SP - Slabo pikaju soker: Amerikanci "vise" za Mundijal!

Posle Rusije, Brazila, Irana i Japana, dobili smo i petog sigurnog učesnika narednog Svetskog prvenstva, na kojem posle sedam uzastopnih promocija narednog leta možda neće biti - Sjedinjenih Američkih Država.

Fudbal 02.09.2017 | 14:30
SP - Slabo pikaju soker: Amerikanci "vise" za Mundijal!
Ukoliko soker reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država ne bude učestvovala na FIFA svetskim prvenstvima prvi put od Meksika 1986, "najzaslužniji" za to biće fudbaleri Kostarike.

Nakon što su poljuljane "jenkije" deklasirali u novembru 2016. u svom San Hozeu rezultatom 4:0 (1:0), Kostarikanci su i prethodne noći u Harisonu pobedili domaćina rezultatom 0:2 (0:1) u utakmici koja će, možda, biti označena kao presudna za ishod napetih CONCACAF kvalifikacija.

Golovima napadača San Hozea, Markosa Urenje, u 30. i 82. minutu, Kostarika je na "Red Bul" stadionu nanela težak poraz selekciji trenera Brusa Arene i spustila je na deobu druge pozicije sa Hondurasom.

Upravo je Honduras tim koji će u 8. kolu, 5. septembra, dočekati Amerikance pred svojim navijačima i imati priliku da ovom rivalu nanese drugi "dupli poraz" u tekućim kvalifikacijama, posle onog iz pomenutog novembra 2016. kada je tim tadašnjeg selektora Jirgena Klinsmana izgubio kao domaćin od Meksika 1:2 (0:1), a onda primio četiri komada u San Hozeu.

Inače, između dve utakmice sa Kostarikom selektora Oskara Ramireza, Amerikanci su odigrali 14 utakmica bez poraza i osvojili nedavno održani Gold kup trijumfom nad Jamajkom u finalu - 2:1 (1:0).

Iz CONCACAF zone na Svetsko prvenstvo u Rusiju direktno će se plasirati tri selekcije, a prva je – Meksiko!

Otprilike u isto vreme, dok je njihov "večiti rival" gubio od Kostarike u predgrađu Njujorka, Meksikanci su zahvaljujući gol-senzaciji iz PSV Ajndhovena, Irvingu Lozanu, stigli do presudna tri boda sa kojima su postali peti siguran učesnik Mundijala u Rusiji, posle domaćina, Brazila (28. mart), Irana (12. jun) i Japana (31. avgust).

Na prepunom "Asteka stadionu" u Meksiko Sitiju poražena je Panama rezultatom 1:0 (0:0).

Lozano, 22-godišnji krilni napadač koji je ovog leta potpisao za PSV Ajndhoven i dao tri gola na prva tri nastupa u novom klubu, postigao je treći pogodak u kvalifikacijama za Rusiju 2018 (igrao se 53. minut) i bukirao saigračima i sebi 15. učešće na FIFA svetskim prvenstvima.

Meksikanci su od Nemačke 1974 propustili samo dva turnira - Španiju 1982 i Italiju 1990, a najbolji rezultati do daljeg ostaće im plasmani u četvrtfinale u dva navrata kada su bili organizatori, 1970. i 1986. godine.

Za slučaj da neko voli "teorije zavere", Meksikanci bi sada mogli da dospu so na ranu Amerikancima i bez mnogo tenzije uđu u narednu utakmicu, 5. septembra u Kostariki, gde bi i domaća selekcija remijem obezbedila plasman među prva tri u grupi, posle čega bi pred poslednjih 180 minut au kvalifikacijama iz ove zone ostalo samo još jedno mesto za direktan odlazak na SP i jedno mesto za baraž sa petoplasiranim timom iz Azije.

Da se kvalifikacije završavaju danas, u Rusiju bi se plasirali Meksiko, Kostarika i SAD, jer Arenin tim ima pobedu od 6:0 nad Hondurasom. Ipak, to neće imati nikakav značaj ukoliko izgube u četvrtak u San Pedru…

Posle Hondurasa, SAD se sastaje sa Panamom kod kuće i Trinidadom i Tobagom u gostima.

Rezultati 7. kola:

SAD - Kostarika 0:2 (0:1)
/Urenja 30, 82/



Trinidad i Tobago - Honduras 1:2 (0:2)
/Džons pen 67 - Lopez 7, Elis 16/



Meksiko - Panama 1:0 (0:0)
/Lozano 53/



Tabela: Meksiko 17, Kostarika 14, SAD 8, Honduras 8, Panama 7, Trinidad i Tobago 3.

Parovi 8. kola (5. septembar): Honduras - SAD, Kostarika - Meksiko, Panama - Trinidad i Tobago.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar