Klanjan bajram-namaz

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u zemljama širom Balkana, kao i u mnogim državama svijeta, danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Bosna i Hercegovina 01.09.2017 | 07:42
Klanjan bajram-namaz
Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva - kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti - hadždž.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se tradicionalno okupio najveći broj vjernika.

"U ovim trenucima naše su misli s hadžijama u Mekki. Ponosni smo na njih i zajedno s njima izgovaramo riječi veličanja našeg Gospodara Allaha Uzvišenog. S njima smo jedno. Ta naša jedinstvenost u vjeri neka pređe i u stvarnost činjenja. Neka nas to vjerovanje zbliži, neka hadž bude naše okupljalište i zborište, mjesto nade u bolje sutra svih ljudi na zemlji"", kazao je reis Kavazović u bajramskoj poruci.

Prema njegovim riječima, muslimansko hodočašće i Kurban-bajram su i naše prisjećanje na poslanika Ibrahima, i njegove blagoslovljene sinove, Ismaila i Ishaka.

"To je i podsjetnik na korijene svih objavljenih vjera: judaizma, kršćanstva i islama. Te poruke zajedništva treba da izgovaramo i stalno ponavljamo, ne bi li se čule. Zato će muslimani sutra Bajram podijeliti sa svojim bližnjima i svima koji žive u duhu ibrahimovskog zajedništva. Neka Allah Uzvišeni primi obrede naših hadžija i neka se svojim porodicama vrate čisti od grijeha. Neka primi njihove i naše molitve za nas i našu domovinu. Neka primi i naše kurbane, naše uzdanice u dobrima ovoga i onog svijeta", kazao je Kavazović u bajramskoj poruci.

(N1)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Osvit

01.09.2017 11:00

Svim gradanima islamske vjeroispovjesti Bajram serif mubarek olsun.

ODGOVORITE