Analiza: Monakova fabrika od pola milijarde!

Šta reći nego - bravo Kneževi!

Fudbal 01.09.2017 | 23:00
Analiza: Monakova fabrika od pola milijarde!
Svaka čast Portu i Benfiki, koji su se proteklih sezona izdvojili kao jedinstveni primeri vrhunske prodaje najtalentovanijih fudbalera širom sveta, ali ovoga leta dobili smo nove apsolutne kraljeve transfer pijace iliti bolje reći - kneževe!

Monako je klub koji je zasenio sve dosadašnje prodavce fantastičnom letnjom rasprodajom koja je večeras zaokružena odlaskom Kilijana Mbapea u prebogati Pari Sen Žermen. Istina na pozajmicu, ali će i 180.000.000 evra, koliko iznosi otkupna cena za francuskog golgetera (dospeva na naplatu sledećeg leta), upotpuniti neverovatnih gotovo 360.000.000 u kasi slavnog kluba sa Azurne obale.

Zaista su majstorski čelnici Monaka Dimitrij Ribolovljev i Vidim Vasiljev ovog leta naplatili fantastične rezultate Kneževa u Ligi šampiona i francuskom prvenstvu prošle sezone, a kako su počeli ovu, čini se da nema brige i da novi kontigent za prodaju stasava pod budnim okom trenera Leonrada Žardima.

I zaista, posebno fascinantno zvuči podatak da je u eri portugalskog stručnjaka Monako prodao fudbalere za neverovatnih 520.000.000 evra, pa legendarni Žardim zaista zaslužuje da mu dignu spomenik u centru Monte Karla.

Sjajno je 43-godišnji stručnjak probudio zveri u pojedinim fudbalerima koji su od nezapaženih anonimusa preko noći postali najveće zvezde transfer pijace, a ako smo se pre dve sezone divili rasprodaji od 180.000.000 evra - kada su otišli Marsijal (Mančester Junajted), Kondogbija (Inter), Abdenur (Valensija), Karasko (Atletiko) i Kurzava (PSŽ), šta da kažemo za ovogodišnju od čak duplo više zarađenih para.

Dozirano i pažljivo je Monako prodavao ovog leta, trpeo pritiske i cenjkao se, ali nije na prvu loptu odgovarao na ponude bogataša pre svega iz Engleske. Možda je zato i uspeo da opelješi Mančester Siti - Mendi (57.700.000) i Bernardo Silva (50.000.000), zatim Čelsi - Tijemue Bakajoko (40.000.000) i na posletku Mbapea (PSŽ, 180.000.000)...

Očigledno je da u kneževini dobro znaju šta rade, uostalom, nisu pustili baš sve najbolje fudbalere ovog leta, poput Fabinja, koga će sigurno probati bogato da unovče dogodine. Takođe, tu su i novajlije Tilemans, Kongolo i Keita Balde, koji su dovedeni kao mladi i perspektivni, s namerom da nadmaše jednog dana i transfere Silve, Mendija, Bakajoka.

Znajući praksu u Monte Karlu smemo da se kladimo da će tako i biti.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar