SP: Francuska u šoku, Bugari otpali, prštaće do kraja!

Prštaće 10. oktobra u Amsterdamu! Po svemu sudeći, poslednje kolo Grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i međusobni duel Holandije i Švedske doneće odluku o putniku u baraž.  Iznenađenje GODINE: Francuska - Luksemburg 0:0! "Trikolori" zakomplikovali sebi život utakmicom koju će zapamtiti svi koji su je gledali.  Belgija prva iz Evrope izvadila rusku vizu! "Crveni đavoli" obezbedili plasman na Mundijal 2018, a na korak od tog uspeha došla je Švajcarska.

Fudbal 04.09.2017 | 00:08
SP: Francuska u šoku, Bugari otpali, prštaće do kraja!
Porazi u prošlom kolu brzo su zaboravljeni, pa su Švedska i Holandija pobedama nastavile neizvesnu borbu za plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Kako stvari stoje, tamo će kroz baraž, jer je teško poverovati da će Francuzi prosuti bodove protiv Luksemburga kod kuće, Bugarske u gostima ili Belorusije kod kuće.

Šveđani su kao gosti bili ubedljivi protiv Belorusa i slavili 4:0. Sav posao odradili su već u prvom delu utakmice, postigavši tri gola. Tom pobedom izjednačili su se po broju bodova sa vodećom Francuskom, s tim da "trikolori" od 20.45 igraju pred svojim navijačima protiv poslednjeplasiranog tima Grupe A - Luksemburga.

Istovremeno kad i Šveđani, do pobede su došli Holanđani, pa sada imaju tri boda manje od pomenutog rivala, a u poslednjem kolu, 10. oktobra u Amsterdamu, sastaju se upravo Holandija i Švedska. Prvi će prethodno u Belorusiju, a drugi dočekuju Luksemburg.

Očekuje se da u tim mečevima rutinski odrade posao, a onda odlučuju o putniku u baraž. U prvom kolu kvalifikacija, u Solni, rezultat je bio 1:1.

Dvostruki strelac u pobedi "lala" protiv Bugarske (3:1) bio je novi vezista engleskog Brajton end Hav albiona, Dejvi Proper. Pogodio je prvo u 7, a onda i 80. minutu, dok je u međuvremenu precizan bio i Arjen Roben u 67. Prva dva gola, posle gotovo identičnih akcija po levom boku, namestio je Dejli Blind.

Bugari su veći deo utakmice bili u podređenom položaju, ali su u 60. minutu iz prekida uspeli da postignu pogodak i vrate nadu. Ne, ipak, i da izbegnu poraz...

Bugari otpali, Holandija - Švedska za mesto u baražu! Čudo bi bilo da Francuzi izgube prvo mesto u poslednjih 180 minuta...

Lale su trijumfom od 3:1 gotovo izvesno izbacile Bugare iz trke za drugo mesto, dok je Švedska prema očekivanjima lagano protutnjala beloruskom Borisov arenom (4:0) i sačuvala drugu poziciju.  

Uoči dve poslednje runde sada je manje više sve jasno. U oktobru će i Šveđani i Holanđani odrađivati posao protiv Luksemburga, odnosno Belorusije (važno će biti sa koliko razlike pobede, jer se u slučaju istog broja bodova prvo gleda gol razlika) a onda verovatno u međusobnom okršaju u Amsterdamu rešiti pitanje drugoplasiranog. Prednost je svakako na strani Švedske koja ima tri boda više (i dosta bolju gol razliku), ali to svakako ne znači da je sve gotovo.

Ni ekipa Dika Advokata, ali ni momci Janea Andersona danas nisu imali problema. Šveđane su do nova tri boda vodili Forsberg, Niman, Berg i Grankvist, dok su za Holanđane pogađali dva puta Davi Preper, novi igrač Brajtona i kapiten Arjen Roben. Bugari su samo na kratko pripretili sredinom drugog dela, kada je Kostadinov smanjio na 1:2, ali ubrzo je svojim drugim pogotkom na divnu asistenciju Promesa sve dileme rešio Preper. 

Uzbudljiva utamica odigrana je u Talinu, gde je Estonija golom Kaita u drugom minutu nadoknade uspela da savlada Kipar 1:0. Istim rezultatom do tri boda došla su i Farska Ostrva, koja su kao domaćin pobedila Andoru za čak osmi bod u ovim kvalifikacijama!

Iznenađenje GODINE: Francuska - Luksemburg 0:0! "Trikolori" zakomplikovali sebi život utakmicom koju će zapamtiti svi koji su je gledali.

Na jednoj strani terena, pored ostalih, Antoan Grizman, Pol Pogba, Ngolo Kante, Olivije Žiru, Tomas Lemar, momak od 155 miliona evra Kilijan Mbape... Na drugoj strani terena - reprezentacija koja je poslednji put pobedila Francusku 1914. godine!

Konačan rezultat:

FRANCUSKA - LUKSEMBURG 0:0

Remijem sa potpunim autsajderom u Tuluzu, vicešampioni Evrope šokirali su svoje navijače i omogućili Švedskoj da im se večeras primakne na samo bod, dva kola pre kraja kvalifikacija u kojima će samo osvajači grupa proći direktno na Mundijal.

"Francuska se spustila na zemlju", "Francuska utišana", naslovi su kojim su najveći tamošnji sportski mediji opisali težak kiks ekipe Didijea Dešana, posle čega "trikolorima" ostaje zadatak da izvade vizu za Rusiju u oktobarskim mečevima protiv Bugarske u gostima i Belorusije kod kuće.

Uprkos očekivanom izgledu statistike (31:3 u šutevima, 74:26 odsto posed lopte), najbolji pokušaji Francuske da povede završavali su na okviru gola, koji su pogodili i gosti!

Luksemburžani će ovaj kvalifikacioni "prozor" dugo pamtiti, jer su ga završili sa četiri osvojena boda, pošto su u četvrtak pobedili Belorusiju kod kuće (1:0). Prethodno su osvojili i bod protiv Belorusa (1:1), a ove godine su uspeli da pobede i Albaniju u prijateljskoj utakmici.

Čudo u Tuluzu! Mbape, Lakazet, Grizman, Pogba... Ali niko od njih nije uspeo da savlada 37-godišnjeg golmana Luksemburga Žubera!

Luksemburg je napravio čudo u sred Francuske! Poput Asteriksa i Obeliksa u borbi protiv Rimljana, hrabri Luksemburžani su odoleli bogatoj, moćnoj i favorizovanoj selekciji Francuske odigravši bezu golova u Tuluzu u meču kvalifikacija za Mundijal. 

Francuski tim ima tržišnu vrednost od 632.000.000 evra, a Luksemburžani na 4.830.000, ali još jednom se pokazale da novac ne igra na terenu. Statistika večerašnje utakmice kaže i da je odnos u udarcima ka golu u korist Francuske bio 31:3, ali slaba je to uteha za selektora Didijea Dešana.

Kao na strelištu je bila odbrana Luksemburga i golman Žuber. Bukvalno su se povijali konstantno pred naletima Trikolora. Antoan Grizman je pogodio prečku, pa je imao još jednu priliku, ali bez uspeha.

Ništa bolje nije prošao ni najskuplji francuski fudbaler u istoriji, Kilijan Mbape. Ali odbrana Luksemburga je stala u blok koji je ličio na Kineski zid.

U drugom poluvremenu domaći tim je nastavio da pritiska zadnju liniju Luksemburžana, ali taj bunker je dao veoma dobar rezultat. Još jedna skupocena zvezda Francuza, Pol Pogba u 78. minutu je pogodio i stativu, tako da se može reći da je domaćinu nedostajalo i malo sportske sreće.

Ali, šta tek reći za situaciju minut kasnije kada je verovatno svima na stadionu u Tuluzu stalo srce kada je vižljasti Žerson Rodriges posle sjajnog kontranapada pogodio stativu, na sreću nespretnog Lorana Košjelnog. A istom luksemburškom reprezentativcu je par minuta ranije sviran nepostojeći ofsajd kada je izašao sam ispred Iga Ljorisa. 

Belgija prva iz Evrope izvadila rusku vizu! "Crveni đavoli" obezbedili plasman na Mundijal 2018. godine, a na korak od tog uspeha došla je Švajcarska.

Rusija, Brazil, Iran, Japan, Meksiko i BELGIJA. To su reprezentacije koje su se do sada plasirale na Svetsko prvenstvo u fudbalu narednog leta. 

Rusija kao domaćin, a ostali kroz kvalifikacije. 

Belgijanci su postali prva evropska selekcija koja ispunila taj cilj, pošto je u Atini savladala Grčku 2:1 i pobegla Bosni i Hercegovini na nedostižnih osam bodova dva kola pre kraja, bez obzira na 4:0 za "zmajeve" protiv Gibraltara.

Oprezno su gosti ušli u utakmicu na Karaiskakiju, imali inicijativu, ali se nisu previše zaletali. Po običaju defanzivno nastrojene Grke "otvorio" je Jan Vertongen snažnim udarcem sa distance u 70. minutu, a bio je to zapravo signal za petominutno ludilo u Atini. 

Samo tri minuta kasnije Zeka je izjednačio, ali je odmah potom Lukaku vratio prednost Belgiji, koja je ostala na snazi do kraja...

Poraz Grčke, kao i nešto ranije Kipra, odlično su odgovarali selekciji Bosne i Hercegovine, koja je sada preuzela drugo mesto sa bodom više od "Helena", a četiri od Kiprana.

Belgija na Mundijalu, BiH blizu baraža! Jan Vertongen i Romelu Lukaku presudili Grcima - 2:1.

Belgija je novi siguran učesnik Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. Crveni đavoli su savladali Grčku u gostima s 2:1 (0:0) i tako su došli do 22. boda na kontu koji im i matematički donosi plasman na Mundijal!

Čak i sa bodom bi Belgijanci praktično otišli u Rusiju, ali sada ništa, pa ni teoretsko čudo, ne može da ih od tog uspeha odvoji.

Bio je to meč bez golova na Karaiskakiju sve do 70. minuta kada je Jan Vertongen odapeo strelu i probušio mrežu domaćina. Zeca je brzo reagovao i doneo izjednačenje Grcima samo tri minuta kasnije, ali je posle dva minuta Belgija opet bila u prednosti posle pogotka Romelua Lukakua.

Do sada su se na prvenstvo Sveta plasirali Rusija (domaćin), Brazil, Iran, Japan i Meksiko. A evo sada i Belgija.

A šansu za prolaz kroz baraž tražiće Bosna i Hecegovina, ako uspe da zadrži drugu poziciju ispred Grčke. Bosanci imaju 14 bodova posle trijumfa nad Gibraltarom u gostima s 4:0, dok je Grčka na 13. Igraju se još dve runde kvalifikacija do kraja, a Grčka ima malo lakši raspored.

Do pol-pozicije u bitki za baraž Bosanci su stigli sigurnom pobedom na gostovanju Gibraltaru. Strelci su bili Džeko (dva gola), Kodro i Lulić.

Gledaće se gol-razlika ako dve selekcije imaju isti broj bodova.

Dakle, Belgija ide direktno, BiH i Grčka se bore za drugo mesto. Bosanci su za bod ispred za sada.

Na korak od vize za Rusiju stigla je Švajcarska, koja je rutinski savladala Letoniju u gostima - 3:0, za maksimalnu osmu pobedu u ovim kvalifikacijama.

Sjajnu ekipu koju sa klupe vodi Vladimir Petković od direktnog plasmana na završni turnir deli još samo malo, pošto je i Portugal bio uspešan u osmom kolu. Kristijano Ronaldo i družina slavili su u Mađarskoj 1:0, ali tek pošto je domaćin u 30. minutu ostao sa igračem manje.

Portugalci zaostaju tri boda, ali u poslednjem kolu ih čeka međusobni duel sa Švajcarskom u Lisabonu. Upravo tu evropski prvaci vide svoju nadu za direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Pre toga Portugal će igrati protiv Andore u gostima, a Švajcarska dočekuje Mađarsku.

Švajcarska 8/8, Portugal prati! Bitan je samo 10. oktobar! Uz Petkovićev tim samo još Nemačka ima maksimalan učinak u ovim kvalifikacijama...

Švajcarska je i dalje nepogrešiva! Dva kola pre kraja kvalifikacija za Mundijal taj tim jedini uz Nemačku ima maksimalan učinak, osam utakmica - osam pobeda! Sajdžije su večeras rutinski preslišale Letonce u gostima (3:0) i sada im uoči odlučujućeg susreta u borbi za prvo mesto u grupi treba još samo jedna pobeda - protiv Mađarske 7. oktobra. 

A odluka, jasno je to odavno, pašće 10. oktobra u Portugalu, kada će prvak Evrope dočekati ekipu Sarajlije Vladimira Petkovića. Uoči tog susreta Portugalci će imati tri boda manje, ali daleko bolju gol razliku (+9 u odnosu na Švajcarce), tako da će ih bilo kakav trijumf odvesti na prvo mesto, po prvi put otkako je počelo takmičenje u grupi B, i naravno na Mundijal. 

Švajcarska je večeras lagano upisala novu, devetu uzastopnu pobedu, a gol nije primila na pet prethodnih susreta. Haris Seferović načeo je Letonce na vreme - igrao se 9. minut- pa je posle toga sve išlo kao podmazano za goste. Džemaili na startu drugog dela duplirao prednost Švajcaraca, a Rikardo Rodrigez sa penala stavio tačku na ovaj meč. 

Portugalce je u Budimpešti pogurao crveni karton za Mađare već u 30. minutu (Priškin). Oni su do pobednosnog pogotka došli u 4. minutu drugog dela, kada je Andre Silvaglavom zatresao mrežu domaćina...

Žurka na Farskim Ostrvima! Slavili i Estonci u nadoknadi.

Slavi se na Farskim Ostrvima! Fudbalska selekcija ove zemlje ostvarila je i drugu pobedu u kvalifikacijama za Mundijal. Večeras je u Toršavnu pala Andora, domaćin je slavio sa 1:0, a jedini gol na utakmici postigao je Gili Sorensen u 32. minutu posle asistencije Benjamisena.

U drugom poluvremenu je gostujuća ekipa imala nekoliko dobrih prilika da stigne do izjednačenja, ali je odbrana Farana izdržala.

Drugu pobedu u kvalifikacijama u H grupi upisala je reprezentacija Estonije, koja je u Talinu savladala Kipar sa 1:0 i to pogotkom Matijasa Kaita u drugom minutu sudijske nadoknade. 

GRUPA A

Holandija - Bugarska 3:1 (1:0)
/Proper 7, 80, Roben 67 - Kostadinov 69/

Belorusija - Švedska 0:4 (0:3)
/Forsberg 18, Niman 24, Berg 37, Grankvist 84/

Francuska - Luksemburg 0:0

TABELA: Francuska 17, Švedska 16, Holandija 13, Bugarska 12, Belorusija 5, Luksemburg 5.

GRUPA B

Farska Ostrva - Andora 1:0 (1:0)
/Sorensen 32/

Mađarska - Portugal 0:1 (0:0)
/Silva 48/

Letonija - Švajcarska 0:3 (0:1)
/Seferović 9, Džemaili 54, Rodrigez 58p/

TABELA: Švajcarska 24, Portugal 21, Mađarska 10, Farska Ostrva 8, Andora 4, Letonija 3.

GRUPA C (ponedeljak)

Azerbejdžan - San Marino 18.00
Nemačka - Norveška 20.45
Severna Irska - Češka 20.45

TABELA: Nemačka 21, Severna Irska 16, Češka 9, Norveška 7, Azerbejdžan 7, San Marino 0.

GRUPA D (utorak)

Austrija - Gruzija 20.45
Moldavija - Vels 20.45
Republika Irska - Srbija 20.45

TABELA: Srbija 15, Irska 13, Vels 11, Austrija 8, Gruzija 3, Moldavija 2.

GRUPA E (ponedeljak)

Jermenija - Danska 18.00
Crna Gora - Rumunija 20.45
Poljska - Kazahstan 20.45

TABELA: Poljska 16, Crna Gora 13, Danska 13, Rumunija 9, Jermenija 6, Kazahstan 2

GRUPA F (ponedeljak)

Engleska - Slovačka 20.45
Škotska - Malta 20.45
Slovenija - Litvanija 20.45

TABELA: Engleska 17, Slovačka 15, Škotska 11, Slovenija 11, Litvanija 5, Malta 0.

GRUPA G (utorak)

Makedonija - Albanija 20.45
Italija - Izrael 20.45
Lihtenštajn - Španija 20.45

TABELA: Španija 19, Italija 16, Albanija 12, Izrael 9, Makedonija 6, Lihtenštajn 0.

GRUPA H

Estonija - Kipar 1:0 (0:0)
/Kait 90+2/

Grčka - Belgija 1:2 (0:0)
/Zeka 73 - Vertongen 70, Lukaku 74/

Gibraltar - BiH 0:4 (0:1)
/Džeko 35, 85, Kodro 65, Lulić 83/

TABELA: Belgija 22, BiH 14, Grčka 13, Kipar 10, Estonija 8, Gibraltar 0.

GRUPA I (utorak)

Island - Ukrajina
Turska - Hrvatska
"Kosovo" - Finska

TABELA: Hrvatska 16, Ukrajina 14, Island 13, Turska 11, Finska 4, "Kosovo" 1.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar