SP - BiH na Kipru: Šimunović debituje, Kodro "otpao"!

"Zmajevi" su, u svakom slučaju i prema svakom parametru, apsolutni favorit na Kipru. Mogu li opravdati tu ulogu?

Fudbal 31.08.2017 | 14:00
SP - BiH na Kipru: Šimunović debituje, Kodro "otpao"!
Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine večeras će u Nikoziji odigrati možda i najvažniju utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Ukoliko ne pobijedi Kipar, plasman na Mundijal drugi put zaredom za BiH će ostati nedosanjani san.

Međutim, u bh. taboru svi su uvjereni da će slaviti na "GSP Areni", te pobijediti i za tri dana Gibraltar u Portugalu, te da će uoči posljednja dva kola kvalifikacija imati realne šanse za plasman u baraž, možda i za prvo mjesto i direktan odlazak na SP.

Na osnovu viđenog na tri održana treninga u protekla tri dana u Nikoziji Baždarević i njegovi saradnici u stručnom štabu imali su samo jednu dilemu i to u zadnjoj liniji. Ipak, prema posljednjim informacijama, od prvog minuta trebao bi igrati debitant Jozo Šimunović, štoper Seltika.

Sa saigračima sinoć nije trenirao Kenan Kodro, napadač njemačkog Majnca. Zbog bolova u skočnom zglobu gotovo sigurno neće biti u konkurenciji za večerašnji duel. Stručni štab planira ga poštedjeti protiv Kiprana kako bi konkurisao barem za kvalifikacioni meč sa Gibraltrom, koji će biti odigran u portugalskom gradu Faro za četiri dana.

Dakle, u večerašnjem meču sa Kipranima na golu BiH biće Asmir Begović. Zadnju liniju, po svemu sudeći, činiće Šimunović i Ognjen Vranješ, dok će na bokovima biti Sead Kolašinac lijevo i Ermin Bičakčić desno. Vezni red činiće Miralem Pjanić, Senad Lulić, Edin Višća i Gojko Cimirot. Napadački dvojac biće provjerene, iskusne snage, kapiten Edin Džeko i Vedad Ibišević.

BiH je u svakom slučaju i prema svakom parametru apsolutni favorit na Kipru. Prema podacima Transfermarkta, portala za procjenu tržišnih vrijednosti igrača i ekipa, fudbaleri reprezentacije BiH vrijede 140,45 miliona evra u odnosnu na Kiprane koje procjenjuju na 16,55. Primjera radi, Miralem Pjanić, fudbaler Juventusa vrijedi 40 miliona evra, skoro tri puta više nego li cijeli nacionalni tim Kipra.

BiH je 30. na FIFA rang listi, a Kipar tek 94.

Utakmica sedmog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Kipar - BiH igra se večeras od 21.45 po lokalnom, odnosno 20.45 sati po srednjeevropskom vremenu.

Sudiće je Englez Andre Mariner, a asistiraće mu sunarodnici Li Bets i Sajmon Piter Benet.

Četvrti arbitar bit će Kreg Poson, takođe, iz Engleske.

GRUPA "H"

U preostala dva susreta sedmog kola grupe H kvalifikacija za SP večeras, takođe od 20.45 sati, Belgija će biti domaćin Gibraltaru, dok će Grčka ugostiti Estoniju. Poslije šest odigranih kola na tabeli grupe H prva je Belgija sa 16 bodova, slijede Grčka 12, BiH 11, Kipar 7, Estonija 4 i Gibraltar 0.

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar