Салетова оштра порука људима из ФИБА-е!

Селектор повисио тон на конференцији у Истанбулу.  Ђорђевић нема дилему: Најбољи осећај откако сам преузео тим! "Изузетно сам поносан на своје играче"!

Кошарка 02.09.2017 | 09:15
Салетова оштра порука људима из ФИБА-е!
Борбен, на моменте веома напет меч завршен је онако како смо се и надали - победом Србије!

Док је меч ишао ка тријумфу "орлова", Летонци су ударали песницама, започињали свађе и видно нервозни завршили утакмицу, тешко помирени са чињеницом да су изгубили. За то време, "орлови" су мирно приводили дуел крају, задовољни тријумфом и окренути ономе што долази.

У осврту на меч, селектор Александар Ђорђевић изнео је неколико оцена.

"Веома, веома важна утакмица. Почетак против одличног тима, који игра шест-седам година под истим тренером. Имају невероватне шутере, много искуства, неки су у НБА, неки су у Евролиги... Види се да имају хемију и морали смо да 'гурамо' јако... Нисам задовољан како смо отворили, дали смо им много лаких поена и то је био један од кључева у другом делу, јер им то нисмо допуштали и јер су морали да раде за сваки шут", рекао је селектор.

Потом је говорио и о детаљима којима није задовољан.

"Требало је да завршимо утакмицу раније. Имали смо неколико пута осам и 10 поена предности. Погодили су важне шутеве. Очекујем много више од клупе. Морају да дају енергију, знање, да не улазе офанзивно оријентисани, већ да размишљају о одбрани и о томе шта могу да допринесу".

Ђорђевић је открио и један детаљ на којем је ФИБА инсистирала у припреми екипа за ову утакмицу. У склопу тога, поручио је и да очигледно није био задовољан суђењем.

"До 12.30 синоћ су нас задржали, да бисмо гледали видео који је ФИБА припремила о флопингу, забрани померања ноге шутера ("Куртинаитисов потез, ко се сећа") и ништа од тога нисам видео на паркету данас. Нисам видео да моји играчи падају и глуме. Ниједног! А упозорење је добио мој играч, Милан Мачван, када је био фаулиран! За мене је ово јака порука, за све! Такмичење је почело, посматрајте, сконцентришите се и дајте нам најбоље што можете. Овим данас нисам срећан", додао је Ђорђевић.

Није било нимало лако, али победа је - победа! Србија је славила у борби нерава против Летоније и направила велики корак напред ка освајању првог места у групној фази Евробаскета! 

Мада је Европско првенство тек почело, а тријумф извојеван уз огроман ангажман комплетног тима, Александар Ђорђевић тврди да је осећај невероватан.

"Људи, ово је одлична екипа, за коју имам огроман респект. Због тога је ово изузетно битна победа за нас. Јако, јако, јако сам поносан на своје играче! Изузетно сам поносан на начин до којег су стигли до победе и како су се понашали у пресудним тренуцима. Знате да волим да их похвалим, али начин на који смо изборили победу. Јако сам поносан! Ово је можда и најбољи осећај откако сам преузео овај тим", сигуран је Ђорђевић.

Потом је ушао у дубљу анализу утакмице.

"Наша адаптација на њихову игру споља, на њихов шут. Они изузетно добро контролишу лопту, јако добро шутирају из пуне брзине, сви трче контранапад јако добро. Шутирали су добро за три поена, али смо ми апсолутно заслужили победу. Када смо успели да одговоримо на те изазове, да проблем из прве четвртине сведемо на минимум, онда смо успели да стигнемо и до наше игре", истиче Ђорђевић и наставља:

"Не можемо толико да се ослањамо на наш напад као у овом мечу. Без обзира што и ми можемо да играмо брзо, знамо да погодимо, што имамо талента и веру у себе. Али, 92 поена није нешто чему тежимо. Више гледамо на оних 82 примљених кошева, јер нам је жеља да сведемо тај број на неких 70 поена. Ту морамо да тражимо нашу снагу".

Имао је Ђорђевић и одређених критика на рачун целог тима, а посебно играча са клупе.

"Још више тражим од играча који улазе са клупе. Не можемо за кратко време које проведу на терену да уђу у једну, другу, па и трећу везану грешку. Небитно да ли је она нападачка или одбрамбена. То не сме да нам се догоди. Сви морају да размишљају о стварима којим могу да допринесу тиму. Пре свега, одбрамбено, да не буде грешака, а онда у нападу шта дође - дође".

Указао је селектор и шта треба поправити.

"Прецизније у нападу, нека добра решења, да дођемо до наше сигурности у нападу, да знамо шта хоћемо са било којом петорком. То би био нападачки циљ, а одбрамбено увек мора и може боље. На овом нивоу морамо да се побијемо са ривалом, да исправимо све ситне грешке и не допустимо да се понављају. Да не остане толико слободних играча на шуту, већ да увек будемо на лопти".

Мало о Русији и мечу који је на програму у суботу од 16 часова...

"Не очекујем нешто другачији меч од онпог против Летоније. И они су изузетно снажна екипа, играли смо против њих и победили их на турниру у Хамбургу. Имају висину и снагу испод коша са Мозговим, ту је изузетни крилни центар Воронцевич, па можда и један од три најталентованија бека на турниру - Швед. Има сјајне нападачке финте, решења, лакоћу постизања поена. Морамо да будемо спремни на све. Главама смо већ на утакмици са Русијом, меч против Летоније само ћемо кратко да изанализирамо како бисмо извукли поуке. Можемо и морамо боље".

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар