Kako zaustaviti Rusiju? Dva su rješenja...

Šved ili reket. . .  Branko Lazić kao rešenje za Himkijevog strelca, odnosno zaključavanje svih prilaza košu, po cenu da neko drugi odigra dobro.

Košarka 02.09.2017 | 13:00
Kako zaustaviti Rusiju? Dva su rješenja...
Tokom poduže analize posle overenog trijumfa nad Letonijom na startu Evrobasketa, selektor Aleksandar Đorđević izdvojio je veliku porciju vremena kako bi ukazao na mnoge pozitivne i negativne aspekte same utakmice, ali i na čemu će svi zajedno morati da porade ukoliko žele da poboljšaju igru u nastavku Evropskog prvenstva. Ali, nije sve karte želeo da otvara. Kao da je želeo da sačuva ono najvažnije za sebe i svoje izabranike, kako bi u četiri zida mogli detaljno da se pozabave analizom učinjenog, ali i narednog protivnika - Rusije (RTS, 16.00).

Gledajući duel Srbije i Letonije, mnogo detalja isplivalo je na površinu. Osim toga što je Bogdan Bogdanović udelio nekoliko košarkaških lekcija Letoniji s dosta NBA potencijala, videli smo koliko koristan može da bude debitant Marko Gudurić i da bi njegova uloga u timu mogla samo da raste kako vreme bude prolazilo. Ali i novog kapitena, Milana Mačvana u akciji. Ruku na srce, treba biti iskren i konstatovati da je pobeda bila - timska!

Uprkos tome što je dozvolila Letoniji da nametne svoj ritam igre i košarkašku filozofiju, Srbija je pokazala kako izgleda transformacija iz defanzivne mašinerije u napadačko šilo, spremno da probode rivala u svakom trenutku. A 92 ubačena poena su pravi dokaz za to. Ponajviše jer je na drugoj strani bio napadački jako potentan takmac i reprezentacija s neverovatnim šuterskim potencijalom. Mada, selektor Đorđević je sam priznao da bi više bio zadovoljan da je broj primljenih koševa bio niži za gotovo 15 odsto. Uz veće angažovanje igrača sa klupe, između ostalog. 

U meču protiv Rusije košarkaši Srbije imaće priliku za popravni. Da isprave sve greške i nedostatke iz prve utakmice i publici u Ulker Sport Areni predstave to, nadaleko poznat srpski defanzivni bedem. I tako, praktično, dobiju utakmicu protiv Rusije. 

Baćuške su u petak uveče uspele da utišaju izuzetno bučan Fenerov dom i uzmu meru Turskoj, što donekle već sada pokreće teoriju da je duel pred nama ujedno i borba za prvo mesto. Ali, još je rano govoriti o takvim kalkulacijama i njima u ovom tekstu nije mesto. 

Rusija je pokazala dosta nedostataka, od zaustavljanja protivničkih kontri i odbrane samog reketa, gde su (pre)često duvali vetrovi. Ujedno, samo dve vrline - Alekseja Švedai napadačku igru pod košem. 

Momak koga je selektor Đorđević okarakterisao kao jednog od trojice najboljih bekova na ovogodišnjem Evrobasketu proburazio je tursku aždaju strelom u samom finišu utakmice i tako po ko zna koji put pokazao kakva je njegova ofanzivna moć. Od ukupno šest ruskih trojki, Šved je ubacio četiri. Imao je na kraju 22 poena, ali i sedam izgubljenih lopti, a nije tajna da Himkijev strelac zna da bude „mač sa dve oštrice“. Ako krene da se zaleće glavom kroz zid - Rusija gubi mnogo. Ako ga, pak, šut krene, postaje nezaustavljiv.

Druga vrlina kompletne taktike Sergija Bazareviča jesu napadi iz reketa. Gde je završio najveći broj asistencija. Nije Turska imala bog zna kakvu pripremljenu odbranu za Timofeja Mozgova, koji je kao u šali koristio svaku priliku da nadigra usamljenog Semiha Erdena. 

Danas će iskusni NBA centar protiv sebe imati daleko ozbiljniji posao. Defanzivno orijentisanog Kuzmića, Marjanovića koji će moći da se nosi s njim na oba kraja terena i fanatičnog Štimca. 

Rešenje naredne srpske slagalice je - izolovati Šveda ili zaključati reket. A, za oba postoji rešenje. Za čuvanje reketa pomenuti triling moraće da potraži dodatnu pomoć Milana Mačvana ili Stefana Birčevića, možda i Vladimira Lučića, čak i po cenu da se razmaše Andrej Voroncevič, koji gotovo ništa nije uradio protiv Turske. Ili možda opet Vitalij Fridzon, kao u nedavnom odmeravanju snaga dva tima u Nemačkoj.

S druge strane, Šved pamti maltretiranja Branka Lazića iz evroligaških okršaja pre dve sezone. Zvezdin kapiten mogao bi da bude Đorđevićev čovek zadatka, baš kao što je malo drugačiju, ali opet tačno određenu ulogu dodelio mladom Guduriću. 

Za napad Srbija ne bi trebalo previše da brine, jer ima daleko više ofanzivnih opcija i rešenja od Rusije. A sve će polaziti iz glave Stefana Jovića, kao glavnog organizatora, dok bi nešto veću porciju poena trebalo da očekujemo od Vladimira Lučića i Ognjena Kuzmića. 

Dve selekcije vrlo dobro se poznaju još sa prijateljskog turnira u Hamburgu. Mada je taj susret imao atipično veliki broj poena (85:75), Srbija je upravo dobrom odbranom u reketu dobila krila za pobedu, iako je Rusija bila tvrd orah. Tajni nema, a cilj je isti - trijumf kao veliki korak napred ka osvajanju prvog mesta. 

Da vidimo ko će biti bolji...

EVROBASKET 2017 - 2. KOLO

GRUPA A
12.45: Poljska - Island
15.30: Grčka - Francuska
19.00: Finska - Slovenija

GRUPA B
14.45: Gruzija - Nemačka
17.30: Ukrajina - Italija
20.30: Izrael - Litvanija

GRUPA C
14.00: Crna Gora - Mađarska
16.45: Češka - Španija
19.30: Hrvatska - Rumunija

GRUPA D
13.15: Letonija - Belgija
16.00: Rusija - Srbija
20.00: Velika Britanija - Turska

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar