Шпанци тужили и Пепа због "финансијског допинга"!

Ла Лига је после Пари Сен Жермена пријавила и Манчестер сити због кршења ФФП-а. На "Етихаду" трансфере воде Шпанци, Бегеристајн и Гвардиола, али одакле потичу стотине милиона евра?

Фудбал 05.09.2017 | 22:30
Шпанци тужили и Пепа због "финансијског допинга"!
Док УЕФА "помно прати" шта се догађа на тржишту фудбалера, које је требало да обузда фамозни финансијски фер-плеј, шпанска Ла Лига труди се да никоме из Ниона не падне на памет да окрене главу.

После Пари Сен Жермрена, и Манчестер сити званично је пријављен Европској фудбалској унији због кршења одредби ФФП-а, а то су иначе два финансијски најоштрије кажњена клуба од увођења система који би требало (или је исправније рећи - је требало?) да спречи неконтролисано трошење новца и прекомерно задуживање.

Челници Примере послали су захтев да УЕФА отвори истрагу због пословања Манчестер ситија, који је од доласка Пепа Гвардиоле на "Етихад" прошлог лета потрошио око пола милијарде евра на нове фудбалере за само три прелазна рока (лето 2016 - зима 2017 - лето 2017). У ту суму, наравно, нису урачунате плате играча који су дошли у Гвардиолин тим.

Председник Ла Лиге, Хавијер Тевас, оптужио је и Пари Сен Жермен и Манчестер сити за увођење такозваног "финансијског допинга", односно финансирања трансфера из буџета држава из којих потичу власници два клуба - Катара и Уједињених Арапских Емирата.

"Финансирање из државних фондова разара европско фудбалско такмичење и креира инфлацију која непоправљиво урушава фудбалску индустрију", рекао је Тевас.

Манчестер сити је у претходне три сезоне (незванично, Гвардиола је водио прелазни рок и у последњој сезони Мануела Пелегринија у клубу) потрошио 603 милиона евра на појачања и направио минус од 403 милиона ако се одузме сума која је у истом периоду зарађена од продаје играча (191, 192, 220 милиона по сезони).

Пари Сен Жермен у истом периоду потрошио је 498 милиона на појачања и направио минус од 355 милиона, већ сада је познато да ће "свеци" потрошити још 185 милиона евра када Килијану Мбапеу буде истекла позајмица и његов уговор буде откупљен на лето 2018. године.

У Шпанији су уверени да Сити и ПСЖ ни у ком случају нису могли да остваре профит којим би оправдали оволике трошкове, односно да новац води порекло са "трећег места".

Компанија "Тхе Абу Дхаби Унитед Гроуп" купила је Манчестер сити 2008, док је "Qатар Спортс Инвестменс" фонд постао већински власник Пари Сен Жермена три године касније.

Тужба против "својих"

За трансфере у Манчестер ситију директно су задружени Шпанци и бивши асови Барселоне - директор фудбала Ћики Бегеристајн и менаџер Пеп Гвардиола.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар