Španci tužili i Pepa zbog "finansijskog dopinga"!

La Liga je posle Pari Sen Žermena prijavila i Mančester siti zbog kršenja FFP-a. Na "Etihadu" transfere vode Španci, Begeristajn i Gvardiola, ali odakle potiču stotine miliona evra?

Fudbal 05.09.2017 | 22:30
Španci tužili i Pepa zbog "finansijskog dopinga"!
Dok UEFA "pomno prati" šta se događa na tržištu fudbalera, koje je trebalo da obuzda famozni finansijski fer-plej, španska La Liga trudi se da nikome iz Niona ne padne na pamet da okrene glavu.

Posle Pari Sen Žermrena, i Mančester siti zvanično je prijavljen Evropskoj fudbalskoj uniji zbog kršenja odredbi FFP-a, a to su inače dva finansijski najoštrije kažnjena kluba od uvođenja sistema koji bi trebalo (ili je ispravnije reći - je trebalo?) da spreči nekontrolisano trošenje novca i prekomerno zaduživanje.

Čelnici Primere poslali su zahtev da UEFA otvori istragu zbog poslovanja Mančester sitija, koji je od dolaska Pepa Gvardiole na "Etihad" prošlog leta potrošio oko pola milijarde evra na nove fudbalere za samo tri prelazna roka (leto 2016 - zima 2017 - leto 2017). U tu sumu, naravno, nisu uračunate plate igrača koji su došli u Gvardiolin tim.

Predsednik La Lige, Havijer Tevas, optužio je i Pari Sen Žermen i Mančester siti za uvođenje takozvanog "finansijskog dopinga", odnosno finansiranja transfera iz budžeta država iz kojih potiču vlasnici dva kluba - Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Finansiranje iz državnih fondova razara evropsko fudbalsko takmičenje i kreira inflaciju koja nepopravljivo urušava fudbalsku industriju", rekao je Tevas.

Mančester siti je u prethodne tri sezone (nezvanično, Gvardiola je vodio prelazni rok i u poslednjoj sezoni Manuela Pelegrinija u klubu) potrošio 603 miliona evra na pojačanja i napravio minus od 403 miliona ako se oduzme suma koja je u istom periodu zarađena od prodaje igrača (191, 192, 220 miliona po sezoni).

Pari Sen Žermen u istom periodu potrošio je 498 miliona na pojačanja i napravio minus od 355 miliona, već sada je poznato da će "sveci" potrošiti još 185 miliona evra kada Kilijanu Mbapeu bude istekla pozajmica i njegov ugovor bude otkupljen na leto 2018. godine.

U Španiji su uvereni da Siti i PSŽ ni u kom slučaju nisu mogli da ostvare profit kojim bi opravdali ovolike troškove, odnosno da novac vodi poreklo sa "trećeg mesta".

Kompanija "The Abu Dhabi United Group" kupila je Mančester siti 2008, dok je "Qatar Sports Investmens" fond postao većinski vlasnik Pari Sen Žermena tri godine kasnije.

Tužba protiv "svojih"

Za transfere u Mančester sitiju direktno su zadruženi Španci i bivši asovi Barselone - direktor fudbala Ćiki Begeristajn i menadžer Pep Gvardiola.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar