СП: Француска у шоку, Бугари отпали, прштаће до краја!

Прштаће 10. октобра у Амстердаму! По свему судећи, последње коло Групе А квалификација за Светско првенство и међусобни дуел Холандије и Шведске донеће одлуку о путнику у бараж.  Изненађење ГОДИНЕ: Француска - Луксембург 0:0! "Триколори" закомпликовали себи живот утакмицом коју ће запамтити сви који су је гледали.  Белгија прва из Европе извадила руску визу! "Црвени ђаволи" обезбедили пласман на Мундијал 2018, а на корак од тог успеха дошла је Швајцарска.

Фудбал 04.09.2017 | 00:08
СП: Француска у шоку, Бугари отпали, прштаће до краја!
Порази у прошлом колу брзо су заборављени, па су Шведска и Холандија победама наставиле неизвесну борбу за пласман на Светско првенство у Русији.

Како ствари стоје, тамо ће кроз бараж, јер је тешко поверовати да ће Французи просути бодове против Луксембурга код куће, Бугарске у гостима или Белорусије код куће.

Швеђани су као гости били убедљиви против Белоруса и славили 4:0. Сав посао одрадили су већ у првом делу утакмице, постигавши три гола. Том победом изједначили су се по броју бодова са водећом Француском, с тим да "триколори" од 20.45 играју пред својим навијачима против последњепласираног тима Групе А - Луксембурга.

Истовремено кад и Швеђани, до победе су дошли Холанђани, па сада имају три бода мање од поменутог ривала, а у последњем колу, 10. октобра у Амстердаму, састају се управо Холандија и Шведска. Први ће претходно у Белорусију, а други дочекују Луксембург.

Очекује се да у тим мечевима рутински одраде посао, а онда одлучују о путнику у бараж. У првом колу квалификација, у Солни, резултат је био 1:1.

Двоструки стрелац у победи "лала" против Бугарске (3:1) био је нови везиста енглеског Брајтон енд Хав албиона, Дејви Пропер. Погодио је прво у 7, а онда и 80. минуту, док је у међувремену прецизан био и Арјен Робен у 67. Прва два гола, после готово идентичних акција по левом боку, наместио је Дејли Блинд.

Бугари су већи део утакмице били у подређеном положају, али су у 60. минуту из прекида успели да постигну погодак и врате наду. Не, ипак, и да избегну пораз...

Бугари отпали, Холандија - Шведска за место у баражу! Чудо би било да Французи изгубе прво место у последњих 180 минута...

Лале су тријумфом од 3:1 готово извесно избациле Бугаре из трке за друго место, док је Шведска према очекивањима лагано протутњала белоруском Борисов ареном (4:0) и сачувала другу позицију.  

Уочи две последње рунде сада је мање више све јасно. У октобру ће и Швеђани и Холанђани одрађивати посао против Луксембурга, односно Белорусије (важно ће бити са колико разлике победе, јер се у случају истог броја бодова прво гледа гол разлика) а онда вероватно у међусобном окршају у Амстердаму решити питање другопласираног. Предност је свакако на страни Шведске која има три бода више (и доста бољу гол разлику), али то свакако не значи да је све готово.

Ни екипа Дика Адвоката, али ни момци Јанеа Андерсона данас нису имали проблема. Швеђане су до нова три бода водили Форсберг, Ниман, Берг и Гранквист, док су за Холанђане погађали два пута Дави Препер, нови играч Брајтона и капитен Арјен Робен. Бугари су само на кратко припретили средином другог дела, када је Костадинов смањио на 1:2, али убрзо је својим другим поготком на дивну асистенцију Промеса све дилеме решио Препер. 

Узбудљива утамица одиграна је у Талину, где је Естонија голом Каита у другом минуту надокнаде успела да савлада Кипар 1:0. Истим резултатом до три бода дошла су и Фарска Острва, која су као домаћин победила Андору за чак осми бод у овим квалификацијама!

Изненађење ГОДИНЕ: Француска - Луксембург 0:0! "Триколори" закомпликовали себи живот утакмицом коју ће запамтити сви који су је гледали.

На једној страни терена, поред осталих, Антоан Гризман, Пол Погба, Нголо Канте, Оливије Жиру, Томас Лемар, момак од 155 милиона евра Килијан Мбапе... На другој страни терена - репрезентација која је последњи пут победила Француску 1914. године!

Коначан резултат:

ФРАНЦУСКА - ЛУКСЕМБУРГ 0:0

Ремијем са потпуним аутсајдером у Тулузу, вицешампиони Европе шокирали су своје навијаче и омогућили Шведској да им се вечерас примакне на само бод, два кола пре краја квалификација у којима ће само освајачи група проћи директно на Мундијал.

"Француска се спустила на земљу", "Француска утишана", наслови су којим су највећи тамошњи спортски медији описали тежак кикс екипе Дидијеа Дешана, после чега "триколорима" остаје задатак да изваде визу за Русију у октобарским мечевима против Бугарске у гостима и Белорусије код куће.

Упркос очекиваном изгледу статистике (31:3 у шутевима, 74:26 одсто посед лопте), најбољи покушаји Француске да поведе завршавали су на оквиру гола, који су погодили и гости!

Луксембуржани ће овај квалификациони "прозор" дуго памтити, јер су га завршили са четири освојена бода, пошто су у четвртак победили Белорусију код куће (1:0). Претходно су освојили и бод против Белоруса (1:1), а ове године су успели да победе и Албанију у пријатељској утакмици.

Чудо у Тулузу! Мбапе, Лаказет, Гризман, Погба... Али нико од њих није успео да савлада 37-годишњег голмана Луксембурга Жубера!

Луксембург је направио чудо у сред Француске! Попут Астерикса и Обеликса у борби против Римљана, храбри Луксембуржани су одолели богатој, моћној и фаворизованој селекцији Француске одигравши безу голова у Тулузу у мечу квалификација за Мундијал. 

Француски тим има тржишну вредност од 632.000.000 евра, а Луксембуржани на 4.830.000, али још једном се показале да новац не игра на терену. Статистика вечерашње утакмице каже и да је однос у ударцима ка голу у корист Француске био 31:3, али слаба је то утеха за селектора Дидијеа Дешана.

Као на стрелишту је била одбрана Луксембурга и голман Жубер. Буквално су се повијали константно пред налетима Триколора. Антоан Гризман је погодио пречку, па је имао још једну прилику, али без успеха.

Ништа боље није прошао ни најскупљи француски фудбалер у историји, Килијан Мбапе. Али одбрана Луксембурга је стала у блок који је личио на Кинески зид.

У другом полувремену домаћи тим је наставио да притиска задњу линију Луксембуржана, али тај бункер је дао веома добар резултат. Још једна скупоцена звезда Француза, Пол Погба у 78. минуту је погодио и стативу, тако да се може рећи да је домаћину недостајало и мало спортске среће.

Али, шта тек рећи за ситуацију минут касније када је вероватно свима на стадиону у Тулузу стало срце када је вижљасти Жерсон Родригес после сјајног контранапада погодио стативу, на срећу неспретног Лорана Кошјелног. А истом луксембуршком репрезентативцу је пар минута раније свиран непостојећи офсајд када је изашао сам испред Ига Љориса. 

Белгија прва из Европе извадила руску визу! "Црвени ђаволи" обезбедили пласман на Мундијал 2018. године, а на корак од тог успеха дошла је Швајцарска.

Русија, Бразил, Иран, Јапан, Мексико и БЕЛГИЈА. То су репрезентације које су се до сада пласирале на Светско првенство у фудбалу наредног лета. 

Русија као домаћин, а остали кроз квалификације. 

Белгијанци су постали прва европска селекција која испунила тај циљ, пошто је у Атини савладала Грчку 2:1 и побегла Босни и Херцеговини на недостижних осам бодова два кола пре краја, без обзира на 4:0 за "змајеве" против Гибралтара.

Опрезно су гости ушли у утакмицу на Караискакију, имали иницијативу, али се нису превише залетали. По обичају дефанзивно настројене Грке "отворио" је Јан Вертонген снажним ударцем са дистанце у 70. минуту, а био је то заправо сигнал за петоминутно лудило у Атини. 

Само три минута касније Зека је изједначио, али је одмах потом Лукаку вратио предност Белгији, која је остала на снази до краја...

Пораз Грчке, као и нешто раније Кипра, одлично су одговарали селекцији Босне и Херцеговине, која је сада преузела друго место са бодом више од "Хелена", а четири од Кипрана.

Белгија на Мундијалу, БиХ близу баража! Јан Вертонген и Ромелу Лукаку пресудили Грцима - 2:1.

Белгија је нови сигуран учесник Светског првенства у Русији 2018. године. Црвени ђаволи су савладали Грчку у гостима с 2:1 (0:0) и тако су дошли до 22. бода на конту који им и математички доноси пласман на Мундијал!

Чак и са бодом би Белгијанци практично отишли у Русију, али сада ништа, па ни теоретско чудо, не може да их од тог успеха одвоји.

Био је то меч без голова на Караискакију све до 70. минута када је Јан Вертонген одапео стрелу и пробушио мрежу домаћина. Зеца је брзо реаговао и донео изједначење Грцима само три минута касније, али је после два минута Белгија опет била у предности после поготка Ромелуа Лукакуа.

До сада су се на првенство Света пласирали Русија (домаћин), Бразил, Иран, Јапан и Мексико. А ево сада и Белгија.

А шансу за пролаз кроз бараж тражиће Босна и Хецеговина, ако успе да задржи другу позицију испред Грчке. Босанци имају 14 бодова после тријумфа над Гибралтаром у гостима с 4:0, док је Грчка на 13. Играју се још две рунде квалификација до краја, а Грчка има мало лакши распоред.

До пол-позиције у битки за бараж Босанци су стигли сигурном победом на гостовању Гибралтару. Стрелци су били Џеко (два гола), Кодро и Лулић.

Гледаће се гол-разлика ако две селекције имају исти број бодова.

Дакле, Белгија иде директно, БиХ и Грчка се боре за друго место. Босанци су за бод испред за сада.

На корак од визе за Русију стигла је Швајцарска, која је рутински савладала Летонију у гостима - 3:0, за максималну осму победу у овим квалификацијама.

Сјајну екипу коју са клупе води Владимир Петковић од директног пласмана на завршни турнир дели још само мало, пошто је и Португал био успешан у осмом колу. Кристијано Роналдо и дружина славили су у Мађарској 1:0, али тек пошто је домаћин у 30. минуту остао са играчем мање.

Португалци заостају три бода, али у последњем колу их чека међусобни дуел са Швајцарском у Лисабону. Управо ту европски прваци виде своју наду за директан пласман на Светско првенство. Пре тога Португал ће играти против Андоре у гостима, а Швајцарска дочекује Мађарску.

Швајцарска 8/8, Португал прати! Битан је само 10. октобар! Уз Петковићев тим само још Немачка има максималан учинак у овим квалификацијама...

Швајцарска је и даље непогрешива! Два кола пре краја квалификација за Мундијал тај тим једини уз Немачку има максималан учинак, осам утакмица - осам победа! Сајџије су вечерас рутински преслишале Летонце у гостима (3:0) и сада им уочи одлучујућег сусрета у борби за прво место у групи треба још само једна победа - против Мађарске 7. октобра. 

А одлука, јасно је то одавно, пашће 10. октобра у Португалу, када ће првак Европе дочекати екипу Сарајлије Владимира Петковића. Уочи тог сусрета Португалци ће имати три бода мање, али далеко бољу гол разлику (+9 у односу на Швајцарце), тако да ће их било какав тријумф одвести на прво место, по први пут откако је почело такмичење у групи Б, и наравно на Мундијал. 

Швајцарска је вечерас лагано уписала нову, девету узастопну победу, а гол није примила на пет претходних сусрета. Харис Сеферовић начео је Летонце на време - играо се 9. минут- па је после тога све ишло као подмазано за госте. Џемаили на старту другог дела дуплирао предност Швајцараца, а Рикардо Родригез са пенала ставио тачку на овај меч. 

Португалце је у Будимпешти погурао црвени картон за Мађаре већ у 30. минуту (Пришкин). Они су до победносног поготка дошли у 4. минуту другог дела, када је Андре Силваглавом затресао мрежу домаћина...

Журка на Фарским Острвима! Славили и Естонци у надокнади.

Слави се на Фарским Острвима! Фудбалска селекција ове земље остварила је и другу победу у квалификацијама за Мундијал. Вечерас је у Торшавну пала Андора, домаћин је славио са 1:0, а једини гол на утакмици постигао је Гили Соренсен у 32. минуту после асистенције Бењамисена.

У другом полувремену је гостујућа екипа имала неколико добрих прилика да стигне до изједначења, али је одбрана Фарана издржала.

Другу победу у квалификацијама у Х групи уписала је репрезентација Естоније, која је у Талину савладала Кипар са 1:0 и то поготком Матијаса Каита у другом минуту судијске надокнаде. 

ГРУПА А

Холандија - Бугарска 3:1 (1:0)
/Пропер 7, 80, Робен 67 - Костадинов 69/

Белорусија - Шведска 0:4 (0:3)
/Форсберг 18, Ниман 24, Берг 37, Гранквист 84/

Француска - Луксембург 0:0

ТАБЕЛА: Француска 17, Шведска 16, Холандија 13, Бугарска 12, Белорусија 5, Луксембург 5.

ГРУПА Б

Фарска Острва - Андора 1:0 (1:0)
/Соренсен 32/

Мађарска - Португал 0:1 (0:0)
/Силва 48/

Летонија - Швајцарска 0:3 (0:1)
/Сеферовић 9, Џемаили 54, Родригез 58п/

ТАБЕЛА: Швајцарска 24, Португал 21, Мађарска 10, Фарска Острва 8, Андора 4, Летонија 3.

ГРУПА Ц (понедељак)

Азербејџан - Сан Марино 18.00
Немачка - Норвешка 20.45
Северна Ирска - Чешка 20.45

ТАБЕЛА: Немачка 21, Северна Ирска 16, Чешка 9, Норвешка 7, Азербејџан 7, Сан Марино 0.

ГРУПА Д (уторак)

Аустрија - Грузија 20.45
Молдавија - Велс 20.45
Република Ирска - Србија 20.45

ТАБЕЛА: Србија 15, Ирска 13, Велс 11, Аустрија 8, Грузија 3, Молдавија 2.

ГРУПА Е (понедељак)

Јерменија - Данска 18.00
Црна Гора - Румунија 20.45
Пољска - Казахстан 20.45

ТАБЕЛА: Пољска 16, Црна Гора 13, Данска 13, Румунија 9, Јерменија 6, Казахстан 2

ГРУПА Ф (понедељак)

Енглеска - Словачка 20.45
Шкотска - Малта 20.45
Словенија - Литванија 20.45

ТАБЕЛА: Енглеска 17, Словачка 15, Шкотска 11, Словенија 11, Литванија 5, Малта 0.

ГРУПА Г (уторак)

Македонија - Албанија 20.45
Италија - Израел 20.45
Лихтенштајн - Шпанија 20.45

ТАБЕЛА: Шпанија 19, Италија 16, Албанија 12, Израел 9, Македонија 6, Лихтенштајн 0.

ГРУПА Х

Естонија - Кипар 1:0 (0:0)
/Каит 90+2/

Грчка - Белгија 1:2 (0:0)
/Зека 73 - Вертонген 70, Лукаку 74/

Гибралтар - БиХ 0:4 (0:1)
/Џеко 35, 85, Кодро 65, Лулић 83/

ТАБЕЛА: Белгија 22, БиХ 14, Грчка 13, Кипар 10, Естонија 8, Гибралтар 0.

ГРУПА И (уторак)

Исланд - Украјина
Турска - Хрватска
"Косово" - Финска

ТАБЕЛА: Хрватска 16, Украјина 14, Исланд 13, Турска 11, Финска 4, "Косово" 1.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар