ЕП, Представљамо - Чешка: Тешко без Веселог и Шилба!

Размислите о клађењу против ове репрезентације.

Кошарка 31.08.2017 | 20:30
ЕП, Представљамо - Чешка: Тешко без Веселог и Шилба!
ОЧЕКИВАЊА

Чесима ће предстојећи Евробаскет бити трећи у низу, а на претходном су, заузевши седмо место, забележили најбољи резултат. Одмах да кажемо да ће сада тешко моћи да се домогну четвртфинала, готово је немогуће, јер су прилично ослабљени у односу на шампионат у Француској 2015. Селектор Чешке већ четири године је Ронен Гинзбург, али Израелац сада не може да рачуна на главну звезду селекције Јана Веселог, који је одлучио да се одмори и прескочи првенство. Речима не може да се опише колики је то хендикеп за Кнедличке. Довољно је само бацити летимичан поглед на статистику с прошлог Европског првенства – 19,3 поена и 9,1 ухваћена лопта!

Поред летећег адута Фенербахчеа, велики проблем представља и одсуство натурализованог Американца Блејка Шилба. Али и Ондреја Балвина, кога су многи видели као замену за Веселог. Услед ових изостанака, чешка кошаркашка јавност највише наде полаже у Томаша Саторанског. Али откад је у НБА лиги, Саторански није више исти играч, пошто нема минутажу какву је имао у Барселони и раније у Севиљи. Велика невоља за њега је што већ две године стагнира у Вашингтону.

Ипак, Саторански је реткост у светској кошарци, пошто је мало врхунских плејмејкера преко два метра (висина тачно 201цм). Брз је, има одличан преглед игре, продоран, дугог корака када крене на улаз, изузетно га је тешко блокирати и зауставити. Шут му није јача страна, али зна да веже неколико тројки када има дан.

Међутим, није калибар који сам може да побеђује ривале. У сваком случају, треба га имати на тикетима (плус кошева). Годинама је у репрезентацији и Јиржи Велш. Ветеран светске кошарке полако приводи богату каријеру крају, али и у 37. години може да буде од користи оваквој Чешкој. Не треба напомињати да му је шут најјаче оружје и да је некада без проблема убацивао четири и више тројки на мечевима уз одличан проценат реализације. Убојит је ван линије 6,75.

Али напоменимо још једном – реч је о прошлом времену, с тим да на искуство може да изнесе поједине утакмице. Вредни помена су још Патрик Ауда, који са својих 206 центиметара може да покрива обе позиције под кошевима, те Мартина Петерку, који је одиграо одлично припремне мечеве. Споља ће Саторанском помагати (колико буду могли) и Јакуб Ширина. На тројци су Хрубан и Палза (био ефикасан на припремним мечевима), али нису то играчи великог потенцијала.

Закључак – Чешка може да буде пресрећна ако само прође групу у Клужу и ако се пласира у осмину финала у Истанбулу. Чеси су у жребу имали много среће, пошто у групној фази могу да добију Румунију и Мађарску, што је довољно за место међу најбољих 16. Опет, не би било изненађење ако и изгубе од домаћина групе или њихових суседа. Реалност је да би коначни пласман Чешке могао да буде негде између 13-18 позиције и то само због лаког жреба. Јер да им фортуна није била наклоњена, сигурно не би видели осмину финала.

ПРЕДНОСТИ

Које могу да буду предности Чешке? Саторански је, дефинитивно, уникат у европској кошарци и њега морају искористити. Јер ако га буду чували нижи играчи, сигурно ће их напасти леђима у рекету, а тај напад је цртала и Барса, сигурно ће и Гинзбург. Саторански такве ситуације лако решава, јер нижи играчи не могу да дохвате његов полухорог или шут из окрета. Али имаће он још једну опцију из таквих позиција, пошто ће на њега ићи и одбрамбени играчи са стране помоћи и код удвајања ће моћи да пошаље повратно додавање на страну. Саторански има одличне асистенције, тако да му повратне лопте које шаље периферним видом, преко комплетне одбране, неће бити проблем. Атрактиван је, зна да закуца када крене на улаз, право ниоткуда, на постављену одбрану. Дакле, то је предност Чеха, уз Велша под условом да подивља и крене у серијама да решета противнички кош. Због искуства, Чеси су у предности у односу на Румуне и Мађаре. Имају и тимски дух, знају да се „напале” и извуку максимум својих могућности.

МАНЕ

Овај састав има доста мана, а највећа јесте заустављање Саторанског. Шта онда? Једно од решења за неутралисање Саторанског може да буде и да му се чувар помери корак уназад и пусти га да шутира. Зна да упадне у „зону сумрака” и да ништа не може да погоди споља. Центарска линија је танка, али она је била танка и на прошлом првенству, изузев Веселог, па су направили највећи успех у историји. Тако да то може да буде делимична мана, јер, генерално, Чеси имају неколико јаких, високих играча који знају да буду и те како корисни. Јиржи Велш је већ у озбиљним годинама и неће моћи да игра много, а нема ко да га замени. Клупа им је претанка, готово да је и нема. Такође, Гизбург ће морати да „убеди” остале да могу да надоместе изостанак Јана Веселог. На свим припремним мечевима су примали много кошева, јер сада нема Веселог који господари рекетима.

Дакле, играјте плус кошева на противнике Чеха, поготово када буду играли против Шпаније и Хрватске. Ако им буде дувала промаја у одбрани, имаће проблем и са слабијима од себе. Ништа им друго не преостаје него да се групишу и победе у првом колу Румунију. Фаворити су у тој утакмици и ако оправдају очекивања, њима још треба скалп Мађара у трећем колу и славље за Чехе може да почне. У неким анализама, њима се чак дају шансе и против Црне Горе, али ми мислимо да на том мечу немају великих изгледа, јер имају много лошију унутрашњу линију од Ђетића.

Било како било, осмина финала је пуна капа за Чешку. Ако се пласирају у елиминациону фазу, ту ће сигурно своје учешће и завршити. А много ће недостајати Весели, Шилб, Бенда, Пурмпла, Балвин...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар