Клањан бајрам-намаз

Припадници исламске вјероисповијести у земљама широм Балкана, као и у многим државама свијета, данас обиљежавају Курбан-бајрам или Хаџијски бајрам, који је један од два највећа муслиманска празника.

Босна и Херцеговина 01.09.2017 | 07:42
Клањан бајрам-намаз
Курбан-бајрам, који долази два мјесеца и десет дана након Рамазанског бајрама, траје четири дана. За овај благдан посебно је то што се приноси жртва - курбан, а месо се дијели породици, пријатељима и особама слабијег материјалног стања.

Курбан-бајрам се назива и Хаџијски бајрам јер муслимани из цијелог свијета одлазе у Мекку како би обавили једну од пет темељних исламских дужности - хаџџ.

Централна бајрамска свечаност у организацији Исламске заједнице у БиХ одржана је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву, гдје се традиционално окупио највећи број вјерника.

"У овим тренуцима наше су мисли с хаџијама у Мекки. Поносни смо на њих и заједно с њима изговарамо ријечи величања нашег Господара Аллаха Узвишеног. С њима смо једно. Та наша јединственост у вјери нека пређе и у стварност чињења. Нека нас то вјеровање зближи, нека хаџ буде наше окупљалиште и збориште, мјесто наде у боље сутра свих људи на земљи"", казао је реис Кавазовић у бајрамској поруци.

Према његовим ријечима, муслиманско ходочашће и Курбан-бајрам су и наше присјећање на посланика Ибрахима, и његове благословљене синове, Исмаила и Исхака.

"То је и подсјетник на коријене свих објављених вјера: јудаизма, кршћанства и ислама. Те поруке заједништва треба да изговарамо и стално понављамо, не би ли се чуле. Зато ће муслимани сутра Бајрам подијелити са својим ближњима и свима који живе у духу ибрахимовског заједништва. Нека Аллах Узвишени прими обреде наших хаџија и нека се својим породицама врате чисти од гријеха. Нека прими њихове и наше молитве за нас и нашу домовину. Нека прими и наше курбане, наше узданице у добрима овога и оног свијета", казао је Кавазовић у бајрамској поруци.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Освит

01.09.2017 11:00

Свим граданима исламске вјероисповјести Бајрам сериф мубарек олсун.

ОДГОВОРИТЕ