Русија припрема реванш Америци

Експресно исељење, у року од два прва септембарска дана, руског генералног конзулата у Сан Франциску и трговинских представништава у Њујорку и Вашингтону, изазвало је велико огорчење у Русији, али засада у Москви нема вијести какав ће бити одговор на амерички експрес-катанац и претрес објеката који су имали дипломатски имунитет.

Свијет 04.09.2017 | 08:33
Русија припрема реванш Америци
Који ће бити реванш Москве највјероватније ће се сазнати по повратку предсједника Путина из Кине са састанка БРИКС-,а пише дописник Новости из Москве.

“Заузимање зграда руског конзулата у Сан Франциску и трговинских представништава у Вашингтону и Њујорку отворени је непријатељски акт и најгрубље кршење међународног права”, каже се у саопштењу Министартсва спољних послова Русије.

Поред тога, каже се да Американци морају брзо промијенити одлуку и вратити заузете објекете руске дипломатске мисије чија је отимачина почела у децембру 2016. Те зграде су, иначе, власништво Руске Федерације.

У службеном саопштењу МИП Русије се истиче да су власти САД крајем прошле године експроприсале руске стамбене објекте у близини Њујорка и Вашингтона и сада њима газдују америчке специјалне службе уз подршку наоружане полиције. Осим тих зграда у власништву Русије је и зграда генералног конзулата у Сан Француску и трговинског представништва у Вашингтону.

Сви ти објекти имају и дипломатски имунитет. Затворен приступ је имала и зграда трговинског представништва у Њујорку, истиче се у саопштењу. У Москви објашњавају да одговорност за деградирање међудржавних односа сносе САД.



Конзуларна одјељења руске Амбасаде у САД неће смањивати интензитет рада и поред непријатељских корака америчких власти, рекао је портпарол Амбасаде Николај Лаконин.

“У контексту непријатељских корака САД, који су довели до затварања канцеларија највећег руског генералног конзулата у САД, желимо да нагласимо да ће преостали конзулати радити несмањеним интензитетом по питању пружања различитих конзуларних услуга”, рекао је он.

Путинов помоћник за спољне послове Јуриј Ушаков је одлуку САД да затвори руски конзулат у Сан Франциску и трговинска представништва у Вашингтону и Њујорку окаректирасао као доказ да Вашингтон наставља да руши односе са Москвом. Одузимање зграда чији је власник Русија назвао је “бандитским отимањем”.

Бивши руски амбасадор у Вашингтону Јуриј Ушаков је подсјетио да је и Џорџ Буш млађи почео свој предсједнички мандат протјеривањем 50 руских дипломата, на шта је Москва одговорила адекватно, и на томе се све завршило. Послије сусрета Путина и Буша у Љубљани почела је нормализација односа двије земље.

Амириканци су крајем овог мјесеца саопштили Москви да су они смањили број сарадника својих дипломатских представништава и сада имају по броју запослених паритет са Русијом. Затим је Стејт департамент САД одлучио 31. августа 2017. да Руси до другог септембра затворе свој конзулат у Сан Франциску и двије зграде трговинских руских представништава у Њујорку у Вашингтону.

Другог септембра су у руске дипломатске објекте дошли агенти америчких служби под образложењем да су то учинили да провјере исељавају ли се Руси. Као доказ кршења међународног права Министарство спољних послова РФ објавило је више видео снимака на којима се види како је изгледао полицијски претрес у руским објектима који су имали дипломатски имунитет у САД.

Многи руски политичари сматрају да је претрес трговинске руске мисије у Вашингтону без преседана. Такво понашање америчких власти изазвало је велико незадовољство међу руским политичарима.

Предсједник Комитета за међународну сарадњу руске Думе (парламента) Леонид Слуцки је оцијенио да су Американци нарушили Бечку конвенцију о дипломатским односима из 1961. године. Слуцки је подсјетио да та конвенција, односно њен члан 45 налаже да чак и у случају пооштравања дипломатских односа или оружаног сукоба, држава домаћин мора да поштује и штити имовину страних мисија.

Захарова: Лажи о азилу

Представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да се у САД шири лажна информација по којој тобоже сарадници генералног конзулата у Сан Франциску траже политички азил. Она је ту вијест назвала класичним информативним ратом.

Захарова сматра да је та лажна информација лансирана да би се скренула пажња од тога како америчке власти крше међународно право претресајући руско дипломатско представништво.

Извор: Новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Демагогија

04.09.2017 07:26

Зар нису Руси први наредиле Америци да смањи број особља и запликенили куће у којима су одмарали америчке дипломате у Русији? Зашто би једно руско "трговинско" представништво уопште уживало дипломатски имунитет, ниђе везе?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Демагогкурцолог

04.09.2017 08:29

А ста су Индијанци урадили прије одлуке Русије да смањи број дипл.особља????

Name

Ниђе

04.09.2017 08:37

Ти очигледно имаш кратко памћење, или си злонамјеран па изостављаш шта се догодило прије наредбе да се смањи број америчких дипломата у Русији. САД су КРАЈЕМ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ (!) дословно протјерале (рок два дана) велики дио руских дипломата. Онда је Русија реаговала више од ПОЛА ГОДИНЕ касније! Какво представништво је у питању је небитно: Имало је дипломатски имунитет и ово што је ФБИ (а уствари америчка влада) урадио крши све конвенције поје су потписале и САД. Да је то нпр. Русија урадила, цијели свијет би се дигао против ње. Овако, сваки малоумник брани злотвора број 2. овог свијета: САД.

Name

модрицанин

04.09.2017 09:03

ре Демагог Ти си демагог,заборављас да су амери прољетос протјерали русе из оне резиденције за одмор И јос једног објекта.Ако схе добро сјецам ,висе оф 60 руса је протјерано.

Name

Хаха

04.09.2017 09:05

Ти си оцигледно закаснио који мјесец или цитас сто ти одговара. Засто трговацко предсатавниство има имунитет односно статус... Е зато сто си ДЕМАГОГ како појединци сами себи дају име. Информиси се па писи.

Name

Србин

04.09.2017 09:43

Само и једино, Република Српска држава српског народа.

Name

Сарајлија .

04.09.2017 17:34

Бре Србине остацес без Републике Србске .

ОДГОВОРИТЕ