СП - Слабо пикају сокер: Американци "висе" за Мундијал!

После Русије, Бразила, Ирана и Јапана, добили смо и петог сигурног учесника наредног Светског првенства, на којем после седам узастопних промоција наредног лета можда неће бити - Сједињених Америчких Држава.

Фудбал 02.09.2017 | 14:30
СП - Слабо пикају сокер: Американци "висе" за Мундијал!
Уколико сокер репрезентација Сједињених Америчких Држава не буде учествовала на ФИФА светским првенствима први пут од Мексика 1986, "најзаслужнији" за то биће фудбалери Костарике.

Након што су пољуљане "јенкије" декласирали у новембру 2016. у свом Сан Хозеу резултатом 4:0 (1:0), Костариканци су и претходне ноћи у Харисону победили домаћина резултатом 0:2 (0:1) у утакмици која ће, можда, бити означена као пресудна за исход напетих ЦОНЦАЦАФ квалификација.

Головима нападача Сан Хозеа, Маркоса Урење, у 30. и 82. минуту, Костарика је на "Ред Бул" стадиону нанела тежак пораз селекцији тренера Бруса Арене и спустила је на деобу друге позиције са Хондурасом.

Управо је Хондурас тим који ће у 8. колу, 5. септембра, дочекати Американце пред својим навијачима и имати прилику да овом ривалу нанесе други "дупли пораз" у текућим квалификацијама, после оног из поменутог новембра 2016. када је тим тадашњег селектора Јиргена Клинсмана изгубио као домаћин од Мексика 1:2 (0:1), а онда примио четири комада у Сан Хозеу.

Иначе, између две утакмице са Костариком селектора Оскара Рамиреза, Американци су одиграли 14 утакмица без пораза и освојили недавно одржани Голд куп тријумфом над Јамајком у финалу - 2:1 (1:0).

Из ЦОНЦАЦАФ зоне на Светско првенство у Русију директно ће се пласирати три селекције, а прва је – Мексико!

Отприлике у исто време, док је њихов "вечити ривал" губио од Костарике у предграђу Њујорка, Мексиканци су захваљујући гол-сензацији из ПСВ Ајндховена, Ирвингу Лозану, стигли до пресудна три бода са којима су постали пети сигуран учесник Мундијала у Русији, после домаћина, Бразила (28. март), Ирана (12. јун) и Јапана (31. август).

На препуном "Астека стадиону" у Мексико Ситију поражена је Панама резултатом 1:0 (0:0).

Лозано, 22-годишњи крилни нападач који је овог лета потписао за ПСВ Ајндховен и дао три гола на прва три наступа у новом клубу, постигао је трећи погодак у квалификацијама за Русију 2018 (играо се 53. минут) и букирао саиграчима и себи 15. учешће на ФИФА светским првенствима.

Мексиканци су од Немачке 1974 пропустили само два турнира - Шпанију 1982 и Италију 1990, а најбољи резултати до даљег остаће им пласмани у четвртфинале у два наврата када су били организатори, 1970. и 1986. године.

За случај да неко воли "теорије завере", Мексиканци би сада могли да доспу со на рану Американцима и без много тензије уђу у наредну утакмицу, 5. септембра у Костарики, где би и домаћа селекција ремијем обезбедила пласман међу прва три у групи, после чега би пред последњих 180 минут ау квалификацијама из ове зоне остало само још једно место за директан одлазак на СП и једно место за бараж са петопласираним тимом из Азије.

Да се квалификације завршавају данас, у Русију би се пласирали Мексико, Костарика и САД, јер Аренин тим има победу од 6:0 над Хондурасом. Ипак, то неће имати никакав значај уколико изгубе у четвртак у Сан Педру…

После Хондураса, САД се састаје са Панамом код куће и Тринидадом и Тобагом у гостима.

Резултати 7. кола:

САД - Костарика 0:2 (0:1)
/Урења 30, 82/



Тринидад и Тобаго - Хондурас 1:2 (0:2)
/Џонс пен 67 - Лопез 7, Елис 16/



Мексико - Панама 1:0 (0:0)
/Лозано 53/



Табела: Мексико 17, Костарика 14, САД 8, Хондурас 8, Панама 7, Тринидад и Тобаго 3.

Парови 8. кола (5. септембар): Хондурас - САД, Костарика - Мексико, Панама - Тринидад и Тобаго.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар