EP, Predstavljamo - Češka: Teško bez Veselog i Šilba!

Razmislite o klađenju protiv ove reprezentacije.

Košarka 31.08.2017 | 20:30
EP, Predstavljamo - Češka: Teško bez Veselog i Šilba!
OČEKIVANJA

Česima će predstojeći Evrobasket biti treći u nizu, a na prethodnom su, zauzevši sedmo mesto, zabeležili najbolji rezultat. Odmah da kažemo da će sada teško moći da se domognu četvrtfinala, gotovo je nemoguće, jer su prilično oslabljeni u odnosu na šampionat u Francuskoj 2015. Selektor Češke već četiri godine je Ronen Ginzburg, ali Izraelac sada ne može da računa na glavnu zvezdu selekcije Jana Veselog, koji je odlučio da se odmori i preskoči prvenstvo. Rečima ne može da se opiše koliki je to hendikep za Knedličke. Dovoljno je samo baciti letimičan pogled na statistiku s prošlog Evropskog prvenstva – 19,3 poena i 9,1 uhvaćena lopta!

Pored letećeg aduta Fenerbahčea, veliki problem predstavlja i odsustvo naturalizovanog Amerikanca Blejka Šilba. Ali i Ondreja Balvina, koga su mnogi videli kao zamenu za Veselog. Usled ovih izostanaka, češka košarkaška javnost najviše nade polaže u Tomaša Satoranskog. Ali otkad je u NBA ligi, Satoranski nije više isti igrač, pošto nema minutažu kakvu je imao u Barseloni i ranije u Sevilji. Velika nevolja za njega je što već dve godine stagnira u Vašingtonu.

Ipak, Satoranski je retkost u svetskoj košarci, pošto je malo vrhunskih plejmejkera preko dva metra (visina tačno 201cm). Brz je, ima odličan pregled igre, prodoran, dugog koraka kada krene na ulaz, izuzetno ga je teško blokirati i zaustaviti. Šut mu nije jača strana, ali zna da veže nekoliko trojki kada ima dan.

Međutim, nije kalibar koji sam može da pobeđuje rivale. U svakom slučaju, treba ga imati na tiketima (plus koševa). Godinama je u reprezentaciji i Jirži Velš. Veteran svetske košarke polako privodi bogatu karijeru kraju, ali i u 37. godini može da bude od koristi ovakvoj Češkoj. Ne treba napominjati da mu je šut najjače oružje i da je nekada bez problema ubacivao četiri i više trojki na mečevima uz odličan procenat realizacije. Ubojit je van linije 6,75.

Ali napomenimo još jednom – reč je o prošlom vremenu, s tim da na iskustvo može da iznese pojedine utakmice. Vredni pomena su još Patrik Auda, koji sa svojih 206 centimetara može da pokriva obe pozicije pod koševima, te Martina Peterku, koji je odigrao odlično pripremne mečeve. Spolja će Satoranskom pomagati (koliko budu mogli) i Jakub Širina. Na trojci su Hruban i Palza (bio efikasan na pripremnim mečevima), ali nisu to igrači velikog potencijala.

Zaključak – Češka može da bude presrećna ako samo prođe grupu u Klužu i ako se plasira u osminu finala u Istanbulu. Česi su u žrebu imali mnogo sreće, pošto u grupnoj fazi mogu da dobiju Rumuniju i Mađarsku, što je dovoljno za mesto među najboljih 16. Opet, ne bi bilo iznenađenje ako i izgube od domaćina grupe ili njihovih suseda. Realnost je da bi konačni plasman Češke mogao da bude negde između 13-18 pozicije i to samo zbog lakog žreba. Jer da im fortuna nije bila naklonjena, sigurno ne bi videli osminu finala.

PREDNOSTI

Koje mogu da budu prednosti Češke? Satoranski je, definitivno, unikat u evropskoj košarci i njega moraju iskoristiti. Jer ako ga budu čuvali niži igrači, sigurno će ih napasti leđima u reketu, a taj napad je crtala i Barsa, sigurno će i Ginzburg. Satoranski takve situacije lako rešava, jer niži igrači ne mogu da dohvate njegov poluhorog ili šut iz okreta. Ali imaće on još jednu opciju iz takvih pozicija, pošto će na njega ići i odbrambeni igrači sa strane pomoći i kod udvajanja će moći da pošalje povratno dodavanje na stranu. Satoranski ima odlične asistencije, tako da mu povratne lopte koje šalje perifernim vidom, preko kompletne odbrane, neće biti problem. Atraktivan je, zna da zakuca kada krene na ulaz, pravo niotkuda, na postavljenu odbranu. Dakle, to je prednost Čeha, uz Velša pod uslovom da podivlja i krene u serijama da rešeta protivnički koš. Zbog iskustva, Česi su u prednosti u odnosu na Rumune i Mađare. Imaju i timski duh, znaju da se „napale” i izvuku maksimum svojih mogućnosti.

MANE

Ovaj sastav ima dosta mana, a najveća jeste zaustavljanje Satoranskog. Šta onda? Jedno od rešenja za neutralisanje Satoranskog može da bude i da mu se čuvar pomeri korak unazad i pusti ga da šutira. Zna da upadne u „zonu sumraka” i da ništa ne može da pogodi spolja. Centarska linija je tanka, ali ona je bila tanka i na prošlom prvenstvu, izuzev Veselog, pa su napravili najveći uspeh u istoriji. Tako da to može da bude delimična mana, jer, generalno, Česi imaju nekoliko jakih, visokih igrača koji znaju da budu i te kako korisni. Jirži Velš je već u ozbiljnim godinama i neće moći da igra mnogo, a nema ko da ga zameni. Klupa im je pretanka, gotovo da je i nema. Takođe, Gizburg će morati da „ubedi” ostale da mogu da nadomeste izostanak Jana Veselog. Na svim pripremnim mečevima su primali mnogo koševa, jer sada nema Veselog koji gospodari reketima.

Dakle, igrajte plus koševa na protivnike Čeha, pogotovo kada budu igrali protiv Španije i Hrvatske. Ako im bude duvala promaja u odbrani, imaće problem i sa slabijima od sebe. Ništa im drugo ne preostaje nego da se grupišu i pobede u prvom kolu Rumuniju. Favoriti su u toj utakmici i ako opravdaju očekivanja, njima još treba skalp Mađara u trećem kolu i slavlje za Čehe može da počne. U nekim analizama, njima se čak daju šanse i protiv Crne Gore, ali mi mislimo da na tom meču nemaju velikih izgleda, jer imaju mnogo lošiju unutrašnju liniju od Đetića.

Bilo kako bilo, osmina finala je puna kapa za Češku. Ako se plasiraju u eliminacionu fazu, tu će sigurno svoje učešće i završiti. A mnogo će nedostajati Veseli, Šilb, Benda, Purmpla, Balvin...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar