Priča o aerodromu traje deceniju

Već desetak godina priča se o gradnji aerodroma u Trebinju. Jedni to predstavljaju kao kapitalni projekat težak više stotina miliona KM i veliku razvojnu šansu, drugi ga od početka kritikuju kao populističku politiku vlasti koja sirotinji jeftino prodaje avione i kamione, a treći od svega prave parodiju.

Republika Srpska 03.09.2017 | 15:45
Priča o aerodromu traje deceniju
Prema prvim obećanjima, avioni s aerodroma u Zupcima trebali su da se vinu ka nebu još 2010. godine.

Od samog početka, priču o aerodromu na periferiji Trebinja prate suprotstavljena mišljenja.

Vlast je najavljivala investiciju vrijednu najmanje 150 miliona KM, koja ima potpunu ekonomsku opravdanost i predstavlja veliku razvojnu šansu, drugi su govorili o suludosti gradnje u krugu od sto kilometara gdje već postoje četiri aerodroma, a posebno vrlo uspješni dubrovački aerodrom Ćilipi na samo tridesetak kilometara udaljenosti. Ostala tri koja rade s više ili manje uspjeha su Tivat, Podgorica i Mostar.

Vršilac dužnosti direktora Aerdroma Trebinje Zoran Okilj još 2009. godine smatrao je da projekat ima potpunu opravdanost kao turistička vazdušna luka u zaleđu Jadrana.



"S 10 posto saobraćaja okolnih aerodroma već imamo obim s kojim možemo da funkcionišemo. Planiramo da budemo i tehnička baza i dovedemo kompanije koje imaju na zapadu problema oko održavanja aviona, jer vremenski uslovi to dozvoljavaju, kao i aviokompanije koje se bore za povoljnije vrijeme slijetanja i uzlijetanja.

Pojavićemo se s novim linijama, boljim uslovima, novom opremom i u startu biti jeftiniji od drugih", najavljivao je Okilj tada za ''Blic'', te dodao da postoji interes stranih partnera, čak i vanevropskih investitora.

Studiju izvodljivosti uradila austrijska konsultanska kuća

Tadašnji ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, govorio je da je opravdanost izgradnje i pored četiri aerodroma u okruženju potvrdila studija izvodljivosti koju je uradila austrijska konsultantska kuća.

Prema njegovim riječima, prednost lokacije budućeg aerodroma je prvenstveno zbog povoljnih prilazno-sletnih uslova, odnosno manjih prirodnih prepreka. Opravdanost izgradnje se zasniva i na činjenici da bi se tako smanjila izolovanost Hercegovine od ostatka RS.

Opozicija je od samog početka isticala da je izgradnja aerodroma u Zubcima potpuno ekonomski neopravdana, da košta na milione maraka, a da je graditi aerodrom u periodu velike ekonomske krize i nagomilanih socijalnih problema potpuno neopravdano i besmisleno. Govorili su da je pametnije novac usmjeriti u posrnula hercegovačka preduzeća ili socijalna davanja.

U deceniji priče o fantomskom aerodromu na periferiji najvećeg grada istočne Hercegovine, pet godina je postojalo i Javno preduzeće Aerodrom Trebinje, koje je u tom periodu za vlastito postojanje potrošilo više od milion KM javnog novca. Preduzeće koje je imalo kancelarije u centru Trebinja ugašeno je 2014. godine, nakon čega je i obrisano iz registra privrednih subjekata.

Više puta najavljivana gradnja

Milorad Dodik sve to vrijeme je uvjeravao javnost da je gradnja aerodroma izvjesna. Još 2009. godine kazao je da će aerodrom biti operativan naredne godine, bez obzira da li će biti zainteresiranih koncesionara ili će aerodrom graditi sama njegova vlada.

Pet godina kasnije kazao je da od ideje neće odustati, bez obzira na podsmjehivanje, najavio razgovore s nekim ljudima i gradnju. Isto je ponovio i ovog ljeta, kad je posjetio Trebinje i obišao Grad Sunca.



"Gradićemo aerodrom u Trebinju sa Rodoljubom Draškovićem. Predlažem da se novi aerodrom zove po njemu", izjavio je Dodik te, kako su cinično napisali neki mediji, nakon deset godina stvari pomjerio s mrtve tačke i nepostojećem aerodromu dao ime.

U isto vrijeme banjalučki aerodrom, aerodrom koja zaista postoji, posluje najgore od svih u BiH. U junu ove godine, preko njega je prešlo 2.023 putnika i 250 kilograma tereta.

Negdje ovog ljeta, malo prije nego što je predsjednik Republike Srpske ponovo najavio gradnju aerodroma, ekipa portala Klix.ba tragala je za lokacijom aerodroma o kojem svi pričaju deset godina, a malo ko vjeruje da će ikada ugledati svjetlo dana.

Kada su se na jednoj trebinjskoj benzinskoj pumpi raspitivali kako pronaći Zupce i nesuđeni aerodrom, jedan očigledno duhoviti radnik uz smijeh  je kazao da "skrenemo prema Nikšiću, vozimo se desetak minuta dok ne vidimo kontrolni toranj u daljini".

Trebalo je najmanje sat vremena kako bi se lociralo nešto što podsjeća na buduću poletno-sletnu pistu, sat vremena lutanja automobilom po lokalitetima na kojima je sniman čuveni film o Vinetuu, te tri kilometra pješačenja neprohodnim makadamom kako bi zaista došli na mjesto za koje se i danas najavljuje da će postati ono s kojeg će letjeti avioni.

Potemkinova sela na Vinetuovim stazama

U jednom od ugostiteljskih objekata savjetovali su da je potrebno popeti se na obližnje brdo te da će tek tada vidjeti lokaciju aerodroma. Tako se i desilo, kad je automobil savladao uspon ispod njih, u velikom kraškom polju ukazala se pješčana silueta "aerodroma Trebinje". Onda je bilo lako doći do same lokacije.



I dok u vrelom hercegovačkom danu, kad termometar pokazuje podioke iznad onog četrdesetog, hodate stazama kojima je na filmskom platnu hodio Vinetu, tražeći fantomski aerodrom koji još uvijek postoji samo u najavama političara i sumnjivim budžetskim stavkama, ne možete da se ne sjetite Grigorija Aleksandoroviča Potemkina.

Potemkin je u 18. vijeku da bi zavarao svoju kraljicu Katarinu II po opustjelim stepama južne Rusije gradio lažna sela od papira, samo kulise s lažnim seljacima i stadima koja su po potrebi premještana.

Potemkin je tako obmanuo Katarinu II koja je prolazeći 1787. na svom putu za Krim vidjela lažnu sliku brze i uspješne obnove kojom je rukovodio Potemkin.

Katarina II do Hercegovine nije stigla, ali njenu ulogu s više ili manje uspjeha igra domaća javnost.

Izvor: Klix

Komentari / 54

Ostavite komentar
Name

Dr

03.09.2017 13:54

Ludost! Da bih se gradili ovakvi proekti potrebno je i da budu isplativi. Umno nerazumno, puno je vukova da bih stado opstalo dok cobani lumpuju. FUJ

ODGOVORITE
Name

e

03.09.2017 14:31

KAD BI BILO PAMETI I PARA (a toga je uvijek malo )- IMALI BI DA GRADIMO MNOGO TOGA STO JE NEOPHODNIJE I ISPLATIVIJE ZA NAS ; a ovo u u zaledju Dubrovackog aerodroma je propast !

Name

nlo

03.09.2017 15:04

Kažu da tu slijeću marsovci, zbog toga je sporna izgradnja aerodroma

Name

Re

03.09.2017 15:22

Pa jesmo li srbi ili nismo?!

Name

Zamalo prvi

03.09.2017 15:48

TEŠKA SPRDANCIJA, može li nas iko smatrati ozbiljnim narodom, prosto nemoguće.

Name

cigo

03.09.2017 16:47

ovde avijoni sljeću bez šlaufovi

Name

Ha

03.09.2017 20:26

Let, let bubamaro, u široki leti svet, donesi mi pismo, videli aerodrom nismo, još od prošlog maja, ja i ujka Paja.Ha ha ha koja budalastina i farbanje jadnog naroda Trebinja vec iha haj godina.

Name

Re

05.09.2017 15:02

Svi avioni koji lete za Dubrovnik, Tivat i Podgoricu će ovde sletati, jer putnici vole čekanja na graničnim prelazima...Čak da nekome i proradi "luda" i uradi to, nakon prvog puta bi bilo: Oj Trebinje, Trebinje, ako me opet vidiš, ..... me

Name

Banjalucanin

03.09.2017 14:14

BL aerodrom prevezao 250kg(kilograma) tereta?? dvije gajbe piva i vrecu brasna?omg

ODGOVORITE
Name

Sramotno

03.09.2017 15:56

Sta reci,..to najbolje oslikava stanje RS.

Name

Dijagnoza

03.09.2017 14:21

Neko te slaže jednom...OK, to može svako! Slaže te drugi put...može da se oprosti, ali je alarm upaljen! Ako te slaže treći put i više od toga...e, jbg, sam si kriv i ovca za šišanje!

ODGOVORITE
Name

RE SRAMOTNO

03.09.2017 16:52

SRAMOTNA JE BILA SLIKA SRPSKE KAD NIJE IMALA SKUPSTINU,ZGRADU VLADE,AUTO PUTEVE,SKOLE,BOLNICE DO 2006 .REDOVNE PENZIJE I ZATO DODIK NEMA ALTERNATIVU.

Name

МИШО

03.09.2017 14:22

ВИНЕТУА за градоначалника ТРЕБИЊА!

ODGOVORITE
Name

МИШО

03.09.2017 14:47

... или, још боље, директора аеродрома...

Name

Indijanac

03.09.2017 14:31

Samo gradi Mile, ne obaziri se na dušmane! Što više para bačenih na propale projekte i spomenike, manje ostaje za obrazovanje i zdravstvo = više jeftine radne snage da mi rade na imanju.

ODGOVORITE
Name

Er srpska

03.09.2017 14:32

Dodik je imao dobru ideju da Elektricnim Autom Ali je sa parama pobjegao Direktor za njemacku.Tako se bojim da Direktor Aerodruma u Trebinju ne odleti prvi .

ODGOVORITE
Name

Red letenja

03.09.2017 14:45

Amerika je napravila nevidljivi avion, a Dodik čitav aerodrom.

ODGOVORITE
Name

Još jedan nevidljiv projekat

03.09.2017 15:24

Napravio je i nevidljivi most na Savi. Da bi most postao vidljiv, moraće Čoviću prodati interese Republike Srpske.

Name

Tref

03.09.2017 15:45

Bravo za komentar.

Name

Posavac

03.09.2017 14:47

I u Brčkom lupaju o izgradnji aerodroma a nisu napravili ni autobusku stanicu u Brčkom kako bi trebalo biti. Bivši premijer Republike Srpske Gojko Kličković je 1997.godine malo počeo praviti prugu Bijeljina-Brčko-Šamac ali njegov politički nasljednik Milorad Dodik to nije htio nastaviti nego pravi auto-puteve. Pruga Bijeljina-Šid je odavno zarasla u korov, nije u funkciji a pruga Doboj-Šamac je poslije poplave obnovljena samo za teretne ali ne i za putničke vozove. Rijeka Sava je prije rata bila plovna do Siska a sad samo ponekad dolaze brodovi do luka u Brčkom i Šamcu.

ODGOVORITE
Name

re

03.09.2017 16:00

Brcko je distrkt. Nikakve veze nema sa rs,...osim sto je dijeli na dvije enklave..

Name

Antibiotik

03.09.2017 16:14

Priča se da će taj distriht uskoro biti dio RS a Federaciju će sa Hrvatskom spajati most.

Name

W.D.C.

03.09.2017 16:45

Brcko vec ima aerodrom-poljoprivredni.Oprasivanje komaraca se i dalje vrsi direkt sa kamiona,ne kontam.

Name

RE Antibiotik

03.09.2017 16:54

Federaciju nikakva spajanja ne zanimaju, BiH je naša država i mi se na svakom pedlju krećemo slobodno. Brčko distrikt je dejtonska kategorija i on je za sva vremena tu gdje jeste, zasebna autonomna jedinica, praktično treći entitet. Iako pokriva nešto oko 1.3% BH teritorije njegova vrijednost za BiH je od neprocjenjivog značaja.

Name

Re RE antibiotik

03.09.2017 17:53

Oh, oh, izvini malo mi dodlo zlo....spomenu li ti treci entitet?

Name

Putnik

03.09.2017 17:59

Obisao sa svijet uz duz i po prijeko,bio sam u Kladnju,Maglaju,Kozluku,Laktasima,Ustipraci, nekoliko puta,ali sto Drcko Bistrikt ima to nema niko.

Name

Mata

04.09.2017 15:29

Ima budzet od 220 miliona KM ,ima svoju skupstinu,svoju vladu ,svoju policiju,svoju teritoriju sve institucije kao i entiteti a sto je bajvaznije ima zastitnika Ameriku.

Name

Leko

04.09.2017 15:33

Zato aerodrom Dubrave-Tuzla odradjuje poslove samo dobar me nadznent i posao bema gledanja na nacionalnost,novac ne zna za naciobalnost,pola putbika koji putuju iz Tuzle dilaze iz Srbije tj.pogranicnih mjesta.

Name

re Leko

06.09.2017 18:52

E onda ja dođem autobusom u Brčko, u Brčkom presjednem u autobus za Tuzlu i u Tuzli nađem aerodrom Dubrave pa u bijeli svijet.

Name

Kumic

03.09.2017 15:16

Narode trazili ste i sad se vozite po svijetu s avionima

ODGOVORITE
Name

Pobro Čubro

03.09.2017 15:40

Dok sam ja bio minister, aerodrom u Trebinju je funkcionisao, broj putnika se svake godine udvostručavao, a otkad me zamijeni onaj Trninić, nema takvih vijesti. Morao sam lično otići u Beograd, i sa direktorom našeg bratskog beogradskog aerodroma, i dvije pouzdane firme tamo, dogovoriti obnovu banjalučke luke, i nabavku novih sredstava, malo vlada-malo donacije, prevrni, okreni, osuši, posloži, pa će se nešto i odraditi. Napravićemo mi svjetski poznat aerodrom od Mahovljana, pardon, znate ta vojna imovina mi stalno na umu..., Isto tako, ona fabrika traktora ITM, pardon IMT, moći će izvoziti traktore u Republiku Srpsku preko mog, pardon, našeg aerodroma. Hrrm, hrrmm. A što se tiče revizora, nije on nevin. ostavke su normalna stvar, morate malo imati i obzira, ipak je to vlada, iako smo Marko i ja davno tražili ostavku predsjednice, al nismo mi to mislili ozbiljno, hrrmm, hrrmm.

ODGOVORITE
Name

Nije nevin

03.09.2017 17:51

Mislim na ovog Šnjegotu. Đe će brate bit nevin. Nije niko pa ni ja. Hmm. Naročito ja nisam nevin pa šta mi fali da udaram čekićem i lupam ovaj narod u zdrav mozak. Ja i moj kabinet smo za vece projekte. Nije nevin. Nije nevin. Sto se aerodroma tice, mi cemo ovaj banjalucki preseliti u moju Krupu. Ako smo mogli FK Borac zrtvovati za Krupu na Vrbasu sto ne bi smo i Mahovljane. Hajte svi. Imate mahanje.

Name

Em ti jarca

03.09.2017 15:48

Mile, neće biti druge nego da pozoveš Arape da ti izgrade to što ti je onaj prepametni pop zamislio.

ODGOVORITE
Name

Božidar FAP Vučurević

03.09.2017 15:55

Aerodrum na Zupci, to je naša meta, izgraditi pistu još dva'es'petog ljeta, na mojoj će zemlji, uz otkupnu cijenu, sagraditi toranj veći neg' u Tivtu, jedan, dva, dva na tri, brojimo sad marke svi, može i evre sve se to opere! ❤️

ODGOVORITE
Name

Tadija

03.09.2017 16:26

Ma jok Nemamju Kusturicu angažovati on zna kako se grade aerodromi!

Name

Real-an

03.09.2017 16:26

Ako veliki Baja kaze da tu ima aerodrom onda ima da ga ima. Ako neko nevidi taj isti mora da je slijep pored usiju!

ODGOVORITE
Name

Cupakabra

03.09.2017 16:36

Blago ,,politicarima,,u BIH,kada imaju ovakav narod,mogu da se sprdaju kako hoce i koliko hoce a pri tome nikome ne polazu racune.

ODGOVORITE
Name

Branko

03.09.2017 16:38

Dodik je na braniku Srpske

ODGOVORITE
Name

А

03.09.2017 17:06

А шта да кажемо за овај на Сокоцу он је изграђен прије двије деценије?

ODGOVORITE
Name

Bale Baki

03.09.2017 17:28

ceg se ova vlast ufati to procvjeta,ne da procvjeta nego se pretvori u zlato. Pa pogledajte samo aerodrom u Banjaluci i.te silne stotine aviona koje slijecu tamo... Al kako god ima vladin avion da slijece sa drugaricama i drugovima cim u gradu sunca bude dovoljno luksuznih apartmana

ODGOVORITE
Name

Lider u regionu

03.09.2017 17:56

Banjalucki se uveliko izgradjuje ali nema vijesti o tome, 7 miliona je u opticaju. Bice bolji od Sarajevskog.

Name

Zoki

03.09.2017 18:12

Lideru pricas gluposti,ne lazi.Na aerodrumu u Mahovljanima sam cesto posto putujem za Beograd i nikakve izgradnje kako ti kazes nema.Moras da pricas istinu,a ne da iz tebe govori mrznja i ljubomora prema drugim.

ODGOVORITE
Name

Al Jazeera

04.09.2017 14:27

https://www.youtube.com/watch?v=uX7VGAXI9bg

ODGOVORITE
Name

He he

04.09.2017 18:38

Ova Sky Srpska je baš bila fantomska...aktovka i veze u vlasti.

Name

Sarajlija

04.09.2017 17:36

Alvas levati Mile .

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

04.09.2017 17:46

Da li iko piata Okilja gdje su pare...stanovi su kupljeni...on smjenjen,para nema, ,,,pojo vuk magare.

ODGOVORITE
Name

Zet

04.09.2017 18:32

Kakvog Okilja, ne vjerujem da se taj omastio, drugi su. Koliko je samo para nestalo dok je aerodrom koristio SFOR. U ono vrijeme, sve plaćano u kešom.

Name

re

05.09.2017 05:25

kažu da i taj Okilj ima dva stana uBanja luci i jedan u Beogradu...a kako podlo izgleda ,sve je i moguće....

Name

čedo

05.09.2017 06:35

je li i Todorović u igri oko aerodroma...pošto je Banjalučki doveo do propasti....

Name

DEGOTHIA

05.09.2017 20:37

DEJAN TODOROVIĆ JE GRADIO "TORANJ" SA DOKIĆEM I IVANIĆEM, ALI GA JE "PREVESLAO" MILIONER (EURO) ZVANI ĐORĐE RATKOVICA - BIVŠI SRBIN IZ SARAJEVA I VJEČNI (DVADEST GODINA) DIREKTOR DIREKCIJE CIVILNE AVIJACIJE BIH I NESUĐENI EKSPERT ZA POLITIČARE - NJEGA VOLI I LJUBI I DOKIĆ I IVANIĆ I ŠPIRIĆ, I OPET IVANIĆ... A NAROČITO GA VOLE ŠPANSKI PRIZVOĐAČI RADARA... UBI SE ČOVJEK OD POSLA - PRAVI KONTROLU LETENJA BIH TAČNO DVADEST GODINA I NIJE STIGAO DALJE OD POČETKA...KAKO USKORO IDE U ZASLUŽENU PENZIJU SVI OČEKUJU DA NASTAVI DA RADI I KAO PENZIONER - JER ČOVJEK JE BUKVALNO NEZAMJENJIV...

Name

Valkire

04.09.2017 19:17

Za ovu i manju laž se gube izbori! Ali kod ovaca u RS prolazi sve. Ništa čudno. Pobijedice opet grobari, ovce nemaju pojma, ne vide, ne slušaju!

ODGOVORITE
Name

Herc

05.09.2017 15:24

Prica koja traje deceniju, zavrsava se sigurno u oktobru iduce godine, a mozda i prije.

ODGOVORITE
Name

putnik

05.09.2017 16:10

Ma sta pricate aerodrom super ja bijo sletio na njega samo bio mrak pa nisam vidio radove.

ODGOVORITE
Name

Ajme

05.09.2017 16:44

Da si vidio radove, pozlilo bi ti.