Moskva upozorila Zagreb

Moskva je izrazila zabrinutost zbog kontakata između ukrajinskih i hrvatskih zvaničnika u vezi "povrata nekontrolisanih područja" na istoku Ukrajine, što je, kako tvrdi ruska strana, suprotno mirovnim sporazumima iz Minska, prenose u subotu ruski mediji saopštenje ministarstva spoljnih poslova u Moskvi.

Svijet 02.09.2017 | 14:33
Moskva upozorila Zagreb
Kako javlja TASS, Kijev je krajem avgusta ugostio bivšu hrvatsku ministarku pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt, bivšeg ministra unutarnjih poslova Joška Morića i bivšeg voditelja Ureda hrvatske vlade za prognane i izbjeglice Lovru Pejkovića.

"Prema trenutnim informacijama objavljenim u medijima, na sastancima se raspravljalo o pitanju 'povrata nekontrolisanih područja' na osnovu iskustva Hrvatske iz 90-ih godina", stoji u saopštenju ruskog ministarstva.

Radi se o "negativnom iskustvu" s obzirom da su hrvatske vojne operacije 1995. rezultovale s 250.000 srpskih izbjeglica i brojnim poginulim, dodaje se u ruskom saopštenju u kojem se aludira na vojnu operaciju "Oluju". 

"Bilo kakvo spominjanje vojnih scenarija prema Donbasu posebno se čini pogrešnim i nemoralnim u trenutku kada je u prvim danima škole 'normandijska kontaktna grupa' uspjela dogovoriti prekid vatre", nastavlja se u saopštenju.

'Normandijska četvorka' je grupa koju čine predstavnici Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske i koja pokušava razriješiti stanje na istoku Ukrajine. 

Rusi žele njegovati prijateljske odnose s Hrvatskom.

Ruski MIP ističe da Moskva želi njegovati prijateljske odnose s Hrvatskom i poziva Zagreb da "upotrijebi sve mogućnosti i postakne Kijev na ustrajnu i potpunu primjenu sporazuma iz Minska kako bi se na miroljubiv način i uz stvaranje uslova za održivu stabilizaciju stanja na ukrajinskom jugoistoku što prije riješila unutrašnja ukrajinska kriza".

Vesna Škare-Ožbolt, Joško Morić, Zdravka Bušić i Lovro Pejković su članovi radne grupe hrvatske vlade za saradnju Hrvatske i Ukrajine koji su tokom dvodnevnog radnog posjeta Kijevu predstavili hrvatski model "uspješne i mirne reintegracije ukrajinskog teritorija, po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja".

Na konferenciji za novinare u petak istakli su da Hrvatska ništa ne čini mimo procesa iz Minska te, kako je rekla Bušić, da "nema nikakvu skrivenu agendu".

"Čitav pokušaj da prenesemo naša iskustva nimalo nije izvan granica onoga što smo već vidjeli i što zapravo žele ostvariti i svi ostali. Da jednom zatvorimo to pitanje: postoji li nešto što bi iritiralo naše prijatelje u Rusiji? Ne!", kazala je Bušić.

Joško Morić je objasnio da se posjeta odvijala u okviru činjenica da je, "s jedne strane, Ukrajina subjekt međunarodno-pravnih i političkih odnosa u svojim međunarodno priznatim granicama, a s druge strane da su predsjednici Ruske Federacije, Ukrajine i Francuske te kancelarka Njemačke potvrdili da poštuju integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i da čvrsto vjeruju da mirno rješenje problema nema alternativu".

"Mi nismo bili u Kijevu s figom u džepu (...) ono što smo radili i govorili u Kijevu možemo raditi i govoriti i u Donjecku, Lugansku, Moskvi ili Berlinu", kazao je Morić.

Škare-Ožbolt je predstavljajući model mirne reintegracije Podunavlja ukrajinskoj strani predstavila hrvatska iskustva u primjeni demilitarizacije prostora, uspostavi prelazne policije, primjeni oprosta, održavanju lokalnih izbora, ukratko - uspostavi normalizacije života.

Ona smatra da Hrvatska ima i moralnu obvezu pokušati pomoći u uspostavljanju mira na ukrajinskom istoku i ističe da je mirna reintegracija Podunavlja, od "početka do kraja, bila najuspješnije UN-ova mirovna misija".

"Dobro je to poznato i Moskvi i Kijevu", kazala je Škare-Ožbolt, podsjećajući da su u mirovnoj misiji UN-a u Hrvatskoj sudjelovali i ruski i ukrajinski vojnici.

Članovi radne grupe tvrde da za hrvatski model mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja vlada veliki interes u UN-u u cilju rješavanja problema od Gruzije i Iraka do Sirije.
 
(Agencije)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

pero rus

02.09.2017 13:01

Moskva upozori jednom i onda je boom boom room atomska po zagrebu...

ODGOVORITE
Name

Peki

02.09.2017 13:29

Treba zagrebu poslat jednu samo da im pokaze gdje im je mjesto

Name

Re

02.09.2017 13:52

Nemojte tako to su čuvari srpski interesa

Name

Dr

02.09.2017 13:53

Sreca pa tako lako zapaljivi ne vode politiku medzunarodnih nesporazuma. Vi se odmah uhvatili nuklearki HAHAHA nije to za malu raju vataj te se vi kakvog posla

Name

Ivan

04.09.2017 10:51

Oni ubadaju noz u ledja srbima I bosnjacima

Name

Emir

04.09.2017 13:03

Pobogu, pa nije to Amerika da svako malo baca bombe! Rusija je diplomatska država u svakom smislu te riječi.

Name

za ljubomorne BOSANSKE srbe

04.09.2017 14:57

Hrvaska je rijesila svoje nacionalno pitanje,odnosno ocistila je go..a iz svog dvorista.Srpsko pitanje se svelo na 3%.Vi ste rak rana Evrope koju treba ocistiti

Name

@ Dr

04.09.2017 15:30

ahahhaha DOBRO SI REKAO, MOTIKU U ŠAKE PA NA ORANICU, DJECA MISLE DA JE RAT VIDEO IGRICA, A ŠTA ĆEŠ.

Name

Realni bosanski srbin

04.09.2017 16:07

Ako su Srbi rak za Europu, preselite ih ,bar ove iz Bosne, tamo. Lako se integriraju, bolje nego Arapi i drugi muslimani. I vise od trećine nas smo pravi Slaveni koji izgledaju kao Europljani.

Name

Hr

04.09.2017 21:05

Glupost nisu Ukrajinci Hrvati nemaju oni jak nacionalni koncept. Ukrainu treba podijeliti ionako dio naginje Rusima a dio Rusofobi kao Poljaci podjela je neizbjezna. Takodjer Ukrainci nemaju ponosnu vojsku kao mi.

Name

darko

05.09.2017 06:24

Hrvati umislili da će i Ukrajina uz Američku pomoć napasti na razoružanu zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija.

Name

momo

05.09.2017 12:19

Zar mislite da će Rusima problem rješavati UN i AMERI kao Hrvatima.

Name

CRO, oh - NO

02.09.2017 13:20

Ahahahaha...da l' je ovo vic ili šta. Čuj, za dom spremna banana drzavica da se bavi svjetskom problematikom i da pomaze Ukrajini protiv Rusa. Pa jadnici jadni nije vam ovo 1941. kad ste u Zagrebu svecano docekivali Hitlera. Dobićete po gu*ici, ako se ne opametite. Cuj vi cete pomoci nekakvu reintegraciju...ahahahaha. Uštinite me, da mozda ne sanjam. Da necete dici svoju avijaciju i sva tri Miga21 protiv Rusije

ODGOVORITE
Name

Peki

02.09.2017 13:49

Ocekujem od zagreba da pofignu ona svoja tri miga deset tenkova i pet xelikoptera i da podju branit ukrajinu da pognu svojoj braci ustasama

Name

Banshee

04.09.2017 16:12

Smiješno! Jadni ustasluk umislio da su neka sila, a Aneri im otjerali "cetnike"! Misevi pričaju kako otjerati orla! Nisu Rusi glupi Srbi!

Name

Za historičare: Negdje davno

04.09.2017 16:20

Kružila fama, da Je Hrvatska još u ratu sa USA, koji im je objavila NDH. I da tu objavu nitko nije povukao, ni YU, a ni Ustasluk od uspostave demokracije i državotvornosti!

Name

re CRO,oh. NO

04.09.2017 19:56

Nemoj tako pouzdana informacija, Putin loše spava radi Kolinde, nezna da li da je kući vodi ili da je ....

Name

Bespuće Rvacke zbiljnosti

02.09.2017 13:49

Šta se čudite, NDH i "Slobodna" Ukrajina su bile savezničke zemlje u WWII. Saveznici su i sada, dokle, ne znam, valjda dok Putinu ne dosadi i uništi Rvacku iznutra. Šifra: "Bagrokor" i Sperbank, duhovito bi rekli dečki sa Index portala.

ODGOVORITE
Name

Pešo

04.09.2017 09:24

Morače Grobarkitarevićka Putinu objasniti šta je mislila kad je podržala Ukrainu.

ODGOVORITE
Name

Ustasluk nema pojma, glupiraju se!

04.09.2017 17:53

A pogotovo Prezidentica sa dva upečatljiva prezimena! Zna historija da su Nijemci, ne katolici, već protestanti, gradili Rusiju stoljećima, i da tamo ima vise potomaka Njemaca, nego danas Hrvata katolika u Ustašluku. Tj. Neovisnoj Hrvatskoj. O tome dovoljno govore fakti, prezimena, pokojni patrijarh Aleksej Iimao njemačke korijene! I sad Kitar Grobar iz Ustasluka 21. Stoljeća umjesto Angele savjetuje Ukrajince. Smijurija, a Aneri otjerali joj Srbe! Angela luteranka, otac joj bio svećenik!

Name

Mata

04.09.2017 10:23

Jasno ko dan o cemu se radi,o mirnoj reintregaciji hrv.podunjavlja a ako se sjecate tako je i bilo i nije bilo vojnih sukoba oko istog e to se zeli prenijeti i na ukrajinsku oblasr dombas.

ODGOVORITE
Name

Драги

04.09.2017 18:08

Мато, друже мој, нема ту мирне интеграције а у свијету нема силе која то може интегрисати ратом, због чега држава Хрватска само наноси штету својим интересима.