Како зауставити Русију? Два су рјешења...

Швед или рекет. . .  Бранко Лазић као решење за Химкијевог стрелца, односно закључавање свих прилаза кошу, по цену да неко други одигра добро.

Кошарка 02.09.2017 | 13:00
Како зауставити Русију? Два су рјешења...
Током подуже анализе после овереног тријумфа над Летонијом на старту Евробаскета, селектор Александар Ђорђевић издвојио је велику порцију времена како би указао на многе позитивне и негативне аспекте саме утакмице, али и на чему ће сви заједно морати да пораде уколико желе да побољшају игру у наставку Европског првенства. Али, није све карте желео да отвара. Као да је желео да сачува оно најважније за себе и своје изабранике, како би у четири зида могли детаљно да се позабаве анализом учињеног, али и наредног противника - Русије (РТС, 16.00).

Гледајући дуел Србије и Летоније, много детаља испливало је на површину. Осим тога што је Богдан Богдановић уделио неколико кошаркашких лекција Летонији с доста НБА потенцијала, видели смо колико користан може да буде дебитант Марко Гудурић и да би његова улога у тиму могла само да расте како време буде пролазило. Али и новог капитена, Милана Мачвана у акцији. Руку на срце, треба бити искрен и констатовати да је победа била - тимска!

Упркос томе што је дозволила Летонији да наметне свој ритам игре и кошаркашку филозофију, Србија је показала како изгледа трансформација из дефанзивне машинерије у нападачко шило, спремно да прободе ривала у сваком тренутку. А 92 убачена поена су прави доказ за то. Понајвише јер је на другој страни био нападачки јако потентан такмац и репрезентација с невероватним шутерским потенцијалом. Мада, селектор Ђорђевић је сам признао да би више био задовољан да је број примљених кошева био нижи за готово 15 одсто. Уз веће ангажовање играча са клупе, између осталог. 

У мечу против Русије кошаркаши Србије имаће прилику за поправни. Да исправе све грешке и недостатке из прве утакмице и публици у Улкер Спорт Арени представе то, надалеко познат српски дефанзивни бедем. И тако, практично, добију утакмицу против Русије. 

Баћушке су у петак увече успеле да утишају изузетно бучан Фенеров дом и узму меру Турској, што донекле већ сада покреће теорију да је дуел пред нама уједно и борба за прво место. Али, још је рано говорити о таквим калкулацијама и њима у овом тексту није место. 

Русија је показала доста недостатака, од заустављања противничких контри и одбране самог рекета, где су (пре)често дували ветрови. Уједно, само две врлине - Алексеја Шведаи нападачку игру под кошем. 

Момак кога је селектор Ђорђевић окарактерисао као једног од тројице најбољих бекова на овогодишњем Евробаскету пробуразио је турску аждају стрелом у самом финишу утакмице и тако по ко зна који пут показао каква је његова офанзивна моћ. Од укупно шест руских тројки, Швед је убацио четири. Имао је на крају 22 поена, али и седам изгубљених лопти, а није тајна да Химкијев стрелац зна да буде „мач са две оштрице“. Ако крене да се залеће главом кроз зид - Русија губи много. Ако га, пак, шут крене, постаје незаустављив.

Друга врлина комплетне тактике Сергија Базаревича јесу напади из рекета. Где је завршио највећи број асистенција. Није Турска имала бог зна какву припремљену одбрану за Тимофеја Мозгова, који је као у шали користио сваку прилику да надигра усамљеног Семиха Ердена. 

Данас ће искусни НБА центар против себе имати далеко озбиљнији посао. Дефанзивно оријентисаног Кузмића, Марјановића који ће моћи да се носи с њим на оба краја терена и фанатичног Штимца. 

Решење наредне српске слагалице је - изоловати Шведа или закључати рекет. А, за оба постоји решење. За чување рекета поменути трилинг мораће да потражи додатну помоћ Милана Мачвана или Стефана Бирчевића, можда и Владимира Лучића, чак и по цену да се размаше Андреј Воронцевич, који готово ништа није урадио против Турске. Или можда опет Виталиј Фридзон, као у недавном одмеравању снага два тима у Немачкој.

С друге стране, Швед памти малтретирања Бранка Лазића из евролигашких окршаја пре две сезоне. Звездин капитен могао би да буде Ђорђевићев човек задатка, баш као што је мало другачију, али опет тачно одређену улогу доделио младом Гудурићу. 

За напад Србија не би требало превише да брине, јер има далеко више офанзивних опција и решења од Русије. А све ће полазити из главе Стефана Јовића, као главног организатора, док би нешто већу порцију поена требало да очекујемо од Владимира Лучића и Огњена Кузмића. 

Две селекције врло добро се познају још са пријатељског турнира у Хамбургу. Мада је тај сусрет имао атипично велики број поена (85:75), Србија је управо добром одбраном у рекету добила крила за победу, иако је Русија била тврд орах. Тајни нема, а циљ је исти - тријумф као велики корак напред ка освајању првог места. 

Да видимо ко ће бити бољи...

ЕВРОБАСКЕТ 2017 - 2. КОЛО

ГРУПА А
12.45: Пољска - Исланд
15.30: Грчка - Француска
19.00: Финска - Словенија

ГРУПА Б
14.45: Грузија - Немачка
17.30: Украјина - Италија
20.30: Израел - Литванија

ГРУПА Ц
14.00: Црна Гора - Мађарска
16.45: Чешка - Шпанија
19.30: Хрватска - Румунија

ГРУПА Д
13.15: Летонија - Белгија
16.00: Русија - Србија
20.00: Велика Британија - Турска

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар