Stvaraoci traže zakonski status

Članovi Asocijacije „Stvaraoci RS“ nastavili su s lobiranjem kod narodnih poslanika kako bi svoj status zakonski regulisali.

Republika Srpska 01.09.2017 | 13:54
Stvaraoci traže zakonski status
Sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS juče su razgovarali predsednik Asocijacije Momčilo Krajišnik i njegovi saradnici, poslanici prvog saziva Narodne skupštine.
 
Prema rečima šefa Kluba SNSD Radovana Viškovića, njihov zahtev treba široko posmatrati i ne treba ga svoditi na pitanje naknada. Višković tvrdi da su Krajišnik i ostali rekli da žele da uđu u Zakon o pravima boraca, odnosno da se taj zakon proširi i na stvaraoce.

- To je po meni i oporavdano, ako razumete ljudski pristup tome. Ovde se stvara pogrešna slika u javnosti da oni žele nekakve benefite i plate, naknade ili penzije. Ne, oni traže da budu ugrađeni zakon kao neko ko je doprineo nastaku Srpske. Mislim da im to pravo ne treba uskratiti, niti bi bilo logično da im se uskrati. Oni su svojim radom i odlukama iz tog perioda doveli do toga da RS postoji, a kasnije su je borci odbranili i sačuvali. Žele da budu negde zapisani, da sutra njihova pokolenja kažu “ovo je moj deda ili pradeda radio”, što mislim da je sasvim korektno – uverava Višković.

Poslanik PDP Perica Bundalo precizira da je zahtev Asocijacije da se zakonom obuhvate svi „stvaraoci RS“, a ne samo prvi poslanici RS. Kaže da je dogovoreno da bude organizovan sastanak svih zainteresovanih o ovom pitaju i da bi rešenje moralo da podrazumeva opšti konsenzus u Narodnoj skupštini RS.

I Bundalo tvrdi da na jučerašnjem sastanku nisu pominjane nikakve novčane naknade stvaraovima, već da se pričalo samo o statusnim pitanjima.

- Ništa nije prejudicirano niti sugerisano u smislu konkretog rešenja. Svi smo se složili da treba tražiti rešenja, jer, objektivno posmatrano, imate poslanika iz prvog saziva, ali i kasnijih saziva, koji žive na ivici egzistencije. O tome treba tražiti rešanja koja su analogna rešenjima država u Evropi i regionu – rekao je Bundalo.

Na pitanje „EuroBlica“ da li je PDP načelno za ili protiv toga da se pripadnicima pomenute populacije obezbede veća prava, Bundalo je rekao da će se ova partija ponašati onako kako se budu ponašale sve druge političke partije.

- Ljudima treba pomoći, ali svima ravnopravno, u skladu s mogućnostima – rekao je on.

Biznismeni

Predsednik Asocijacije Momčilo Krajišnik nije želeo da se obrati novinarima. Nakon sastanka sa proširenim kolegijumom NS RS kratko je sedeo u skupštinskom restoranu, a potom otišao.

Između ostalih, u društvu s njim bio je poslanik u prvom sazivu NS RS, a sada odbornik SDS u Šipovu i biznismen Stevan Medić. I sam Krajišnik je u Palama vlasnik firme „Sarajevoinvest“.

(Blic)

Komentari / 50

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

01.09.2017 12:02

REPUBLIKA SRPSKA SE STVARALA I PO OPŠTINAMA I GRADOVIMA. POSLANICI, ODBORNICI.

ODGOVORITE
Name

MILE

01.09.2017 15:32

RS se dovoljno oduzuje Krajisniku od izlaska iz Haga...Sarajevoinvest apsolutno ne placa sumama robu i niko ih ne sankcionise, nego im i dalje isprucuju.. Sa druge strane, Sarajevoinvest bukvalno pise tenderske uslove za prodaju te iste robe u Elektroprivredi...malo li je...???

Name

dott

02.09.2017 07:25

Neka ih i plate kao borce 120 km godišnje.

Name

istina

02.09.2017 11:27

Matore drtine su se nagradile jos za vrijeme rata, Krajisnikjos prije rata osudjen za kriminal. Iselio Srbe iz Sarajeva, svercoovao naftom za vrijeme rata a sad mulja sa didom. I sve to mu malo.

Name

Prvoborac

04.09.2017 09:53

Da, 60 maraka godisnje dosta im je . Oni nisu ni jednog trenutka glavu stavljali u torbu , dok su nas omladince gurali na prvu liniju da cuvamo njih i njihove poslove u pozadini.O necemu drugom nema ni govora. Sramota me je kakvu su drzavu napravili i kakve su vrednosti promovisali sve do danas u kontinuitetu.

Name

Antibiotik

01.09.2017 12:03

Vi ste prvi koji su pljačkali i razvaljivali sve što je bilo izgradjeno. S vama je sve i počelo.

ODGOVORITE
Name

Re "Antibiotik" RASPUCHIN

01.09.2017 13:02

У праву сте али иза њих стоји и ту "причу" гура највећи међу највећима , "највећи баја" јер никако другачије не може опрати дезертерско-профитерски образ. Због тога гура ову групу и не пита колико ће то коштати народ јер га и није брига за народ а поготово за оне који су на првим линијама стварно стварали Р. С. и бранили народ.

Name

Pelcer

01.09.2017 12:11

Jasta brate, svi na budzet a ko ce ga punit to nije bitno....

ODGOVORITE
Name

BOBA

01.09.2017 12:15

KAKO IH NIJE SRAMOTA STUDENATA KOI SU RATOVALI.SADA HODAJU BEZ POSLA SVI SU STVARALI RS I ONI KOI SU IMALI RADNU OBAVEZU I ONI KOI SU DALI ŽIVOTE I ONI KOI SU OSTALI BEZ POSLA I ONI KOI SU IZGUBILI MLADOST.NAROD JE STVORIO RS A NE POJEDINCI.SMIČITE SE DA VAS NAROD NE GLEDA.

ODGOVORITE
Name

Xx

01.09.2017 12:41

Boba potpuno. Ste u pravu, borci sa borbenih linijja i koi ssu invalidi i svi koi su bili na ratištima dobivaju mrvice od koih ne mogu da prežive pa i roditelji poginulih booraca dobiju nekakav papir kao zahvalnicu i još ti roditelji se zahvaljuju, kome i zašto? ATIM STVARAOCIMA TREBA DATI PO MRTVAČKI SANDUK I NATJERATI KUĆI! KAKO SAMO MOGU LJDI BITI TOLIKO KVARNI?

Name

Sos

01.09.2017 14:07

Lopov, do lopova

Name

055

01.09.2017 12:23

Kakvi stvaraoci! Republiku Srpsku su stvorili čestiti borci i narod.Ova družina što obija jedna po jedna vrata,jer nije više u prilici da pljačka i zamlaćuje narod,koji je ratovao, a oni se bavili kriminalom i bili u hladovini ili dezerterstvu, je skup đuturuma koji već neznaju da li su pošli ili došli.Dodik i slični plate im ručak,daju da se najedu,zapišaju daske u toaletu i sretni kući sa dobijenom demagoškom pričom da i dalje pokušaju da zamlaćuju narod ,jer su oni kao bitni. A oni koji imaju mlađe žene kad dođu kući kontrolišu da nije neko gostovao?pa otvarajući sva vrata ,pa i vrata frižidera,ne razlikujući, konstatuju da je boravila DB,jer im se svjtlo pali kad otvore agasi kad zatvore vrata,i konstatuju da je ova država svemoćna i vodi računa o svemu, pa su im ugradili automatsko svjetlo i u wc.Međutim sretna domaćica na sve to uzvikne ,kakva DB i briga " ponovo pišaš u frižider",eto to ti je ta grupa stvaraoca RS.U svakom slučaju treba razdvojiti "žito od kukolja" i onim čestitim stvaraocima RS dati šansu a to prvenstveno mislim na borce i napaćeni narod.

ODGOVORITE
Name

borac

01.09.2017 14:13

Voda mu curi kad vidi kako se vlastodrzci bogate.

Name

Gavrilo Princip

01.09.2017 12:24

Naravno, stari lisci , prevaranti i svojevrsne lopuže: prvo da se " ugrade u zakon", a potom da traže penzije, naknade... Malo im to što su pokrali, dok su ljudi ginuli, a oni landarali i besposličili po NS. Kao, uostalom i ovi danas.

ODGOVORITE
Name

Prva kategorija

01.09.2017 12:25

"ovo je moj deda ili pradeda radio". To je kao nekakav minuli rad. Nakon dobijanja tog statusa u zakon će ući i novčane naknade. Onda će i porodice poginulih boraca i invalida imati pravo da traže status napuštenih od države koju su stvarali i idbranili. I njihova unučad trebaju vidjeti kako ih je država nagradila. Žive na ivici egzistencije i ne mogu liječiti rane iz rata. Ako kupi hljeb nema za lijek i obratno. Dobro je da napaćeni stvaraoci imaju svoje firme pa da upošljavaju preživjele borce za platu od 400 KM.

ODGOVORITE
Name

Gore od sramotnog

01.09.2017 12:35

Hoću I ja naknadu za izgubljenu mladost, imovinu, prilike, budućnost. Sad živim u zemlji nepotizma, korupcije svih oblika, siromaštva, bez kvalitetne zdravstvene zaštite, pravne zaštite svega...Radi čega? Radi koga? Radi ovih staraca?

ODGOVORITE
Name

micko

01.09.2017 12:42

Sta hoce krajisnim malo mu je sto ne olaca sumama nista lopov krimalac.

ODGOVORITE
Name

RE MICKO

01.09.2017 13:08

NIKO OD NAS BORACA NA KORIDORU BOLJE NEZNA STA SU RADILI,VOZILI SE LIMUZINAMA PO BEOGRADU TROSILI I RASIPALI PARE ZA MUNICIJU,PO BANJALUCI I BJELJINI SE 94 NIJE MOGLO PROCI I PITAM SE STO JE I KO ZAUSTAVIO AKCIJU SEPTEMBAR 93 KAD SU POHVATANI BOGATASI I SVERCERI-DA SE NIJE MINIRALA TA AKCIJA DANAS NEBI BILO MILIONERA KO BLATA.

Name

Milko

01.09.2017 12:53

Sve sto ste vi stvorili dacemo da ponesete sa sobom. Ali vecinom su to kriminalne afere. Vi ste sramota za sve borce koji su kisnuli i zebli po rovovima dok st vi bjesomucno krali.

ODGOVORITE
Name

Бошњак,ал прави...

01.09.2017 13:05

Једини који заслужује,поред оних из ровова,да добије било какво законско право ствараоца труне у Хагу и да Бог да да изађе жив.Живио Ђенерале.

ODGOVORITE
Name

Pljackasi

01.09.2017 13:06

Svo go lopov i kriminalac,sve namrskat,imaju svoje firme gdje dobijaju tendere kako hoce i opet im malo,pa dali se oni zapitaju sta da rade oni sto od 5 clanova jedno radi ili neradi nijedno .. nema nama spasa.

ODGOVORITE
Name

W

01.09.2017 13:22

UKINITI BORS,SADASNJU NS RS NEKA KRAISNIK I OSTLI FORMIRAJU SVE IZ NOVA,A NJIHOVA DJECA I UNUCI DA PRICAJU ČUVAMO STO SU NAM DJEDOVI POKRALI

Name

kako

02.09.2017 09:20

Kako VAS nije sramota tako nesto pomisliti ili jos göre misliti da ste vi u pravu? Propalice i plackarosi. Nek vas zaposle u "JEZERO" BL pa zaradjujte sebi plate a napravili ste od stare Devisen stednje to Krajisnik zna! a godinama zjapi prazna!

Name

Zabrđe

01.09.2017 13:19

Hoće li i kum Šemso dobiti status stvaraoca RS-a. Skupa ste švercovali. Red je da i kum ima priču za unučad.

ODGOVORITE
Name

kapetan

01.09.2017 13:19

Stvaraoci haosa ,kriminala,lopovluka a nikakoREPUBLIKE SRPSKE. Pravi stvaraoci su na groblju ili invalidi odnosno borci i oni koji su u Hagu. Vas treba protjerati iz RS.

ODGOVORITE
Name

Racbo

01.09.2017 13:25

Naziv stvaraoci moze im se dodijeliti samo pod uslovom da se u tu kategoriju svrstaju i svi birci. A onda neka i oni imaju boracki i druge nadoknade po kriteriju koji vazi za borce. Dok sam ja cetiri godine spavao sa pacovima u rovu oni su trpali lovu u dzepove i vodali ljubavnice po hotelima. I sad bi oni trebali biti stvaraoci , a ja ne.

ODGOVORITE
Name

Martin brod

01.09.2017 13:29

Gdje mi spadamo iz Martin broda Mi smo se borili isto za rs A sta sad imamo jos manje nego sto smo imali za razliku od mog komsije koji je bijo u 5 korpusu Ratni vojni invalid al svako malo dobije novu Škodu ima penziju a mi sto smo bili u vrs dobijemo jedno sto preko dvoje visi toliko

ODGOVORITE
Name

Odvuče Sreto

02.09.2017 07:17

Odvuče dobar dio para Sreto Aničić jer njegova firma dobija i od agencije za bankarstvo a i od službenog glasnika.

Name

Olja

01.09.2017 13:29

Mislim da to "stvaraoci" u ovom slucaju malo iritira jer ostavlja iza sebe sve ostale koji su je stvarali. Oni su usvojili akt o osnivanju i to je neosporno, ali njihova baza su bile opstine, odbornici, narod. Trebalo bi to nekako drukcije formulisati kako bi se prepoznali svi koji su doprinijeli da RS bude osnovana, da niko ne bude imao osjecaj da je skrajnut. E, pitanje budzeta? Nikako ne bi trebalo opterecivati budzet, osim simbolicnog iznosa u vidu prijeko potrebne pomoci i dr.

ODGOVORITE
Name

sta?

01.09.2017 13:30

Sikter, more, kakvi stvaraoci? Pola ih je osudjeno za ratni zlocin. Za to se srpski narod nije borio.

ODGOVORITE
Name

pobro

01.09.2017 13:42

Djeluju mo jadno a imaju daleko više od borca koji je ratovao i glavu stavljao na kocku a oni ???

ODGOVORITE
Name

Goran

01.09.2017 13:45

Stvaraoci leže u zemlji....hodaju bez dijelova tijela.... ili obilaze Boračke u nadi da ih neko sasluša. Razgulite vi lopovi jedni.

ODGOVORITE
Name

VRS

01.09.2017 17:48

Bravo Gorane, stvaraoci su poginuli, nestali, ranjeni i svi borci VRS. Kada opravdaju gdje su pare od prodaje Doline Neretve, Goražda, Bihaća itd, itd, biće u rangu pravih stvaraoca RS. Za njih su svi poginuli, ranjeni i živi borci VRS samo kolateralna šteta isto kao sve žrtve u Srbiji koje je pobio NATO.

Name

Kl

01.09.2017 13:47

Treba ih cjeniti jer stvarajuci RS nisu imali zrtava u svojim redovima.

ODGOVORITE
Name

dragan

01.09.2017 13:57

Kakvu republiku, kakvu srpsku!Da nije bilo samilosti Amerikanaca hrvatsko primorje bi bilo do Nisa!

ODGOVORITE
Name

Ih dragane

01.09.2017 16:07

Šta je tebe udarilo u glavu.

Name

Drago Modrica

01.09.2017 14:04

Kada vidim Krajisnika zlo mi dođe. Profitirao u ratu ko niko u ovom podneblju i hoće jos a stotine siromasnih porodica ostalo iza rata a da ih ovaj obrvan nikad pomenuo nije. Zasto se ne bori za njihov status , nego samo za svoj džep. Nista mu netreba dozvolti.

ODGOVORITE
Name

Utučen

01.09.2017 14:05

Nezaposlen, gladan i žedan. Bio sam borac sad sam ništa. Ne pitam koliko se plaća. Molim g. Krajišnika da me primi u svoju firmu da radim na impegraciji bandera za Elektroprivredu. Cijenim ja sve što je on stvorio i RS i Sarajevoinvest. Umije. Ja nemam ništa osim vojne knjižice i diplome mašinskog inžinjera.

ODGOVORITE
Name

borac

01.09.2017 14:11

Kraisnik je najveci pljackas naroda straoci a sta smo mi koji smo ratovali po njemu niko i nista nije trebao doci sa robije.

ODGOVORITE
Name

Zeko

01.09.2017 14:22

Ovi stvaraoci zaista nemaju granice.sram da ih bude nisu dali da se proglasi ratnjo stanje i da svima bude rat a ne nekom rat nekom brat. Vi borci? Povucite se vise vase vrijeme je proslo. Sada treba na politicku scenu da stupe oni koji su rodjeni 1992. A vi i vase odluke ostavite istoriji

ODGOVORITE
Name

Zeko

01.09.2017 14:36

Sram da vas bude.idite vise zivite to malo zivota sto vam je i ostalo.kako vas nije sramota naroda uopste da se pojavljujete u javnosti.

ODGOVORITE
Name

@krkan

01.09.2017 14:59

Nikakvi vi stvaraoci RS niste bili,ni prvi ni,drugi niti treci.Svis te vi bili stvaraoci Velike Srbije,posto je projekat propo najveeci stvaraoci RS su Bil Klinton i NATO.Znate dobro sta bi bilo da nije bilo njihove intervencije.

ODGOVORITE
Name

Re@krkan

01.09.2017 18:08

Hohohooo, pa đe si ti krkane? Nema ništa bez tvojih provala.

Name

Ma muuursssss

01.09.2017 20:10

Dosta je i vas i sram vas bilo, sta je sa boraca svih kategorija,koja prava oni imaju i kako zive sa porodicama? Dok ste vi guzovali i u ratu i poslije a sad bi jos vise od onog sto imate da li se pitate sta je sa raje i sta su oni dobili i kako prezivljavaju a sve zahvaljujuci vama iz bivseg i sadasnjeg vrha...Muuuuurssssss

ODGOVORITE
Name

kum

02.09.2017 09:13

100% TACNO SRAM IH BILO.

Name

Tret

02.09.2017 16:55

Sta je malo ste se nakrali u ratu da ste vi stvarali R.S nikada se nebi ni stvorila.

ODGOVORITE
Name

kum

02.09.2017 19:10

Citajuci ove Kommentare moze se zakljuciti da ste nepozeljni i nailazite na osudi i nerazumljavanju stanovnistva SR, Naj bolje bi bilo da se vise nigdje ne pojavljute u javnosti jer sve ce vas vise mrzjeti.

ODGOVORITE
Name

Superhik

02.09.2017 20:30

Da nebi Haga od ovakvih kriminalaca stvaraoca na štetu svog naroda su se bogatili pljackali ovaj isti narod a sad traze povlašteni status.Neka se vrate u zatvor te tamo nek traze povlašten položaj ali nažalost i ovi iz Haga su skontali da su ovi više ojadili sopstveni narod pa ih pustiše da nas i dalje pljačkaju i to kroz institucije.

ODGOVORITE
Name

Marko

04.09.2017 11:27

Zar nisu svi poslanici prvog statusa dobili ordenje, Dodik se hvali s tim iako je, neposredno poslije rata i u vrijeme kad je uz pomoć sada mrskog NATO-a osvajao vlast, tvrdio da mu je to dodijeljeno po automatizmu i da on to ne prihvata. Eto, status im je riješen, zna se gdje su bili i šta su radili. Dobili su najveća priznanja, izjednačeni sa borcima prve kategodrije i šta još treba? Trebaju specijalne penzije dvadeset puta veće od boračkog dodatka??? Moralno nema šta?

ODGOVORITE
Name

pera kojot genije

04.09.2017 11:51

"Ovo je moj deda! Stvaraoc i ratni profiter. Bravo deda!"

ODGOVORITE