЕУ, и то поготово са оволиким досељавањем Арапа...Ни Турска никад неће ући у ЕУ!

ODGOVORITE
Name

Peki

04.09.2017 15:43

Najbolje bi bilo da bosnjaci predju u tursku svakako oni kazu da su turci a bosna da se podijeli izmrdju srba i crvata to je jedino ispravno...

Name

Re Peki

04.09.2017 16:01

Naj bolje bi bilo da ti predjes u Srbiju blize je! Koce do Turske! Mi vas bez pomoci iz vana nebi ni osjetili da ste tu!

Name

Re 007 vidiovita baba

04.09.2017 16:36

BiH nece , nece , nece...nece... Srbija hoce, hoce, hoce.... RS ce ovo, ce on, ce ovo , ce ono... Srbska krajina treba ovo, treba ono... A ti trebas kod psihijatra da ti da koju terapiju I proglasi lujkom. Mozda ti pomogne neka majica iz arhiva npr. sa slikom ot Donald Thrumpa onu koju su nosili sve budale pooit tebe prije izbota za precednika USA. Opterecen si previse BIH ! Kao da je kamen temeljac BiH udaren na tebi? Trolas a sta ces? Pametnijeg posla nemas. Vjerovatno si I nesposban I da zigu ? Pomogni malo patnjenickom Srbinu da mu se digne i poveca natalitet.

Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

04.09.2017 17:15

Шта 'оћеш? ...Па видећеш да ФБиХ неће нигде! Јер тежак је то процес, пуно година траје, и нећете се сложити ни за 1. поглавље, а не за њих 35 укупно...

Name

RE 007BOND

04.09.2017 19:02

Па де си ти Батице? Јеси ли наранио и напојио крмке?

Name

Role

04.09.2017 17:01

Ovaj samo luta KO gluvo krme trosi drzavne pare a öd njega nikakve vajde ako nas in predstavlja nikad mi u EU necemo.

ODGOVORITE
Name

Sarajlija

04.09.2017 17:23

Bacvanin Sreca pa se Vi nepitate nista ama bas nista samo lupetate .

ODGOVORITE
Name

Najbolje

04.09.2017 18:34

Najbolje da se mi i ne pitamo nista.Da se samo vi pitate.Daleko cemo mi dogurati.Garant.

Name

Re naj

04.09.2017 22:43

Koliko para toliko ljubavi .