EP, Predstavljamo - Španija: Prvi favorit za zlato!

Još da se Serhio Ljulj nije povredio. . .

Košarka 31.08.2017 | 21:30
EP, Predstavljamo - Španija: Prvi favorit za zlato!
OČEKIVANJA

Prvi favorit za osvajanje zlatne medalje, ali izuzetno uzdrman i ranjiv posle teške povrede Serhija Ljulja! Po imenima najjača reprezentacija na Evrobasketu. Španija je selekcija koja je na poslednja četiri šampionata čak tri puta bila najbolja na Starom kontinentu. I svaki put predvodio ih je namazani Italijan Serđo Skariolo, koji će biti u ulozi selektora i na predstojećem šampionatu. Aktuelna generacija Španije vlada evropskom košarkom već skoro 20 godina. Frapantan je podatak da se od 1999. godine samo jednom nisu našli na pobedničkom postolju (2005. u Beogradu su bili četvrti). Kruna svih uspeha ove generacije bila bi još jedna zlatna medalja, pošto je prestojeći Evrobasket verovatno poslednji za polovinu španske reprezentacije.

Crvena furija nema slabu tačku u timu, s tim da je ozbiljan udarac čak i za ovakvu generaciju izostanak Serhija Ljulja, koga nećemo gledati narednih sedam do devet meseci zbog povrede prednjih ukrštenih ligamenata. Opet, na bekovskim pozicijamaSkariolo će moći da bira između Rodrigeza, Rubija, Abrinesa, San Emeterija i veteranaNavara! Da li ih je potrebno podrobnije analizirati? Naravno da nije, jer ko do sada nije upoznat s njihovim karakteristikama, ne treba ni da gleda košarku.

Ipak, za mlađe, nadolazeće generacije reći ćemo da je Ćaćo Rodrigez prvenstveno plej koji s loptom pleše po terenu, uspešno pronalazi pukotine u protivničkoj odbrani, a uz to ume i da postiže trojke u serijama kada mu se čuvari malo odmaknu. Čak je i u stanju da iz velikih daljina pogađa „bombe”. Moraće da preuzima veću odgovornost u napadu, tačnije da uzima više šuteva nego obično, jer Ljuljova porcija koševa mora nekako da se nadomesti (stavljati ga na tikete, naravno igra „plus koševi”).

Tu je i Riki Rubio koji već ima zapažen učinak u NBA ligi. Poput Rodrigeza, fenomenalno proigrava saigrače, a pritom je veoma nezgodan u defanzivi u čemu mu pomaže veliki raspon ruku. Više koristi prodor nego šut, pošto mu je to slabiji parameter u igri. U tek završenoj sezoni u dresu Minesote prosečno je imao nešto preko devet asistencija po meču. Odlične partije naplatio je ugovorom s Jutom. Aleks Abrines, još jedan NBA igrač, doprineće brzinom ofanzivno i defanzivno. Ima više nego solidan šut, prodoran je… I na kraju dva iskusna vuka. Nešto mlađi San Emeterio, šampion Endesa lige s Valensijom iHuan Karlos Navaro, koji je zvanično najavio oproštaj od reprezentacije posle Evrobasketa. Interesantno je da obojica imaju odličan šut, ali sa zemlje. Odnosno, ne odvajaju se mnogo od parketa prilikom šuta. I u poznim igračkim godinama mogu da izluđuju čuvare koševima u seriji, pogotovo Navaro svojim „flouterima”.

Ne treba, ipak, očekivati da će Navaro biti veći faktor na ovom prvenstvu, on je u ovom sastavu prvenstveno zbog iskustva i činjenice da se oprašta. Imao je zanemarljivu minutažu i u protekloj sezoni u Barseloni zbog toga je česta pojava bila da ide „u minus koševa”.

Nema sumnje da će Skariolo mnoge spoljne igrače koristiti, po potrebi, i na pozicijama krila (pre svih, San Emeterio). Pod koševima je strašni NBA kvartet, braća Gasol iErnangomez. Mark Gasol će zbog dobrog šuta spolja i brzine za svoju visinu moći da se koristi i na četvorci. Iako ima već 37 godina, Pau Gasol i dalje svakom rivalu može da ubaci preko 20 poena. Bez problema. Setimo se da je pre samo dve godine bio MVP prvenstva sa prosečno 25,6 poena i 8,8 uhvaćenih lopti, a tad je imao 35 godina!

U polufinalu je Francuzima isporučio okruglo 40 koševa. Čudo neviđeno. Mark je mlađi, samim tim i nešto brži. Obojica imaju odličan šut s poludistance, a za centre dobar šut van linije 6,75 (obojica će verovatno biti na tiketima sa igrom „plus koševi”,  to, naravno, važi za jake utakmice u kojima će imati veću minutažu). Mlada braća Ernangomez će moći mnogo da nauče od njih. U svom CV-ju imaju medalje sa Španijom u mlađim selekcijama i na svim tim takmičenjima bili su nezaustavljivi.

Iako zna da kalkuliše u grupoj fazi i da postepeno diže formu, Španija bi trebalo da zauzme prvo mesto u Grupi C. Ako budu hteli i ne budu nešto kalkulisali, Skariolovi izabranici će s prvog mesta ići u osminu finala. Generalno, samo neko čudo može da ih spreči da se ne plasiraju u polufinale, a onda kreće prava borba.

PREDNOSTI

Dobro ukomponovan tim, godinama su već na okupu, uz male korekcije. Već sad imaju kontinuitet osvajanja medalja, a očigledno je da im posebno leže Evropska prvenstva. Prepuni su iskustva. Skariolo će moći dosta da kombinuje u napadu, da igra spolja sa tri niska, pod košem sa dva visoka igrača. Naravno, sistem će ostati isti, on se godinama ne menja. Ako ne prođe kontra iz ukradene lopte, ili primarno tranzicioni napad bude osujećen, ići će lopta u reket braći Gasol. Tu su uvek čuveni dupli blokovi za bekove koji trče po čeonoj liniji (ranije Navaro, pa Rudi Fernandez, sada Abrines). Igra u tranziciji je sinonim ove generacije.

MANE

I ovako strašan tim Španije ima neke nedostatke. Pre svega izostanak Serhija Ljulja! Čini se da su najtanji na poziciji krila i krilnog centra. Sada nemaju u sastavu Klavera,Mirotića, pa ni Rejesa, koji su bili zlata vredni prethodnih godina. Sigurno će nedostajati njihov učinak u defanzivi, jer u ovoj selekciji ima previše dobrih napadača, ali da li ima, kao ranijih godina, igrača koji će ići na skok, a da to nisu centri kojima je to posao? Dakle, skok iz drugog plana može da bude adut rivalima Španije. Ovoj generaciji će nedostajati i Rudi Fernandez, čak i kada ne igra ništa posebno, jednostavno, bio je zaštitini znak Španije svih ovih godina.

Takođe, Crvena furija loše reaguje i na nešto grublju igru rivala. Odmah trče kod sudija i žale se, tako da s njima mora da se igra „u meso”. Ogromna mana Španije je i Rubijev šut. Mnogi rivali su to počeli obilato da koriste i sada treneri protivničkih timova naređuju da se Rubio ostavlja sam kada je na šutu. Ponekad deluje i smešno koliko se čuvari udalje od njega i koliko mu ostavljaju prostora da se namesti i šutira. Primetno je da ga takva potcenjivačka odbrana frustrira, nije mu svejedno, i kada veže dva-tri promašaja, u problemu je. Tada je za Špance najbolje da ga Skariolo preseli na klupu. Posle Ljuljovešokantne povrede čini se da su Španci ranjiviji nego ikad poslednjih godina. Tačnije, uzdrmani su. Još se oporavljaju od šoka koji su doživeli, čak su ih na pripremnom meču na kojem je Ljulj pokidao prednje ukrštene ligament Belgijanci rasturili (71:89).

Glavni su favoriti za zlato, medalju verovatno uzimaju, ali pitanje je da li sada španska javnost priznaje bilo koje drugo osim najsjajnijeg odličja?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar