Москва упозорила Загреб

Москва је изразила забринутост због контаката између украјинских и хрватских званичника у вези "поврата неконтролисаних подручја" на истоку Украјине, што је, како тврди руска страна, супротно мировним споразумима из Минска, преносе у суботу руски медији саопштење министарства спољних послова у Москви.

Свијет 02.09.2017 | 14:33
Москва упозорила Загреб
Како јавља ТАСС, Кијев је крајем августа угостио бившу хрватску министарку правосуђа Весну Шкаре-Ожболт, бившег министра унутарњих послова Јошка Морића и бившег водитеља Уреда хрватске владе за прогнане и избјеглице Ловру Пејковића.

"Према тренутним информацијама објављеним у медијима, на састанцима се расправљало о питању 'поврата неконтролисаних подручја' на основу искуства Хрватске из 90-их година", стоји у саопштењу руског министарства.

Ради се о "негативном искуству" с обзиром да су хрватске војне операције 1995. резултовале с 250.000 српских избјеглица и бројним погинулим, додаје се у руском саопштењу у којем се алудира на војну операцију "Олују". 

"Било какво спомињање војних сценарија према Донбасу посебно се чини погрешним и неморалним у тренутку када је у првим данима школе 'нормандијска контактна група' успјела договорити прекид ватре", наставља се у саопштењу.

'Нормандијска четворка' је група коју чине представници Њемачке, Русије, Украјине и Француске и која покушава разријешити стање на истоку Украјине. 

Руси желе његовати пријатељске односе с Хрватском.

Руски МИП истиче да Москва жели његовати пријатељске односе с Хрватском и позива Загреб да "употријеби све могућности и постакне Кијев на устрајну и потпуну примјену споразума из Минска како би се на мирољубив начин и уз стварање услова за одрживу стабилизацију стања на украјинском југоистоку што прије ријешила унутрашња украјинска криза".

Весна Шкаре-Ожболт, Јошко Морић, Здравка Бушић и Ловро Пејковић су чланови радне групе хрватске владе за сарадњу Хрватске и Украјине који су током дводневног радног посјета Кијеву представили хрватски модел "успјешне и мирне реинтеграције украјинског територија, по узору на мирну реинтеграцију хрватског Подунавља".

На конференцији за новинаре у петак истакли су да Хрватска ништа не чини мимо процеса из Минска те, како је рекла Бушић, да "нема никакву скривену агенду".

"Читав покушај да пренесемо наша искуства нимало није изван граница онога што смо већ видјели и што заправо желе остварити и сви остали. Да једном затворимо то питање: постоји ли нешто што би иритирало наше пријатеље у Русији? Не!", казала је Бушић.

Јошко Морић је објаснио да се посјета одвијала у оквиру чињеница да је, "с једне стране, Украјина субјект међународно-правних и политичких односа у својим међународно признатим границама, а с друге стране да су предсједници Руске Федерације, Украјине и Француске те канцеларка Њемачке потврдили да поштују интегритет и територијални суверенитет Украјине и да чврсто вјерују да мирно рјешење проблема нема алтернативу".

"Ми нисмо били у Кијеву с фигом у џепу (...) оно што смо радили и говорили у Кијеву можемо радити и говорити и у Доњецку, Луганску, Москви или Берлину", казао је Морић.

Шкаре-Ожболт је представљајући модел мирне реинтеграције Подунавља украјинској страни представила хрватска искуства у примјени демилитаризације простора, успостави прелазне полиције, примјени опроста, одржавању локалних избора, укратко - успостави нормализације живота.

Она сматра да Хрватска има и моралну обвезу покушати помоћи у успостављању мира на украјинском истоку и истиче да је мирна реинтеграција Подунавља, од "почетка до краја, била најуспјешније УН-ова мировна мисија".

"Добро је то познато и Москви и Кијеву", казала је Шкаре-Ожболт, подсјећајући да су у мировној мисији УН-а у Хрватској судјеловали и руски и украјински војници.

Чланови радне групе тврде да за хрватски модел мирне реинтеграције хрватског Подунавља влада велики интерес у УН-у у циљу рјешавања проблема од Грузије и Ирака до Сирије.
 
(Агенције)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

перо рус

02.09.2017 13:01

Москва упозори једном и онда је боом боом роом атомска по загребу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

02.09.2017 13:29

Треба загребу послат једну само да им показе гдје им је мјесто

Name

Ре

02.09.2017 13:52

Немојте тако то су чувари српски интереса

Name

Др

02.09.2017 13:53

Среца па тако лако запаљиви не воде политику медзународних неспоразума. Ви се одмах ухватили нуклеарки ХАХАХА није то за малу рају ватај те се ви каквог посла

Name

Иван

04.09.2017 10:51

Они убадају ноз у ледја србима И босњацима

Name

Емир

04.09.2017 13:03

Побогу, па није то Америка да свако мало баца бомбе! Русија је дипломатска држава у сваком смислу те ријечи.

Name

за љубоморне БОСАНСКЕ србе

04.09.2017 14:57

Хрваска је ријесила своје национално питање,односно оцистила је го..а из свог двориста.Српско питање се свело на 3%.Ви сте рак рана Европе коју треба оцистити

Name

@ Др

04.09.2017 15:30

ахаххаха ДОБРО СИ РЕКАО, МОТИКУ У ШАКЕ ПА НА ОРАНИЦУ, ДЈЕЦА МИСЛЕ ДА ЈЕ РАТ ВИДЕО ИГРИЦА, А ШТА ЋЕШ.

Name

Реални босански србин

04.09.2017 16:07

Ако су Срби рак за Еуропу, преселите их ,бар ове из Босне, тамо. Лако се интегрирају, боље него Арапи и други муслимани. И висе од трећине нас смо прави Славени који изгледају као Еуропљани.

Name

Хр

04.09.2017 21:05

Глупост нису Украјинци Хрвати немају они јак национални концепт. Украину треба подијелити ионако дио нагиње Русима а дио Русофоби као Пољаци подјела је неизбјезна. Такодјер Украинци немају поносну војску као ми.

Name

дарко

05.09.2017 06:24

Хрвати умислили да ће и Украјина уз Америчку помоћ напасти на разоружану заштићену зону Уједињених нација.

Name

момо

05.09.2017 12:19

Зар мислите да ће Русима проблем рјешавати УН и АМЕРИ као Хрватима.

Name

ЦРО, ох - НО

02.09.2017 13:20

Ахахахаха...да л' је ово виц или шта. Чуј, за дом спремна банана дрзавица да се бави свјетском проблематиком и да помазе Украјини против Руса. Па јадници јадни није вам ово 1941. кад сте у Загребу свецано доцекивали Хитлера. Добићете по гу*ици, ако се не опаметите. Цуј ви цете помоци некакву реинтеграцију...ахахахаха. Уштините ме, да мозда не сањам. Да нецете дици своју авијацију и сва три Мига21 против Русије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

02.09.2017 13:49

Оцекујем од загреба да пофигну она своја три мига десет тенкова и пет xеликоптера и да подју бранит украјину да погну својој браци устасама

Name

Бансхее

04.09.2017 16:12

Смијешно! Јадни устаслук умислио да су нека сила, а Анери им отјерали "цетнике"! Мисеви причају како отјерати орла! Нису Руси глупи Срби!

Name

За хисторичаре: Негдје давно

04.09.2017 16:20

Кружила фама, да Је Хрватска још у рату са УСА, који им је објавила НДХ. И да ту објаву нитко није повукао, ни YУ, а ни Устаслук од успоставе демокрације и државотворности!

Name

ре ЦРО,ох. НО

04.09.2017 19:56

Немој тако поуздана информација, Путин лоше спава ради Колинде, незна да ли да је кући води или да је ....

Name

Беспуће Рвацке збиљности

02.09.2017 13:49

Шта се чудите, НДХ и "Слободна" Украјина су биле савезничке земље у WWИИ. Савезници су и сада, докле, не знам, ваљда док Путину не досади и уништи Рвацку изнутра. Шифра: "Багрокор" и Спербанк, духовито би рекли дечки са Индеx портала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пешо

04.09.2017 09:24

Мораче Гробаркитаревићка Путину објаснити шта је мислила кад је подржала Украину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устаслук нема појма, глупирају се!

04.09.2017 17:53

А поготово Президентица са два упечатљива презимена! Зна хисторија да су Нијемци, не католици, већ протестанти, градили Русију стољећима, и да тамо има висе потомака Њемаца, него данас Хрвата католика у Усташлуку. Тј. Неовисној Хрватској. О томе довољно говоре факти, презимена, покојни патријарх Алексеј Иимао њемачке коријене! И сад Китар Гробар из Устаслука 21. Стољећа умјесто Ангеле савјетује Украјинце. Смијурија, а Анери отјерали јој Србе! Ангела лутеранка, отац јој био свећеник!

Name

Мата

04.09.2017 10:23

Јасно ко дан о цему се ради,о мирној реинтрегацији хрв.подуњавља а ако се сјецате тако је и било и није било војних сукоба око истог е то се зели пренијети и на украјинску обласр домбас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

04.09.2017 18:08

Мато, друже мој, нема ту мирне интеграције а у свијету нема силе која то може интегрисати ратом, због чега држава Хрватска само наноси штету својим интересима.