ЕП, Представљамо - Шпанија: Први фаворит за злато!

Још да се Серхио Љуљ није повредио. . .

Кошарка 31.08.2017 | 21:30
ЕП, Представљамо - Шпанија: Први фаворит за злато!
ОЧЕКИВАЊА

Први фаворит за освајање златне медаље, али изузетно уздрман и рањив после тешке повреде Серхија Љуља! По именима најјача репрезентација на Евробаскету. Шпанија је селекција која је на последња четири шампионата чак три пута била најбоља на Старом континенту. И сваки пут предводио их је намазани Италијан Серђо Скариоло, који ће бити у улози селектора и на предстојећем шампионату. Актуелна генерација Шпаније влада европском кошарком већ скоро 20 година. Фрапантан је податак да се од 1999. године само једном нису нашли на победничком постољу (2005. у Београду су били четврти). Круна свих успеха ове генерације била би још једна златна медаља, пошто је престојећи Евробаскет вероватно последњи за половину шпанске репрезентације.

Црвена фурија нема слабу тачку у тиму, с тим да је озбиљан ударац чак и за овакву генерацију изостанак Серхија Љуља, кога нећемо гледати наредних седам до девет месеци због повреде предњих укрштених лигамената. Опет, на бековским позицијамаСкариоло ће моћи да бира између Родригеза, Рубија, Абринеса, Сан Еметерија и ветеранаНавара! Да ли их је потребно подробније анализирати? Наравно да није, јер ко до сада није упознат с њиховим карактеристикама, не треба ни да гледа кошарку.

Ипак, за млађе, надолазеће генерације рећи ћемо да је Ћаћо Родригез првенствено плеј који с лоптом плеше по терену, успешно проналази пукотине у противничкој одбрани, а уз то уме и да постиже тројке у серијама када му се чувари мало одмакну. Чак је и у стању да из великих даљина погађа „бомбе”. Мораће да преузима већу одговорност у нападу, тачније да узима више шутева него обично, јер Љуљова порција кошева мора некако да се надомести (стављати га на тикете, наравно игра „плус кошеви”).

Ту је и Рики Рубио који већ има запажен учинак у НБА лиги. Попут Родригеза, феноменално проиграва саиграче, а притом је веома незгодан у дефанзиви у чему му помаже велики распон руку. Више користи продор него шут, пошто му је то слабији параметер у игри. У тек завршеној сезони у дресу Минесоте просечно је имао нешто преко девет асистенција по мечу. Одличне партије наплатио је уговором с Јутом. Алекс Абринес, још један НБА играч, допринеће брзином офанзивно и дефанзивно. Има више него солидан шут, продоран је… И на крају два искусна вука. Нешто млађи Сан Еметерио, шампион Ендеса лиге с Валенсијом иХуан Карлос Наваро, који је званично најавио опроштај од репрезентације после Евробаскета. Интересантно је да обојица имају одличан шут, али са земље. Односно, не одвајају се много од паркета приликом шута. И у позним играчким годинама могу да излуђују чуваре кошевима у серији, поготово Наваро својим „флоутерима”.

Не треба, ипак, очекивати да ће Наваро бити већи фактор на овом првенству, он је у овом саставу првенствено због искуства и чињенице да се опрашта. Имао је занемарљиву минутажу и у протеклој сезони у Барселони због тога је честа појава била да иде „у минус кошева”.

Нема сумње да ће Скариоло многе спољне играче користити, по потреби, и на позицијама крила (пре свих, Сан Еметерио). Под кошевима је страшни НБА квартет, браћа Гасол иЕрнангомез. Марк Гасол ће због доброг шута споља и брзине за своју висину моћи да се користи и на четворци. Иако има већ 37 година, Пау Гасол и даље сваком ривалу може да убаци преко 20 поена. Без проблема. Сетимо се да је пре само две године био МВП првенства са просечно 25,6 поена и 8,8 ухваћених лопти, а тад је имао 35 година!

У полуфиналу је Французима испоручио округло 40 кошева. Чудо невиђено. Марк је млађи, самим тим и нешто бржи. Обојица имају одличан шут с полудистанце, а за центре добар шут ван линије 6,75 (обојица ће вероватно бити на тикетима са игром „плус кошеви”,  то, наравно, важи за јаке утакмице у којима ће имати већу минутажу). Млада браћа Ернангомез ће моћи много да науче од њих. У свом ЦВ-ју имају медаље са Шпанијом у млађим селекцијама и на свим тим такмичењима били су незаустављиви.

Иако зна да калкулише у групој фази и да постепено диже форму, Шпанија би требало да заузме прво место у Групи Ц. Ако буду хтели и не буду нешто калкулисали, Скариолови изабраници ће с првог места ићи у осмину финала. Генерално, само неко чудо може да их спречи да се не пласирају у полуфинале, а онда креће права борба.

ПРЕДНОСТИ

Добро укомпонован тим, годинама су већ на окупу, уз мале корекције. Већ сад имају континуитет освајања медаља, а очигледно је да им посебно леже Европска првенства. Препуни су искуства. Скариоло ће моћи доста да комбинује у нападу, да игра споља са три ниска, под кошем са два висока играча. Наравно, систем ће остати исти, он се годинама не мења. Ако не прође контра из украдене лопте, или примарно транзициони напад буде осујећен, ићи ће лопта у рекет браћи Гасол. Ту су увек чувени дупли блокови за бекове који трче по чеоној линији (раније Наваро, па Руди Фернандез, сада Абринес). Игра у транзицији је синоним ове генерације.

МАНЕ

И овако страшан тим Шпаније има неке недостатке. Пре свега изостанак Серхија Љуља! Чини се да су најтањи на позицији крила и крилног центра. Сада немају у саставу Клавера,Миротића, па ни Рејеса, који су били злата вредни претходних година. Сигурно ће недостајати њихов учинак у дефанзиви, јер у овој селекцији има превише добрих нападача, али да ли има, као ранијих година, играча који ће ићи на скок, а да то нису центри којима је то посао? Дакле, скок из другог плана може да буде адут ривалима Шпаније. Овој генерацији ће недостајати и Руди Фернандез, чак и када не игра ништа посебно, једноставно, био је заштитини знак Шпаније свих ових година.

Такође, Црвена фурија лоше реагује и на нешто грубљу игру ривала. Одмах трче код судија и жале се, тако да с њима мора да се игра „у месо”. Огромна мана Шпаније је и Рубијев шут. Многи ривали су то почели обилато да користе и сада тренери противничких тимова наређују да се Рубио оставља сам када је на шуту. Понекад делује и смешно колико се чувари удаље од њега и колико му остављају простора да се намести и шутира. Приметно је да га таква потцењивачка одбрана фрустрира, није му свеједно, и када веже два-три промашаја, у проблему је. Тада је за Шпанце најбоље да га Скариоло пресели на клупу. После Љуљовешокантне повреде чини се да су Шпанци рањивији него икад последњих година. Тачније, уздрмани су. Још се опорављају од шока који су доживели, чак су их на припремном мечу на којем је Љуљ покидао предње укрштене лигамент Белгијанци растурили (71:89).

Главни су фаворити за злато, медаљу вероватно узимају, али питање је да ли сада шпанска јавност признаје било које друго осим најсјајнијег одличја?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар