Saletova oštra poruka ljudima iz FIBA-e!

Selektor povisio ton na konferenciji u Istanbulu.  Đorđević nema dilemu: Najbolji osećaj otkako sam preuzeo tim! "Izuzetno sam ponosan na svoje igrače"!

Košarka 02.09.2017 | 09:15
Saletova oštra poruka ljudima iz FIBA-e!
Borben, na momente veoma napet meč završen je onako kako smo se i nadali - pobedom Srbije!

Dok je meč išao ka trijumfu "orlova", Letonci su udarali pesnicama, započinjali svađe i vidno nervozni završili utakmicu, teško pomireni sa činjenicom da su izgubili. Za to vreme, "orlovi" su mirno privodili duel kraju, zadovoljni trijumfom i okrenuti onome što dolazi.

U osvrtu na meč, selektor Aleksandar Đorđević izneo je nekoliko ocena.

"Veoma, veoma važna utakmica. Početak protiv odličnog tima, koji igra šest-sedam godina pod istim trenerom. Imaju neverovatne šutere, mnogo iskustva, neki su u NBA, neki su u Evroligi... Vidi se da imaju hemiju i morali smo da 'guramo' jako... Nisam zadovoljan kako smo otvorili, dali smo im mnogo lakih poena i to je bio jedan od ključeva u drugom delu, jer im to nismo dopuštali i jer su morali da rade za svaki šut", rekao je selektor.

Potom je govorio i o detaljima kojima nije zadovoljan.

"Trebalo je da završimo utakmicu ranije. Imali smo nekoliko puta osam i 10 poena prednosti. Pogodili su važne šuteve. Očekujem mnogo više od klupe. Moraju da daju energiju, znanje, da ne ulaze ofanzivno orijentisani, već da razmišljaju o odbrani i o tome šta mogu da doprinesu".

Đorđević je otkrio i jedan detalj na kojem je FIBA insistirala u pripremi ekipa za ovu utakmicu. U sklopu toga, poručio je i da očigledno nije bio zadovoljan suđenjem.

"Do 12.30 sinoć su nas zadržali, da bismo gledali video koji je FIBA pripremila o flopingu, zabrani pomeranja noge šutera ("Kurtinaitisov potez, ko se seća") i ništa od toga nisam video na parketu danas. Nisam video da moji igrači padaju i glume. Nijednog! A upozorenje je dobio moj igrač, Milan Mačvan, kada je bio fauliran! Za mene je ovo jaka poruka, za sve! Takmičenje je počelo, posmatrajte, skoncentrišite se i dajte nam najbolje što možete. Ovim danas nisam srećan", dodao je Đorđević.

Nije bilo nimalo lako, ali pobeda je - pobeda! Srbija je slavila u borbi nerava protiv Letonije i napravila veliki korak napred ka osvajanju prvog mesta u grupnoj fazi Evrobasketa! 

Mada je Evropsko prvenstvo tek počelo, a trijumf izvojevan uz ogroman angažman kompletnog tima, Aleksandar Đorđević tvrdi da je osećaj neverovatan.

"Ljudi, ovo je odlična ekipa, za koju imam ogroman respekt. Zbog toga je ovo izuzetno bitna pobeda za nas. Jako, jako, jako sam ponosan na svoje igrače! Izuzetno sam ponosan na način do kojeg su stigli do pobede i kako su se ponašali u presudnim trenucima. Znate da volim da ih pohvalim, ali način na koji smo izborili pobedu. Jako sam ponosan! Ovo je možda i najbolji osećaj otkako sam preuzeo ovaj tim", siguran je Đorđević.

Potom je ušao u dublju analizu utakmice.

"Naša adaptacija na njihovu igru spolja, na njihov šut. Oni izuzetno dobro kontrolišu loptu, jako dobro šutiraju iz pune brzine, svi trče kontranapad jako dobro. Šutirali su dobro za tri poena, ali smo mi apsolutno zaslužili pobedu. Kada smo uspeli da odgovorimo na te izazove, da problem iz prve četvrtine svedemo na minimum, onda smo uspeli da stignemo i do naše igre", ističe Đorđević i nastavlja:

"Ne možemo toliko da se oslanjamo na naš napad kao u ovom meču. Bez obzira što i mi možemo da igramo brzo, znamo da pogodimo, što imamo talenta i veru u sebe. Ali, 92 poena nije nešto čemu težimo. Više gledamo na onih 82 primljenih koševa, jer nam je želja da svedemo taj broj na nekih 70 poena. Tu moramo da tražimo našu snagu".

Imao je Đorđević i određenih kritika na račun celog tima, a posebno igrača sa klupe.

"Još više tražim od igrača koji ulaze sa klupe. Ne možemo za kratko vreme koje provedu na terenu da uđu u jednu, drugu, pa i treću vezanu grešku. Nebitno da li je ona napadačka ili odbrambena. To ne sme da nam se dogodi. Svi moraju da razmišljaju o stvarima kojim mogu da doprinesu timu. Pre svega, odbrambeno, da ne bude grešaka, a onda u napadu šta dođe - dođe".

Ukazao je selektor i šta treba popraviti.

"Preciznije u napadu, neka dobra rešenja, da dođemo do naše sigurnosti u napadu, da znamo šta hoćemo sa bilo kojom petorkom. To bi bio napadački cilj, a odbrambeno uvek mora i može bolje. Na ovom nivou moramo da se pobijemo sa rivalom, da ispravimo sve sitne greške i ne dopustimo da se ponavljaju. Da ne ostane toliko slobodnih igrača na šutu, već da uvek budemo na lopti".

Malo o Rusiji i meču koji je na programu u subotu od 16 časova...

"Ne očekujem nešto drugačiji meč od onpog protiv Letonije. I oni su izuzetno snažna ekipa, igrali smo protiv njih i pobedili ih na turniru u Hamburgu. Imaju visinu i snagu ispod koša sa Mozgovim, tu je izuzetni krilni centar Voroncevič, pa možda i jedan od tri najtalentovanija beka na turniru - Šved. Ima sjajne napadačke finte, rešenja, lakoću postizanja poena. Moramo da budemo spremni na sve. Glavama smo već na utakmici sa Rusijom, meč protiv Letonije samo ćemo kratko da izanaliziramo kako bismo izvukli pouke. Možemo i moramo bolje".

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar