Прича о аеродрому траје деценију

Већ десетак година прича се о градњи аеродрома у Требињу. Једни то представљају као капитални пројекат тежак више стотина милиона КМ и велику развојну шансу, други га од почетка критикују као популистичку политику власти која сиротињи јефтино продаје авионе и камионе, а трећи од свега праве пародију.

Република Српска 03.09.2017 | 15:45
Прича о аеродрому траје деценију
Према првим обећањима, авиони с аеродрома у Зупцима требали су да се вину ка небу још 2010. године.

Од самог почетка, причу о аеродрому на периферији Требиња прате супротстављена мишљења.

Власт је најављивала инвестицију вриједну најмање 150 милиона КМ, која има потпуну економску оправданост и представља велику развојну шансу, други су говорили о сулудости градње у кругу од сто километара гдје већ постоје четири аеродрома, а посебно врло успјешни дубровачки аеродром Ћилипи на само тридесетак километара удаљености. Остала три која раде с више или мање успјеха су Тиват, Подгорица и Мостар.

Вршилац дужности директора Аердрома Требиње Зоран Окиљ још 2009. године сматрао је да пројекат има потпуну оправданост као туристичка ваздушна лука у залеђу Јадрана.



"С 10 посто саобраћаја околних аеродрома већ имамо обим с којим можемо да функционишемо. Планирамо да будемо и техничка база и доведемо компаније које имају на западу проблема око одржавања авиона, јер временски услови то дозвољавају, као и авиокомпаније које се боре за повољније вријеме слијетања и узлијетања.

Појавићемо се с новим линијама, бољим условима, новом опремом и у старту бити јефтинији од других", најављивао је Окиљ тада за ''Блиц'', те додао да постоји интерес страних партнера, чак и ваневропских инвеститора.

Студију изводљивости урадила аустријска консултанска кућа

Тадашњи министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић, говорио је да је оправданост изградње и поред четири аеродрома у окружењу потврдила студија изводљивости коју је урадила аустријска консултантска кућа.

Према његовим ријечима, предност локације будућег аеродрома је првенствено због повољних прилазно-слетних услова, односно мањих природних препрека. Оправданост изградње се заснива и на чињеници да би се тако смањила изолованост Херцеговине од остатка РС.

Опозиција је од самог почетка истицала да је изградња аеродрома у Зубцима потпуно економски неоправдана, да кошта на милионе марака, а да је градити аеродром у периоду велике економске кризе и нагомиланих социјалних проблема потпуно неоправдано и бесмислено. Говорили су да је паметније новац усмјерити у посрнула херцеговачка предузећа или социјална давања.

У деценији приче о фантомском аеродрому на периферији највећег града источне Херцеговине, пет година је постојало и Јавно предузеће Аеродром Требиње, које је у том периоду за властито постојање потрошило више од милион КМ јавног новца. Предузеће које је имало канцеларије у центру Требиња угашено је 2014. године, након чега је и обрисано из регистра привредних субјеката.

Више пута најављивана градња

Милорад Додик све то вријеме је увјеравао јавност да је градња аеродрома извјесна. Још 2009. године казао је да ће аеродром бити оперативан наредне године, без обзира да ли ће бити заинтересираних концесионара или ће аеродром градити сама његова влада.

Пет година касније казао је да од идеје неће одустати, без обзира на подсмјехивање, најавио разговоре с неким људима и градњу. Исто је поновио и овог љета, кад је посјетио Требиње и обишао Град Сунца.



"Градићемо аеродром у Требињу са Родољубом Драшковићем. Предлажем да се нови аеродром зове по њему", изјавио је Додик те, како су цинично написали неки медији, након десет година ствари помјерио с мртве тачке и непостојећем аеродрому дао име.

У исто вријеме бањалучки аеродром, аеродром која заиста постоји, послује најгоре од свих у БиХ. У јуну ове године, преко њега је прешло 2.023 путника и 250 килограма терета.

Негдје овог љета, мало прије него што је предсједник Републике Српске поново најавио градњу аеродрома, екипа портала Клиx.ба трагала је за локацијом аеродрома о којем сви причају десет година, а мало ко вјерује да ће икада угледати свјетло дана.

Када су се на једној требињској бензинској пумпи распитивали како пронаћи Зупце и несуђени аеродром, један очигледно духовити радник уз смијех  је казао да "скренемо према Никшићу, возимо се десетак минута док не видимо контролни торањ у даљини".

Требало је најмање сат времена како би се лоцирало нешто што подсјећа на будућу полетно-слетну писту, сат времена лутања аутомобилом по локалитетима на којима је сниман чувени филм о Винетуу, те три километра пјешачења непроходним макадамом како би заиста дошли на мјесто за које се и данас најављује да ће постати оно с којег ће летјети авиони.

Потемкинова села на Винетуовим стазама

У једном од угоститељских објеката савјетовали су да је потребно попети се на оближње брдо те да ће тек тада видјети локацију аеродрома. Тако се и десило, кад је аутомобил савладао успон испод њих, у великом крашком пољу указала се пјешчана силуета "аеродрома Требиње". Онда је било лако доћи до саме локације.



И док у врелом херцеговачком дану, кад термометар показује подиоке изнад оног четрдесетог, ходате стазама којима је на филмском платну ходио Винету, тражећи фантомски аеродром који још увијек постоји само у најавама политичара и сумњивим буџетским ставкама, не можете да се не сјетите Григорија Александоровича Потемкина.

Потемкин је у 18. вијеку да би заварао своју краљицу Катарину ИИ по опустјелим степама јужне Русије градио лажна села од папира, само кулисе с лажним сељацима и стадима која су по потреби премјештана.

Потемкин је тако обмануо Катарину ИИ која је пролазећи 1787. на свом путу за Крим видјела лажну слику брзе и успјешне обнове којом је руководио Потемкин.

Катарина ИИ до Херцеговине није стигла, али њену улогу с више или мање успјеха игра домаћа јавност.

Извор: Клиx

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

Др

03.09.2017 13:54

Лудост! Да бих се градили овакви проекти потребно је и да буду исплативи. Умно неразумно, пуно је вукова да бих стадо опстало док цобани лумпују. ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

03.09.2017 14:31

КАД БИ БИЛО ПАМЕТИ И ПАРА (а тога је увијек мало )- ИМАЛИ БИ ДА ГРАДИМО МНОГО ТОГА СТО ЈЕ НЕОПХОДНИЈЕ И ИСПЛАТИВИЈЕ ЗА НАС ; а ово у у заледју Дубровацког аеродрома је пропаст !

Name

нло

03.09.2017 15:04

Кажу да ту слијећу марсовци, због тога је спорна изградња аеродрома

Name

Ре

03.09.2017 15:22

Па јесмо ли срби или нисмо?!

Name

Замало први

03.09.2017 15:48

ТЕШКА СПРДАНЦИЈА, може ли нас ико сматрати озбиљним народом, просто немогуће.

Name

циго

03.09.2017 16:47

овде авијони сљећу без шлауфови

Name

Ха

03.09.2017 20:26

Лет, лет бубамаро, у широки лети свет, донеси ми писмо, видели аеродром нисмо, још од прошлог маја, ја и ујка Паја.Ха ха ха која будаластина и фарбање јадног народа Требиња вец иха хај година.

Name

Ре

05.09.2017 15:02

Сви авиони који лете за Дубровник, Тиват и Подгорицу ће овде слетати, јер путници воле чекања на граничним прелазима...Чак да некоме и проради "луда" и уради то, након првог пута би било: Ој Требиње, Требиње, ако ме опет видиш, ..... ме

Name

Бањалуцанин

03.09.2017 14:14

БЛ аеродром превезао 250кг(килограма) терета?? двије гајбе пива и врецу брасна?омг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамотно

03.09.2017 15:56

Ста реци,..то најбоље осликава стање РС.

Name

Дијагноза

03.09.2017 14:21

Неко те слаже једном...ОК, то може свако! Слаже те други пут...може да се опрости, али је аларм упаљен! Ако те слаже трећи пут и више од тога...е, јбг, сам си крив и овца за шишање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ СРАМОТНО

03.09.2017 16:52

СРАМОТНА ЈЕ БИЛА СЛИКА СРПСКЕ КАД НИЈЕ ИМАЛА СКУПСТИНУ,ЗГРАДУ ВЛАДЕ,АУТО ПУТЕВЕ,СКОЛЕ,БОЛНИЦЕ ДО 2006 .РЕДОВНЕ ПЕНЗИЈЕ И ЗАТО ДОДИК НЕМА АЛТЕРНАТИВУ.

Name

МИШО

03.09.2017 14:22

ВИНЕТУА за градоначалника ТРЕБИЊА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИШО

03.09.2017 14:47

... или, још боље, директора аеродрома...

Name

Индијанац

03.09.2017 14:31

Само гради Миле, не обазири се на душмане! Што више пара бачених на пропале пројекте и споменике, мање остаје за образовање и здравство = више јефтине радне снаге да ми раде на имању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ер српска

03.09.2017 14:32

Додик је имао добру идеју да Електрицним Аутом Али је са парама побјегао Директор за њемацку.Тако се бојим да Директор Аеродрума у Требињу не одлети први .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ред летења

03.09.2017 14:45

Америка је направила невидљиви авион, а Додик читав аеродром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још један невидљив пројекат

03.09.2017 15:24

Направио је и невидљиви мост на Сави. Да би мост постао видљив, мораће Човићу продати интересе Републике Српске.

Name

Треф

03.09.2017 15:45

Браво за коментар.

Name

Посавац

03.09.2017 14:47

И у Брчком лупају о изградњи аеродрома а нису направили ни аутобуску станицу у Брчком како би требало бити. Бивши премијер Републике Српске Гојко Кличковић је 1997.године мало почео правити пругу Бијељина-Брчко-Шамац али његов политички насљедник Милорад Додик то није хтио наставити него прави ауто-путеве. Пруга Бијељина-Шид је одавно зарасла у коров, није у функцији а пруга Добој-Шамац је послије поплаве обновљена само за теретне али не и за путничке возове. Ријека Сава је прије рата била пловна до Сиска а сад само понекад долазе бродови до лука у Брчком и Шамцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.09.2017 16:00

Брцко је дистркт. Никакве везе нема са рс,...осим сто је дијели на двије енклаве..

Name

Антибиотик

03.09.2017 16:14

Прича се да ће тај дистрихт ускоро бити дио РС а Федерацију ће са Хрватском спајати мост.

Name

W.Д.Ц.

03.09.2017 16:45

Брцко вец има аеродром-пољопривредни.Опрасивање комараца се и даље врси директ са камиона,не контам.

Name

РЕ Антибиотик

03.09.2017 16:54

Федерацију никаква спајања не занимају, БиХ је наша држава и ми се на сваком педљу крећемо слободно. Брчко дистрикт је дејтонска категорија и он је за сва времена ту гдје јесте, засебна аутономна јединица, практично трећи ентитет. Иако покрива нешто око 1.3% БХ територије његова вриједност за БиХ је од непроцјењивог значаја.

Name

Ре РЕ антибиотик

03.09.2017 17:53

Ох, ох, извини мало ми додло зло....спомену ли ти треци ентитет?

Name

Путник

03.09.2017 17:59

Обисао са свијет уз дуз и по пријеко,био сам у Кладњу,Маглају,Козлуку,Лактасима,Устипраци, неколико пута,али сто Дрцко Бистрикт има то нема нико.

Name

Мата

04.09.2017 15:29

Има будзет од 220 милиона КМ ,има своју скупстину,своју владу ,своју полицију,своју територију све институције као и ентитети а сто је бајвазније има заститника Америку.

Name

Леко

04.09.2017 15:33

Зато аеродром Дубраве-Тузла одрадјује послове само добар ме надзнент и посао бема гледања на националност,новац не зна за нациобалност,пола путбика који путују из Тузле дилазе из Србије тј.пограницних мјеста.

Name

ре Леко

06.09.2017 18:52

Е онда ја дођем аутобусом у Брчко, у Брчком пресједнем у аутобус за Тузлу и у Тузли нађем аеродром Дубраве па у бијели свијет.

Name

Кумиц

03.09.2017 15:16

Народе тразили сте и сад се возите по свијету с авионима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побро Чубро

03.09.2017 15:40

Док сам ја био министер, аеродром у Требињу је функционисао, број путника се сваке године удвостручавао, а откад ме замијени онај Трнинић, нема таквих вијести. Морао сам лично отићи у Београд, и са директором нашег братског београдског аеродрома, и двије поуздане фирме тамо, договорити обнову бањалучке луке, и набавку нових средстава, мало влада-мало донације, преврни, окрени, осуши, посложи, па ће се нешто и одрадити. Направићемо ми свјетски познат аеродром од Маховљана, пардон, знате та војна имовина ми стално на уму..., Исто тако, она фабрика трактора ИТМ, пардон ИМТ, моћи ће извозити тракторе у Републику Српску преко мог, пардон, нашег аеродрома. Хррм, хррмм. А што се тиче ревизора, није он невин. оставке су нормална ствар, морате мало имати и обзира, ипак је то влада, иако смо Марко и ја давно тражили оставку предсједнице, ал нисмо ми то мислили озбиљно, хррмм, хррмм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није невин

03.09.2017 17:51

Мислим на овог Шњеготу. Ђе ће брате бит невин. Није нико па ни ја. Хмм. Нарочито ја нисам невин па шта ми фали да ударам чекићем и лупам овај народ у здрав мозак. Ја и мој кабинет смо за веце пројекте. Није невин. Није невин. Сто се аеродрома тице, ми цемо овај бањалуцки преселити у моју Крупу. Ако смо могли ФК Борац зртвовати за Крупу на Врбасу сто не би смо и Маховљане. Хајте сви. Имате махање.

Name

Ем ти јарца

03.09.2017 15:48

Миле, неће бити друге него да позовеш Арапе да ти изграде то што ти је онај препаметни поп замислио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Божидар ФАП Вучуревић

03.09.2017 15:55

Аеродрум на Зупци, то је наша мета, изградити писту још два'ес'петог љета, на мојој ће земљи, уз откупну цијену, саградити торањ већи нег' у Тивту, један, два, два на три, бројимо сад марке сви, може и евре све се то опере! ❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадија

03.09.2017 16:26

Ма јок Немамју Кустурицу ангажовати он зна како се граде аеродроми!

Name

Реал-ан

03.09.2017 16:26

Ако велики Баја казе да ту има аеродром онда има да га има. Ако неко невиди тај исти мора да је слијеп поред усију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цупакабра

03.09.2017 16:36

Благо ,,политицарима,,у БИХ,када имају овакав народ,могу да се спрдају како хоце и колико хоце а при томе никоме не полазу рацуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

03.09.2017 16:38

Додик је на бранику Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

03.09.2017 17:06

А шта да кажемо за овај на Сокоцу он је изграђен прије двије деценије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бале Баки

03.09.2017 17:28

цег се ова власт уфати то процвјета,не да процвјета него се претвори у злато. Па погледајте само аеродром у Бањалуци и.те силне стотине авиона које слијецу тамо... Ал како год има владин авион да слијеце са другарицама и друговима цим у граду сунца буде довољно луксузних апартмана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидер у региону

03.09.2017 17:56

Бањалуцки се увелико изградјује али нема вијести о томе, 7 милиона је у оптицају. Бице бољи од Сарајевског.

Name

Зоки

03.09.2017 18:12

Лидеру прицас глупости,не лази.На аеродруму у Маховљанима сам цесто посто путујем за Београд и никакве изградње како ти казес нема.Морас да прицас истину,а не да из тебе говори мрзња и љубомора према другим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал Јазеера

04.09.2017 14:27

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=уX7ВГАXИ9бг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

04.09.2017 18:38

Ова Скy Српска је баш била фантомска...актовка и везе у власти.

Name

Сарајлија

04.09.2017 17:36

Алвас левати Миле .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

04.09.2017 17:46

Да ли ико пиата Окиља гдје су паре...станови су купљени...он смјењен,пара нема, ,,,појо вук магаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зет

04.09.2017 18:32

Каквог Окиља, не вјерујем да се тај омастио, други су. Колико је само пара нестало док је аеродром користио СФОР. У оно вријеме, све плаћано у кешом.

Name

ре

05.09.2017 05:25

кажу да и тај Окиљ има два стана уБања луци и један у Београду...а како подло изгледа ,све је и могуће....

Name

чедо

05.09.2017 06:35

је ли и Тодоровић у игри око аеродрома...пошто је Бањалучки довео до пропасти....

Name

ДЕГОТХИА

05.09.2017 20:37

ДЕЈАН ТОДОРОВИЋ ЈЕ ГРАДИО "ТОРАЊ" СА ДОКИЋЕМ И ИВАНИЋЕМ, АЛИ ГА ЈЕ "ПРЕВЕСЛАО" МИЛИОНЕР (ЕУРО) ЗВАНИ ЂОРЂЕ РАТКОВИЦА - БИВШИ СРБИН ИЗ САРАЈЕВА И ВЈЕЧНИ (ДВАДЕСТ ГОДИНА) ДИРЕКТОР ДИРЕКЦИЈЕ ЦИВИЛНЕ АВИЈАЦИЈЕ БИХ И НЕСУЂЕНИ ЕКСПЕРТ ЗА ПОЛИТИЧАРЕ - ЊЕГА ВОЛИ И ЉУБИ И ДОКИЋ И ИВАНИЋ И ШПИРИЋ, И ОПЕТ ИВАНИЋ... А НАРОЧИТО ГА ВОЛЕ ШПАНСКИ ПРИЗВОЂАЧИ РАДАРА... УБИ СЕ ЧОВЈЕК ОД ПОСЛА - ПРАВИ КОНТРОЛУ ЛЕТЕЊА БИХ ТАЧНО ДВАДЕСТ ГОДИНА И НИЈЕ СТИГАО ДАЉЕ ОД ПОЧЕТКА...КАКО УСКОРО ИДЕ У ЗАСЛУЖЕНУ ПЕНЗИЈУ СВИ ОЧЕКУЈУ ДА НАСТАВИ ДА РАДИ И КАО ПЕНЗИОНЕР - ЈЕР ЧОВЈЕК ЈЕ БУКВАЛНО НЕЗАМЈЕЊИВ...

Name

Валкире

04.09.2017 19:17

За ову и мању лаж се губе избори! Али код оваца у РС пролази све. Ништа чудно. Побиједице опет гробари, овце немају појма, не виде, не слушају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

05.09.2017 15:24

Прица која траје деценију, заврсава се сигурно у октобру идуце године, а мозда и прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

05.09.2017 16:10

Ма ста прицате аеродром супер ја бијо слетио на њега само био мрак па нисам видио радове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајме

05.09.2017 16:44

Да си видио радове, позлило би ти.