Merkelova protiv Turske u Evropi

Turski predsednik Tajip Erdogan izjavio je da se nemačka politika prepušta populizmu nakon što je kancelarka Angela Merkel rekla da će tražiti da se zatvore razgovori o pridruživanju Ankare Evropskoj uniji, ali i da se nada da će se njihovi napeti odnosi poboljšati.

Svijet 04.09.2017 | 11:52
Merkelova protiv Turske u Evropi
"Nadamo se da se zategnutim tursko-nemačkim odnosima, koji su žrtva uskog političkog pogleda, nazire kraj", napisao je na Tviteru Erdoganov portparol Ibrahim Kalin.

Merkelova je sinoć u predizbornom TV duelu sa svojim protivkandidatom iz redova socijaldemokrata, Martinom Šulcom, izjavila da Turska ne bi trebalo da postane članica EU i da će tražiti od Unije da prekine pregovore o članstvu sa Ankarom.

"Ne vidim da bi oni (Turci) ikada mogli da se pridruže EU i nikada nisam verovala da će se to dogoditi", rekla je Merkelova.

Dodala je da će razgovarati sa svojim kolegama u Uniji kako bi postigli jedinstven stav o okončanju pregovora o turskom članstvu, prenose agencije.

Merkelova je to rekla nakon što je Šulc kazao da bi prekinuo pregovore s Turskom o pristupanju EU kada bi bio izabran za kancelara.

EU je, inače, marta prošle godine sa Turskom postigla dogovor o zaustavljanju priliva migranata ka Evropi.

Nemačka kancelarka je, međutim, istakla da je "jasno da Turska ne bi trebalo da bude članica EU", preneo je Rojters.

Lider Socijaldemokratske partije (SPD) rekao je na početku duela da "nijedan nemački građanin više ne može da bezbedno putuje u Tursku".

Britanska agencija podseća da je 12 nemačkih državljana uhapšeno u Turskoj proteklih meseci na osnovu političkih optužbi.

"Ko god da bude novi kancelar, ima zadatak da, kako bi zaštitio Nemačku, kaže Turskoj: sve crvene linije su sada pređene, i stoga ova zemlja više ne može da postane članica EU", istakao je Šulc, bivši predsednik Evropskog parlamenta koji do sada nije imao iskustva na vlasti u Nemačkoj.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bb

04.09.2017 10:08

Dogovorili se pred izbore,inace sve ok.

ODGOVORITE
Name

teo

04.09.2017 10:40

A zasto bi bilo dozvoljeno njemackim gradjanima da se bave politikom u Turskoj a turski politicari ne smiju da se bave politikom u Njemackoj. A ako Merkel nikada nije vjerovala da ce Turska biti clanica EU onda to samo otkriva podlu igru i da je sve bilo davanje lazne nade Turskoj cak i onda kada su ispunjavali pojedine uslove.

ODGOVORITE
Name

OSA

04.09.2017 11:01

A navodno do sada bili za ulszak.Smijesno!

ODGOVORITE
Name

Bosnae

04.09.2017 12:25

Ama niposto u EU, samo ce vas oskrnaviti. Turska je davno bila EU sto se tice uredjenja u ljepote, za razliku od mnogih bijednih drzava u evropi...

ODGOVORITE
Name

Србин

04.09.2017 14:45

Пошто је Турска насилно ушла у Европу, ред је да када одлази поведе све њене грађане и љубитеље њене религије, изворне и новопридошле у задњих стотинак година.

Name

Sarajlija .

04.09.2017 15:52

Srbine sto lupetas . Turska ako ude u E U odma Turci vode svoje rodake i komsije u Njemacku . Turaka ima 10 milijona pa racunaj mo Srbine koliko bi bilo Turaka u Njemackoj logicno .

ODGOVORITE
Name

Рођо

04.09.2017 18:12

Баш ме чуди за Турску ,онако мирољубива земља,починила геноциде над Јерменима,скоро 500година набијала људе на колац итд.

ODGOVORITE