Rusija priprema revanš Americi

Ekspresno iseljenje, u roku od dva prva septembarska dana, ruskog generalnog konzulata u San Francisku i trgovinskih predstavništava u Njujorku i Vašingtonu, izazvalo je veliko ogorčenje u Rusiji, ali zasada u Moskvi nema vijesti kakav će biti odgovor na američki ekspres-katanac i pretres objekata koji su imali diplomatski imunitet.

Svijet 04.09.2017 | 08:33
Rusija priprema revanš Americi
Koji će biti revanš Moskve najvjerovatnije će se saznati po povratku predsjednika Putina iz Kine sa sastanka BRIKS-,a piše dopisnik Novosti iz Moskve.

“Zauzimanje zgrada ruskog konzulata u San Francisku i trgovinskih predstavništava u Vašingtonu i Njujorku otvoreni je neprijateljski akt i najgrublje kršenje međunarodnog prava”, kaže se u saopštenju Ministartsva spoljnih poslova Rusije.

Pored toga, kaže se da Amerikanci moraju brzo promijeniti odluku i vratiti zauzete objekete ruske diplomatske misije čija je otimačina počela u decembru 2016. Te zgrade su, inače, vlasništvo Ruske Federacije.

U službenom saopštenju MIP Rusije se ističe da su vlasti SAD krajem prošle godine eksproprisale ruske stambene objekte u blizini Njujorka i Vašingtona i sada njima gazduju američke specijalne službe uz podršku naoružane policije. Osim tih zgrada u vlasništvu Rusije je i zgrada generalnog konzulata u San Francusku i trgovinskog predstavništva u Vašingtonu.

Svi ti objekti imaju i diplomatski imunitet. Zatvoren pristup je imala i zgrada trgovinskog predstavništva u Njujorku, ističe se u saopštenju. U Moskvi objašnjavaju da odgovornost za degradiranje međudržavnih odnosa snose SAD.



Konzularna odjeljenja ruske Ambasade u SAD neće smanjivati intenzitet rada i pored neprijateljskih koraka američkih vlasti, rekao je portparol Ambasade Nikolaj Lakonin.

“U kontekstu neprijateljskih koraka SAD, koji su doveli do zatvaranja kancelarija najvećeg ruskog generalnog konzulata u SAD, želimo da naglasimo da će preostali konzulati raditi nesmanjenim intenzitetom po pitanju pružanja različitih konzularnih usluga”, rekao je on.

Putinov pomoćnik za spoljne poslove Jurij Ušakov je odluku SAD da zatvori ruski konzulat u San Francisku i trgovinska predstavništva u Vašingtonu i Njujorku okarektirasao kao dokaz da Vašington nastavlja da ruši odnose sa Moskvom. Oduzimanje zgrada čiji je vlasnik Rusija nazvao je “banditskim otimanjem”.

Bivši ruski ambasador u Vašingtonu Jurij Ušakov je podsjetio da je i Džordž Buš mlađi počeo svoj predsjednički mandat protjerivanjem 50 ruskih diplomata, na šta je Moskva odgovorila adekvatno, i na tome se sve završilo. Poslije susreta Putina i Buša u Ljubljani počela je normalizacija odnosa dvije zemlje.

Amirikanci su krajem ovog mjeseca saopštili Moskvi da su oni smanjili broj saradnika svojih diplomatskih predstavništava i sada imaju po broju zaposlenih paritet sa Rusijom. Zatim je Stejt departament SAD odlučio 31. avgusta 2017. da Rusi do drugog septembra zatvore svoj konzulat u San Francisku i dvije zgrade trgovinskih ruskih predstavništava u Njujorku u Vašingtonu.

Drugog septembra su u ruske diplomatske objekte došli agenti američkih službi pod obrazloženjem da su to učinili da provjere iseljavaju li se Rusi. Kao dokaz kršenja međunarodnog prava Ministarstvo spoljnih poslova RF objavilo je više video snimaka na kojima se vidi kako je izgledao policijski pretres u ruskim objektima koji su imali diplomatski imunitet u SAD.

Mnogi ruski političari smatraju da je pretres trgovinske ruske misije u Vašingtonu bez presedana. Takvo ponašanje američkih vlasti izazvalo je veliko nezadovoljstvo među ruskim političarima.

Predsjednik Komiteta za međunarodnu saradnju ruske Dume (parlamenta) Leonid Slucki je ocijenio da su Amerikanci narušili Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima iz 1961. godine. Slucki je podsjetio da ta konvencija, odnosno njen član 45 nalaže da čak i u slučaju pooštravanja diplomatskih odnosa ili oružanog sukoba, država domaćin mora da poštuje i štiti imovinu stranih misija.

Zaharova: Laži o azilu

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se u SAD širi lažna informacija po kojoj tobože saradnici generalnog konzulata u San Francisku traže politički azil. Ona je tu vijest nazvala klasičnim informativnim ratom.

Zaharova smatra da je ta lažna informacija lansirana da bi se skrenula pažnja od toga kako američke vlasti krše međunarodno pravo pretresajući rusko diplomatsko predstavništvo.

Izvor: Novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Demagogija

04.09.2017 07:26

Zar nisu Rusi prvi naredile Americi da smanji broj osoblja i zaplikenili kuće u kojima su odmarali američke diplomate u Rusiji? Zašto bi jedno rusko "trgovinsko" predstavništvo uopšte uživalo diplomatski imunitet, niđe veze?!

ODGOVORITE
Name

Re Demagogkurcolog

04.09.2017 08:29

A sta su Indijanci uradili prije odluke Rusije da smanji broj dipl.osoblja????

Name

Ниђе

04.09.2017 08:37

Ти очигледно имаш кратко памћење, или си злонамјеран па изостављаш шта се догодило прије наредбе да се смањи број америчких дипломата у Русији. САД су КРАЈЕМ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ (!) дословно протјерале (рок два дана) велики дио руских дипломата. Онда је Русија реаговала више од ПОЛА ГОДИНЕ касније! Какво представништво је у питању је небитно: Имало је дипломатски имунитет и ово што је ФБИ (а уствари америчка влада) урадио крши све конвенције поје су потписале и САД. Да је то нпр. Русија урадила, цијели свијет би се дигао против ње. Овако, сваки малоумник брани злотвора број 2. овог свијета: САД.

Name

modricanin

04.09.2017 09:03

re Demagog Ti si demagog,zaboravljas da su ameri proljetos protjerali ruse iz one rezidencije za odmor I jos jednog objekta.Ako she dobro sjecam ,vise of 60 rusa je protjerano.

Name

Haha

04.09.2017 09:05

Ti si ocigledno zakasnio koji mjesec ili citas sto ti odgovara. Zasto trgovacko predsatavnistvo ima imunitet odnosno status... E zato sto si DEMAGOG kako pojedinci sami sebi daju ime. Informisi se pa pisi.

Name

Србин

04.09.2017 09:43

Само и једино, Република Српска држава српског народа.

Name

Sarajlija .

04.09.2017 17:34

Bre Srbine ostaces bez Republike Srbske .

ODGOVORITE