СП - БиХ на Кипру: Шимуновић дебитује, Кодро "отпао"!

"Змајеви" су, у сваком случају и према сваком параметру, апсолутни фаворит на Кипру. Могу ли оправдати ту улогу?

Фудбал 31.08.2017 | 14:00
СП - БиХ на Кипру: Шимуновић дебитује, Кодро "отпао"!
Фудбалски репрезентативци Босне и Херцеговине вечерас ће у Никозији одиграти можда и најважнију утакмицу у квалификацијама за Свјетско првенство у Русији 2018. године. Уколико не побиједи Кипар, пласман на Мундијал други пут заредом за БиХ ће остати недосањани сан.

Међутим, у бх. табору сви су увјерени да ће славити на "ГСП Арени", те побиједити и за три дана Гибралтар у Португалу, те да ће уочи посљедња два кола квалификација имати реалне шансе за пласман у бараж, можда и за прво мјесто и директан одлазак на СП.

На основу виђеног на три одржана тренинга у протекла три дана у Никозији Баждаревић и његови сарадници у стручном штабу имали су само једну дилему и то у задњој линији. Ипак, према посљедњим информацијама, од првог минута требао би играти дебитант Јозо Шимуновић, штопер Селтика.

Са саиграчима синоћ није тренирао Кенан Кодро, нападач њемачког Мајнца. Због болова у скочном зглобу готово сигурно неће бити у конкуренцији за вечерашњи дуел. Стручни штаб планира га поштедјети против Кипрана како би конкурисао барем за квалификациони меч са Гибралтром, који ће бити одигран у португалском граду Фаро за четири дана.

Дакле, у вечерашњем мечу са Кипранима на голу БиХ биће Асмир Беговић. Задњу линију, по свему судећи, чиниће Шимуновић и Огњен Врањеш, док ће на боковима бити Сеад Колашинац лијево и Ермин Бичакчић десно. Везни ред чиниће Миралем Пјанић, Сенад Лулић, Един Вишћа и Гојко Цимирот. Нападачки двојац биће провјерене, искусне снаге, капитен Един Џеко и Ведад Ибишевић.

БиХ је у сваком случају и према сваком параметру апсолутни фаворит на Кипру. Према подацима Трансфермаркта, портала за процјену тржишних вриједности играча и екипа, фудбалери репрезентације БиХ вриједе 140,45 милиона евра у односну на Кипране које процјењују на 16,55. Примјера ради, Миралем Пјанић, фудбалер Јувентуса вриједи 40 милиона евра, скоро три пута више него ли цијели национални тим Кипра.

БиХ је 30. на ФИФА ранг листи, а Кипар тек 94.

Утакмица седмог кола групе Х квалификација за Свјетско првенство Кипар - БиХ игра се вечерас од 21.45 по локалном, односно 20.45 сати по средњеевропском времену.

Судиће је Енглез Андре Маринер, а асистираће му сународници Ли Бетс и Сајмон Питер Бенет.

Четврти арбитар бит ће Крег Посон, такође, из Енглеске.

ГРУПА "Х"

У преостала два сусрета седмог кола групе Х квалификација за СП вечерас, такође од 20.45 сати, Белгија ће бити домаћин Гибралтару, док ће Грчка угостити Естонију. Послије шест одиграних кола на табели групе Х прва је Белгија са 16 бодова, слиједе Грчка 12, БиХ 11, Кипар 7, Естонија 4 и Гибралтар 0.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар