Меркелова против Турске у Европи

Турски председник Тајип Ердоган изјавио је да се немачка политика препушта популизму након што је канцеларка Ангела Меркел рекла да ће тражити да се затворе разговори о придруживању Анкаре Европској унији, али и да се нада да ће се њихови напети односи побољшати.

Свијет 04.09.2017 | 11:52
Меркелова против Турске у Европи
"Надамо се да се затегнутим турско-немачким односима, који су жртва уског политичког погледа, назире крај", написао је на Твитеру Ердоганов портпарол Ибрахим Калин.

Меркелова је синоћ у предизборном ТВ дуелу са својим противкандидатом из редова социјалдемократа, Мартином Шулцом, изјавила да Турска не би требало да постане чланица ЕУ и да ће тражити од Уније да прекине преговоре о чланству са Анкаром.

"Не видим да би они (Турци) икада могли да се придруже ЕУ и никада нисам веровала да ће се то догодити", рекла је Меркелова.

Додала је да ће разговарати са својим колегама у Унији како би постигли јединствен став о окончању преговора о турском чланству, преносе агенције.

Меркелова је то рекла након што је Шулц казао да би прекинуо преговоре с Турском о приступању ЕУ када би био изабран за канцелара.

ЕУ је, иначе, марта прошле године са Турском постигла договор о заустављању прилива миграната ка Европи.

Немачка канцеларка је, међутим, истакла да је "јасно да Турска не би требало да буде чланица ЕУ", пренео је Ројтерс.

Лидер Социјалдемократске партије (СПД) рекао је на почетку дуела да "ниједан немачки грађанин више не може да безбедно путује у Турску".

Британска агенција подсећа да је 12 немачких држављана ухапшено у Турској протеклих месеци на основу политичких оптужби.

"Ко год да буде нови канцелар, има задатак да, како би заштитио Немачку, каже Турској: све црвене линије су сада пређене, и стога ова земља више не може да постане чланица ЕУ", истакао је Шулц, бивши председник Европског парламента који до сада није имао искуства на власти у Немачкој.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бб

04.09.2017 10:08

Договорили се пред изборе,инаце све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тео

04.09.2017 10:40

А засто би било дозвољено њемацким градјанима да се баве политиком у Турској а турски политицари не смију да се баве политиком у Њемацкој. А ако Меркел никада није вјеровала да це Турска бити цланица ЕУ онда то само открива подлу игру и да је све било давање лазне наде Турској цак и онда када су испуњавали поједине услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСА

04.09.2017 11:01

А наводно до сада били за улсзак.Смијесно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боснае

04.09.2017 12:25

Ама нипосто у ЕУ, само це вас оскрнавити. Турска је давно била ЕУ сто се тице уредјења у љепоте, за разлику од многих биједних дрзава у европи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

04.09.2017 14:45

Пошто је Турска насилно ушла у Европу, ред је да када одлази поведе све њене грађане и љубитеље њене религије, изворне и новопридошле у задњих стотинак година.

Name

Сарајлија .

04.09.2017 15:52

Србине сто лупетас . Турска ако уде у Е У одма Турци воде своје родаке и комсије у Њемацку . Турака има 10 милијона па рацунај мо Србине колико би било Турака у Њемацкој логицно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рођо

04.09.2017 18:12

Баш ме чуди за Турску ,онако мирољубива земља,починила геноциде над Јерменима,скоро 500година набијала људе на колац итд.

ОДГОВОРИТЕ