Ствараоци траже законски статус

Чланови Асоцијације „Ствараоци РС“ наставили су с лобирањем код народних посланика како би свој статус законски регулисали.

Република Српска 01.09.2017 | 13:54
Ствараоци траже законски статус
Са шефовима посланичких клубова у Народној скупштини РС јуче су разговарали председник Асоцијације Момчило Крајишник и његови сарадници, посланици првог сазива Народне скупштине.
 
Према речима шефа Клуба СНСД Радована Вишковића, њихов захтев треба широко посматрати и не треба га сводити на питање накнада. Вишковић тврди да су Крајишник и остали рекли да желе да уђу у Закон о правима бораца, односно да се тај закон прошири и на ствараоце.

- То је по мени и опоравдано, ако разумете људски приступ томе. Овде се ствара погрешна слика у јавности да они желе некакве бенефите и плате, накнаде или пензије. Не, они траже да буду уграђени закон као неко ко је допринео настаку Српске. Мислим да им то право не треба ускратити, нити би било логично да им се ускрати. Они су својим радом и одлукама из тог периода довели до тога да РС постоји, а касније су је борци одбранили и сачували. Желе да буду негде записани, да сутра њихова поколења кажу “ово је мој деда или прадеда радио”, што мислим да је сасвим коректно – уверава Вишковић.

Посланик ПДП Перица Бундало прецизира да је захтев Асоцијације да се законом обухвате сви „ствараоци РС“, а не само први посланици РС. Каже да је договорено да буде организован састанак свих заинтересованих о овом питају и да би решење морало да подразумева општи консензус у Народној скупштини РС.

И Бундало тврди да на јучерашњем састанку нису помињане никакве новчане накнаде ствараовима, већ да се причало само о статусним питањима.

- Ништа није прејудицирано нити сугерисано у смислу конкретог решења. Сви смо се сложили да треба тражити решења, јер, објективно посматрано, имате посланика из првог сазива, али и каснијих сазива, који живе на ивици егзистенције. О томе треба тражити решања која су аналогна решењима држава у Европи и региону – рекао је Бундало.

На питање „ЕуроБлица“ да ли је ПДП начелно за или против тога да се припадницима поменуте популације обезбеде већа права, Бундало је рекао да ће се ова партија понашати онако како се буду понашале све друге политичке партије.

- Људима треба помоћи, али свима равноправно, у складу с могућностима – рекао је он.

Бизнисмени

Председник Асоцијације Момчило Крајишник није желео да се обрати новинарима. Након састанка са проширеним колегијумом НС РС кратко је седео у скупштинском ресторану, а потом отишао.

Између осталих, у друштву с њим био је посланик у првом сазиву НС РС, а сада одборник СДС у Шипову и бизнисмен Стеван Медић. И сам Крајишник је у Палама власник фирме „Сарајевоинвест“.

(Блиц)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

01.09.2017 12:02

РЕПУБЛИКА СРПСКА СЕ СТВАРАЛА И ПО ОПШТИНАМА И ГРАДОВИМА. ПОСЛАНИЦИ, ОДБОРНИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

01.09.2017 15:32

РС се довољно одузује Крајиснику од изласка из Хага...Сарајевоинвест апсолутно не плаца сумама робу и нико их не санкционисе, него им и даље испруцују.. Са друге стране, Сарајевоинвест буквално писе тендерске услове за продају те исте робе у Електропривреди...мало ли је...???

Name

дотт

02.09.2017 07:25

Нека их и плате као борце 120 км годишње.

Name

истина

02.09.2017 11:27

Маторе дртине су се наградиле јос за вријеме рата, Крајисникјос прије рата осудјен за криминал. Иселио Србе из Сарајева, сверцоовао нафтом за вријеме рата а сад муља са дидом. И све то му мало.

Name

Првоборац

04.09.2017 09:53

Да, 60 марака годисње доста им је . Они нису ни једног тренутка главу стављали у торбу , док су нас омладинце гурали на прву линију да цувамо њих и њихове послове у позадини.О нецему другом нема ни говора. Срамота ме је какву су дрзаву направили и какве су вредности промовисали све до данас у континуитету.

Name

Антибиотик

01.09.2017 12:03

Ви сте први који су пљачкали и разваљивали све што је било изградјено. С вама је све и почело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре "Антибиотик" РАСПУЦХИН

01.09.2017 13:02

У праву сте али иза њих стоји и ту "причу" гура највећи међу највећима , "највећи баја" јер никако другачије не може опрати дезертерско-профитерски образ. Због тога гура ову групу и не пита колико ће то коштати народ јер га и није брига за народ а поготово за оне који су на првим линијама стварно стварали Р. С. и бранили народ.

Name

Пелцер

01.09.2017 12:11

Јаста брате, сви на будзет а ко це га пунит то није битно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

01.09.2017 12:15

КАКО ИХ НИЈЕ СРАМОТА СТУДЕНАТА КОИ СУ РАТОВАЛИ.САДА ХОДАЈУ БЕЗ ПОСЛА СВИ СУ СТВАРАЛИ РС И ОНИ КОИ СУ ИМАЛИ РАДНУ ОБАВЕЗУ И ОНИ КОИ СУ ДАЛИ ЖИВОТЕ И ОНИ КОИ СУ ОСТАЛИ БЕЗ ПОСЛА И ОНИ КОИ СУ ИЗГУБИЛИ МЛАДОСТ.НАРОД ЈЕ СТВОРИО РС А НЕ ПОЈЕДИНЦИ.СМИЧИТЕ СЕ ДА ВАС НАРОД НЕ ГЛЕДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

01.09.2017 12:41

Боба потпуно. Сте у праву, борци са борбених линијја и кои ссу инвалиди и сви кои су били на ратиштима добивају мрвице од коих не могу да преживе па и родитељи погинулих боораца добију некакав папир као захвалницу и још ти родитељи се захваљују, коме и зашто? АТИМ СТВАРАОЦИМА ТРЕБА ДАТИ ПО МРТВАЧКИ САНДУК И НАТЈЕРАТИ КУЋИ! КАКО САМО МОГУ ЉДИ БИТИ ТОЛИКО КВАРНИ?

Name

Сос

01.09.2017 14:07

Лопов, до лопова

Name

055

01.09.2017 12:23

Какви ствараоци! Републику Српску су створили честити борци и народ.Ова дружина што обија једна по једна врата,јер није више у прилици да пљачка и замлаћује народ,који је ратовао, а они се бавили криминалом и били у хладовини или дезертерству, је скуп ђутурума који већ незнају да ли су пошли или дошли.Додик и слични плате им ручак,дају да се наједу,запишају даске у тоалету и сретни кући са добијеном демагошком причом да и даље покушају да замлаћују народ ,јер су они као битни. А они који имају млађе жене кад дођу кући контролишу да није неко гостовао?па отварајући сва врата ,па и врата фрижидера,не разликујући, констатују да је боравила ДБ,јер им се свјтло пали кад отворе агаси кад затворе врата,и констатују да је ова држава свемоћна и води рачуна о свему, па су им уградили аутоматско свјетло и у wц.Међутим сретна домаћица на све то узвикне ,каква ДБ и брига " поново пишаш у фрижидер",ето то ти је та група ствараоца РС.У сваком случају треба раздвојити "жито од кукоља" и оним честитим ствараоцима РС дати шансу а то првенствено мислим на борце и напаћени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.09.2017 14:13

Вода му цури кад види како се властодрзци богате.

Name

Гаврило Принцип

01.09.2017 12:24

Наравно, стари лисци , преваранти и својеврсне лопуже: прво да се " уграде у закон", а потом да траже пензије, накнаде... Мало им то што су покрали, док су људи гинули, а они ландарали и беспосличили по НС. Као, уосталом и ови данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прва категорија

01.09.2017 12:25

"ово је мој деда или прадеда радио". То је као некакав минули рад. Након добијања тог статуса у закон ће ући и новчане накнаде. Онда ће и породице погинулих бораца и инвалида имати право да траже статус напуштених од државе коју су стварали и идбранили. И њихова унучад требају видјети како их је држава наградила. Живе на ивици егзистенције и не могу лијечити ране из рата. Ако купи хљеб нема за лијек и обратно. Добро је да напаћени ствараоци имају своје фирме па да упошљавају преживјеле борце за плату од 400 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горе од срамотног

01.09.2017 12:35

Хоћу И ја накнаду за изгубљену младост, имовину, прилике, будућност. Сад живим у земљи непотизма, корупције свих облика, сиромаштва, без квалитетне здравствене заштите, правне заштите свега...Ради чега? Ради кога? Ради ових стараца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицко

01.09.2017 12:42

Ста хоце крајисним мало му је сто не олаца сумама ниста лопов крималац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МИЦКО

01.09.2017 13:08

НИКО ОД НАС БОРАЦА НА КОРИДОРУ БОЉЕ НЕЗНА СТА СУ РАДИЛИ,ВОЗИЛИ СЕ ЛИМУЗИНАМА ПО БЕОГРАДУ ТРОСИЛИ И РАСИПАЛИ ПАРЕ ЗА МУНИЦИЈУ,ПО БАЊАЛУЦИ И БЈЕЉИНИ СЕ 94 НИЈЕ МОГЛО ПРОЦИ И ПИТАМ СЕ СТО ЈЕ И КО ЗАУСТАВИО АКЦИЈУ СЕПТЕМБАР 93 КАД СУ ПОХВАТАНИ БОГАТАСИ И СВЕРЦЕРИ-ДА СЕ НИЈЕ МИНИРАЛА ТА АКЦИЈА ДАНАС НЕБИ БИЛО МИЛИОНЕРА КО БЛАТА.

Name

Милко

01.09.2017 12:53

Све сто сте ви створили дацемо да понесете са собом. Али вецином су то криминалне афере. Ви сте срамота за све борце који су киснули и зебли по рововима док ст ви бјесомуцно крали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак,ал прави...

01.09.2017 13:05

Једини који заслужује,поред оних из ровова,да добије било какво законско право ствараоца труне у Хагу и да Бог да да изађе жив.Живио Ђенерале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацкаси

01.09.2017 13:06

Сво го лопов и криминалац,све намрскат,имају своје фирме гдје добијају тендере како хоце и опет им мало,па дали се они запитају ста да раде они сто од 5 цланова једно ради или неради ниједно .. нема нама спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

01.09.2017 13:22

УКИНИТИ БОРС,САДАСЊУ НС РС НЕКА КРАИСНИК И ОСТЛИ ФОРМИРАЈУ СВЕ ИЗ НОВА,А ЊИХОВА ДЈЕЦА И УНУЦИ ДА ПРИЦАЈУ ЧУВАМО СТО СУ НАМ ДЈЕДОВИ ПОКРАЛИ

Name

како

02.09.2017 09:20

Како ВАС није срамота тако несто помислити или јос гöре мислити да сте ви у праву? Пропалице и плацкароси. Нек вас запосле у "ЈЕЗЕРО" БЛ па зарадјујте себи плате а направили сте од старе Девисен стедње то Крајисник зна! а годинама зјапи празна!

Name

Забрђе

01.09.2017 13:19

Хоће ли и кум Шемсо добити статус ствараоца РС-а. Скупа сте шверцовали. Ред је да и кум има причу за унучад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

капетан

01.09.2017 13:19

Ствараоци хаоса ,криминала,лоповлука а никакоРЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Прави ствараоци су на гробљу или инвалиди односно борци и они који су у Хагу. Вас треба протјерати из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рацбо

01.09.2017 13:25

Назив ствараоци мозе им се додијелити само под условом да се у ту категорију сврстају и сви бирци. А онда нека и они имају борацки и друге надокнаде по критерију који вази за борце. Док сам ја цетири године спавао са пацовима у рову они су трпали лову у дзепове и водали љубавнице по хотелима. И сад би они требали бити ствараоци , а ја не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин брод

01.09.2017 13:29

Гдје ми спадамо из Мартин брода Ми смо се борили исто за рс А ста сад имамо јос мање него сто смо имали за разлику од мог комсије који је бијо у 5 корпусу Ратни војни инвалид ал свако мало добије нову Шкоду има пензију а ми сто смо били у врс добијемо једно сто преко двоје виси толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одвуче Срето

02.09.2017 07:17

Одвуче добар дио пара Срето Аничић јер његова фирма добија и од агенције за банкарство а и од службеног гласника.

Name

Оља

01.09.2017 13:29

Мислим да то "ствараоци" у овом слуцају мало иритира јер оставља иза себе све остале који су је стварали. Они су усвојили акт о оснивању и то је неоспорно, али њихова база су биле опстине, одборници, народ. Требало би то некако друкције формулисати како би се препознали сви који су допринијели да РС буде основана, да нико не буде имао осјецај да је скрајнут. Е, питање будзета? Никако не би требало оптерецивати будзет, осим симболицног износа у виду пријеко потребне помоци и др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста?

01.09.2017 13:30

Сиктер, море, какви ствараоци? Пола их је осудјено за ратни злоцин. За то се српски народ није борио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

побро

01.09.2017 13:42

Дјелују мо јадно а имају далеко више од борца који је ратовао и главу стављао на коцку а они ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.09.2017 13:45

Ствараоци леже у земљи....ходају без дијелова тијела.... или обилазе Борачке у нади да их неко саслуша. Разгулите ви лопови једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

01.09.2017 17:48

Браво Горане, ствараоци су погинули, нестали, рањени и сви борци ВРС. Када оправдају гдје су паре од продаје Долине Неретве, Горажда, Бихаћа итд, итд, биће у рангу правих ствараоца РС. За њих су сви погинули, рањени и живи борци ВРС само колатерална штета исто као све жртве у Србији које је побио НАТО.

Name

Кл

01.09.2017 13:47

Треба их цјенити јер стварајуци РС нису имали зртава у својим редовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

01.09.2017 13:57

Какву републику, какву српску!Да није било самилости Американаца хрватско приморје би било до Ниса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их драгане

01.09.2017 16:07

Шта је тебе ударило у главу.

Name

Драго Модрица

01.09.2017 14:04

Када видим Крајисника зло ми дође. Профитирао у рату ко нико у овом поднебљу и хоће јос а стотине сиромасних породица остало иза рата а да их овај обрван никад поменуо није. Засто се не бори за њихов статус , него само за свој џеп. Ниста му нетреба дозволти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Утучен

01.09.2017 14:05

Незапослен, гладан и жедан. Био сам борац сад сам ништа. Не питам колико се плаћа. Молим г. Крајишника да ме прими у своју фирму да радим на импеграцији бандера за Електропривреду. Цијеним ја све што је он створио и РС и Сарајевоинвест. Умије. Ја немам ништа осим војне књижице и дипломе машинског инжињера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.09.2017 14:11

Краисник је највеци пљацкас народа страоци а ста смо ми који смо ратовали по њему нико и ниста није требао доци са робије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

01.09.2017 14:22

Ови ствараоци заиста немају границе.срам да их буде нису дали да се прогласи ратњо стање и да свима буде рат а не неком рат неком брат. Ви борци? Повуците се висе васе вријеме је просло. Сада треба на политицку сцену да ступе они који су родјени 1992. А ви и васе одлуке оставите историји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

01.09.2017 14:36

Срам да вас буде.идите висе зивите то мало зивота сто вам је и остало.како вас није срамота народа уопсте да се појављујете у јавности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@кркан

01.09.2017 14:59

Никакви ви ствараоци РС нисте били,ни први ни,други нити треци.Свис те ви били ствараоци Велике Србије,посто је пројекат пропо највееци ствараоци РС су Бил Клинтон и НАТО.Знате добро ста би било да није било њихове интервенције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре@кркан

01.09.2017 18:08

Хохохооо, па ђе си ти кркане? Нема ништа без твојих провала.

Name

Ма мууурссссс

01.09.2017 20:10

Доста је и вас и срам вас било, ста је са бораца свих категорија,која права они имају и како зиве са породицама? Док сте ви гузовали и у рату и послије а сад би јос висе од оног сто имате да ли се питате ста је са раје и ста су они добили и како презивљавају а све захваљујуци вама из бивсег и садасњег врха...Мууууурсссссс

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

02.09.2017 09:13

100% ТАЦНО СРАМ ИХ БИЛО.

Name

Трет

02.09.2017 16:55

Ста је мало сте се накрали у рату да сте ви стварали Р.С никада се неби ни створила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

02.09.2017 19:10

Цитајуци ове Комментаре мозе се закљуцити да сте непозељни и наилазите на осуди и неразумљавању становниства СР, Нај боље би било да се висе нигдје не појављуте у јавности јер све це вас висе мрзјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

02.09.2017 20:30

Да неби Хага од оваквих криминалаца ствараоца на штету свог народа су се богатили пљацкали овај исти народ а сад тразе повлаштени статус.Нека се врате у затвор те тамо нек тразе повлаштен положај али нажалост и ови из Хага су сконтали да су ови више ојадили сопствени народ па их пустише да нас и даље пљачкају и то кроз институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.09.2017 11:27

Зар нису сви посланици првог статуса добили ордење, Додик се хвали с тим иако је, непосредно послије рата и у вријеме кад је уз помоћ сада мрског НАТО-а освајао власт, тврдио да му је то додијељено по аутоматизму и да он то не прихвата. Ето, статус им је ријешен, зна се гдје су били и шта су радили. Добили су највећа признања, изједначени са борцима прве категодрије и шта још треба? Требају специјалне пензије двадесет пута веће од борачког додатка??? Морално нема шта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера којот геније

04.09.2017 11:51

"Ово је мој деда! Ствараоц и ратни профитер. Браво деда!"

ОДГОВОРИТЕ