Анализа: Монакова фабрика од пола милијарде!

Шта рећи него - браво Кнежеви!

Фудбал 01.09.2017 | 23:00
Анализа: Монакова фабрика од пола милијарде!
Свака част Порту и Бенфики, који су се протеклих сезона издвојили као јединствени примери врхунске продаје најталентованијих фудбалера широм света, али овога лета добили смо нове апсолутне краљеве трансфер пијаце илити боље рећи - кнежеве!

Монако је клуб који је засенио све досадашње продавце фантастичном летњом распродајом која је вечерас заокружена одласком Килијана Мбапеа у пребогати Пари Сен Жермен. Истина на позајмицу, али ће и 180.000.000 евра, колико износи откупна цена за француског голгетера (доспева на наплату следећег лета), употпунити невероватних готово 360.000.000 у каси славног клуба са Азурне обале.

Заиста су мајсторски челници Монака Димитриј Риболовљев и Видим Васиљев овог лета наплатили фантастичне резултате Кнежева у Лиги шампиона и француском првенству прошле сезоне, а како су почели ову, чини се да нема бриге и да нови контигент за продају стасава под будним оком тренера Леонрада Жардима.

И заиста, посебно фасцинантно звучи податак да је у ери португалског стручњака Монако продао фудбалере за невероватних 520.000.000 евра, па легендарни Жардим заиста заслужује да му дигну споменик у центру Монте Карла.

Сјајно је 43-годишњи стручњак пробудио звери у појединим фудбалерима који су од незапажених анонимуса преко ноћи постали највеће звезде трансфер пијаце, а ако смо се пре две сезоне дивили распродаји од 180.000.000 евра - када су отишли Марсијал (Манчестер Јунајтед), Кондогбија (Интер), Абденур (Валенсија), Караско (Атлетико) и Курзава (ПСЖ), шта да кажемо за овогодишњу од чак дупло више зарађених пара.

Дозирано и пажљиво је Монако продавао овог лета, трпео притиске и цењкао се, али није на прву лопту одговарао на понуде богаташа пре свега из Енглеске. Можда је зато и успео да опељеши Манчестер Сити - Менди (57.700.000) и Бернардо Силва (50.000.000), затим Челси - Тијемуе Бакајоко (40.000.000) и на послетку Мбапеа (ПСЖ, 180.000.000)...

Очигледно је да у кнежевини добро знају шта раде, уосталом, нису пустили баш све најбоље фудбалере овог лета, попут Фабиња, кога ће сигурно пробати богато да уновче догодине. Такође, ту су и новајлије Тилеманс, Конголо и Кеита Балде, који су доведени као млади и перспективни, с намером да надмаше једног дана и трансфере Силве, Мендија, Бакајока.

Знајући праксу у Монте Карлу смемо да се кладимо да ће тако и бити.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар