Непотребна прича о НАТО-у

Српски члан у Предсједништву БиХ Младен Иванић у интервјуу Дневном листу каже да у Предсједништву имају коректне људске односе, али постоје велика политичка неслагања. Наводи да је посебно затегнут однос између Човића и Изетбеговића. Сматра да је СНСД непотребно отворио причу о НАТО-у и да неће бити промјене Савјета министара БиХ. "Односи нарушени, а до избора чека нас још тешких питања. . . ", тврди Иванић.

Босна и Херцеговина 31.08.2017 | 10:34
Непотребна прича о НАТО-у
Српски члан у Предсједништву БиХ Младен Иванић у интервјуу Дневном листу каже да у Предсједништву имају коректне људске односе, али постоје велика политичка неслагања.

"Мислим да је сада посебно затегнут однос између Човића  и Изетбеговића. Ми пијемо каву, али постоје озбиљна политичка неслагање, каже српски члан Предсједништва БиХ.

 Сматра да неће бити промјене Савјета министара БиХ јер не види ко би чинио нову већину.

"Не видим како би се она могла склопити и мислим да она не постоји као било каква алтернатива. Савјет министара ће доћи до краја мандата, мишљења је Иванић.

Сматра да је прича о НАТО-у ових дана СНСД непотребно отворио, јер је евентуално одлучивање о чланству у том савезу још годинама далеко.

Подсјећа да је СНСД својевремено донио одлуку да тражи активирање МАП-а коју је потписао Небојша Радмановић.

"Постоји Талински услов за активацију МАП-а, а то је књижење војне имовине и ако се остане при том услову то је још седам или осам година због судских спорова. О чланству у НАТО-у још нико не говори. Чланство БиХ ће зависти од става Србије. Не видим који српски политичар ће гласати за НАТО док Србија није у НАТО-у. Стога не видим разлога за референдум. Зато је ово једна непотребна тема", каже Иванић.

По њему, застој у БиХ трајаће све до избора, јер су односи између политичких партнера јако нарушени, а до избора,како каже, чека нас још тешких и проблематичних питања која би ситуацију могла додатно нарушити.

Када је у питању посјета српског предсједника Александра Вучића БиХ, Иванић каже да је јако значајно да Вућич долази.

"Он је био више пута у Сарајеву, али сада долази као предсједник Србије. То је послије дугог низа година прва посјета предсједника Србије, јер знамо да је раније отказана посјета Томислава Николића. Зато мислим да је посебна одговорност институција у Сарајеву да посјета добро прође. Главна порука је та да постоји могућност да се поправе односе између БиХ и Србије. Након те посјете треба почети радити на постизању споразума о граници и то је конкретна ствар која би била корисна", рекао је Иванић.

Наводи да ће кључне теме бити истинско поправљање односа.

"Ово што је до сад било су лијепе ријечи, а мало суштине. Надам се да ћемо се након ове посјете почети бавити суштинским стварима и да ћемо показати да постоји потреба међусобне сарадње и посебно поправљање односа српског и бошњачког народа", рекао је Вучић, додајући да је његов однос са Вучићем изузетно коректан.

"Имао сам прилику више пута с њим разговарати и слично мислимо о многим стварима. У принципу мислим да Србија не би требало да се уплиће у односе унутар Републике Српске. Мислим да Србија треба да сарађује са свима, а да не треба имати фаворите. Политика коју Србија води је врло коректна. Они уважавају институције, али исто тако и чињеницу да постоје различите политичке опције. Мислим да се Србија неће петљати и поновити грешке које је својевремено радио Борис Тадић који је као предсједник судјеловао у предизборној кампањи СНСД-а", казао је Иванић.

Коментаришући изјаве неких европских званичника који упозоравају да би БиХ могла постати потенцијална базан терориста, Иванић каже да је истина негдје на средини и да не треба потцјењивати проблем тероризма.

"Ми смо имали неколико терористичких аката, напад у Бугојну, напад на Амбасаду САД-а, напад у Зворнику, убиство два војника. Негирати опасност било би бјежање од реалности, али не треба ни претјеривати да иза сваког ћошка имамо терористу. Једно вријеме је било опасно игнорисан тај проблем и свака прича о томе је проглашавана нападом на бошњачки народ. То нам може постати врло озбиљан терет и проблем и ми тај имиџ морамо мијењати, те конкретним потезима борити се против тероризма", рекао је Иванић.

Што се тиче кандидата за опште изборе, који ће бити одржани наредне године, Иванић каже да је рано говорити о кандидатури, наводећи да су односи у Савезу за промјене коректни.

"Мислим да би Савез за промјене јасније и визуелно видљивије требао да буде присутан. Мора се директније видјети сарадња, стога очекујем пуно видљивију координацију на нивоу Савеза. Увјерен сам да ће имати заједничке кандидате за предсједника Републике Српске и Предсједништво БиХ, јер би све друго било погрешно", рекао је Иванић, додајући да је реално да се до краја ове године постигне договор око тога ко ће бити кандидати за кључне функције. 

(БН)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Боки

31.08.2017 08:40

Зато да ти имаш о чему причати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пааа

31.08.2017 09:59

Ниси баш у праву ал ако видимо ко финансира ПДП.

Name

075

31.08.2017 10:46

Иванићу, ако "велики брат" данас назове НАТО ХQ и каже да је сутра БиХ у НАТО, онда БиХ је сутра у НАТО јер ми смо "мали" и нико нас не пита ништа!

Name

Контра

31.08.2017 08:45

А ви савеза за промјене се пецате на Бајине прице ко сомови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

31.08.2017 10:19

Не прави се џаба Иванић "Енглезом", ту школу је прошао, води се тактиком скуване жабе. Не би тај рекао јасан став о нечему, кад је у питању НАТО имају само двије опције: ДА или НЕ. А Иванићево "можда" у овом случају знаци само ДА за НАТО!

Name

Перо Добој

31.08.2017 08:49

НАТО је изгубио од ВРС зато хоце да се БиХ прикљуци НАТО савезу..да се убудуце не ствара војна сила РС :::

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2017 09:10

Каква војна сила мој перо јел то она сто сте приказали на паради у б луци оно је брука и срамота оно неби побједило ни ловацко друство.

Name

Игор

31.08.2017 09:22

Перо Ослободилац

Name

.

31.08.2017 09:49

Перо из Добоја, ти очигледно ниси био на Озрену и видео који је штету направио НАТО на краљици.

Name

колики је толики је

31.08.2017 10:05

Каква год била војска РС наша је и најбоља а ко нема своју храни туђу војску па макар неваљала.

Name

Перо Добој

31.08.2017 09:03

НАТО и ЕУ су изгубили борбу против тероризма и полахко схвацају да постоји само један лијек а та инекција се зове Војска РЕП. Српске.. Бицемо поновно сила број 1 у свијету у борби за оцување еуропских вриједности...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Добој

31.08.2017 09:05

Успјеси ВРС против НАТО снага се изуцавају на престизним Израелским,Америцким,Њемацким,и Руским војним академијама...зато хоце да ткзв Босна удје у НАТО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

31.08.2017 09:20

Јест мој Перо изуцавају како је могуце да неко у униформи и пуној ратној опреми мозе да тегли телевизор и фризидер.

Name

Борац рс

31.08.2017 09:23

ПЕРО ЈЕСИЛ ИСАО ДОКТОРУ. ОТИДЗИ СТО 0РИЈЕ.

Name

опет клоки је толки је

31.08.2017 10:06

Боље и наша него туђа каква год била...

Name

Амар

31.08.2017 09:06

Ја мислим да се ми Бошњаци и Срби не питамо хоцел ил неце Босна уци у НАТО...Ако велике силе казу да нецемо онда нецемо .Ако одлуце ЗА нема тог Бакира,Додика,Цовица који це то спријецити... Мислим да смо премали да одлуцујемо о таквим стварима..Једноставно смо небитни на политицкој сцени свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

31.08.2017 09:10

Цланство БиХ зависит це од Србије? Хахаха Србија треба по Иваницу да одлуцује о БиХ? Па који је ово кретен! Мозел БиХ исто тако да одлуцује о Србији? Или сматрас као сто сматрас да је БИХ сама не способна да одлуцује? Море марс у пм! Срецом БиХ је вец одлуцила. А ти продаји сарене лазе свима који мрзе БиХ а ти их предводис ! Неце Србија НИКАД одлуцивати о БИХ . Зато смо И ратовали ! За не засвиснот од Бгд. Све је подписано И уписано. Пробуди се Иваницу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

31.08.2017 09:15

Побрини се за онај дефицит од милијарди км у РС . Престани бацати прасину у оци са НАТО. То је заврсена прица. Подписано и предато. А тиј Осама година заборави. Ако НАТО казе неце мо цекат на укњизење какву онда прицу цес прицат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

31.08.2017 09:59

Ниста нихе питписано ви само мастајте о нату срби висе неце фозволит да на дрини стоји страни војник и дијели србе собље стране дрине то би за србе знацио крај пи цијену рата снатом.

Name

Ре

31.08.2017 12:46

РС је прослост ! Нема јој спаса а ви И даље вјерујте у бајке. Пали тракторе Пеки и остали. Гаме ис овер.

Name

Само У Нато.

31.08.2017 09:19

Бих мора у Нато и ици це свидјало се то Србендама или не. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

31.08.2017 09:45

Република српска се мора овојити од Федерације свидјело се то муслиманима или не

Name

.

31.08.2017 09:28

Спутњик преноси од референдума ништа, само Скупштиндка декларација о војној неутралности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

31.08.2017 09:42

Под условом да буде и декларације.

Name

Пеки

31.08.2017 10:02

Муслимани у нато мозете само ако се оцијепите и будете дрзава срби це вас подрзат а ми идо срусојом а онда ако се будемо тукли нато и русија ком опанци ком одбојци.

Name

Пеки

31.08.2017 10:06

Ви доснхаци или се правите луди и ли опицени босна је тако скројена да се морају питат ентитети није то дјаба направљено да нема прегласавања ово није босна из 92 то треба да вам је јасно и ако срби меце нема те силе која це нас натјерат да то потписемо

Name

Пеки

31.08.2017 10:08

Ви босјаци мислите ако удхемо у нато да це то бит једна дрзава нојте се пуно надат јер од тпга нема ниста вифите ли колико је русија ојацала само јод да нас наоруза нато мозе свират мом к...у

Name

.

31.08.2017 10:35

Пекинг коме се обраћаш? Србину. Пишем о Додику који је толико пута рекао референдум па слагао и сада је слагао са референдумом о неуласку у НАТО пакт.Само лаже, а ти волиш да те лаже.Не волим НАТО, не желим у НАТО и хоћу референдум да се каже да Срби неће у НАТО а не да ме свако мало Додик лаже.

Name

.

31.08.2017 09:57

Колико је пута Додик до сада најавио референдум па слагао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

31.08.2017 10:05

Никад БиХ у овом облику неће ући у ЕУ...Мислим, РС и босанска Крајина ће бити ЕУ,али, само као покрајина Србије... А Федератинви ентитет, баш као ни Турска никад ЕУ бити неће... Питање је да ли ће икад и у НАТО-у бити (Турска јесте у НАТО-у, али НИЈЕ у Европи, чак ни географски...Оних 3% се не важе)!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

31.08.2017 10:35

Па засто овај идиот прима плату а да Србија одлуцује у име њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

31.08.2017 10:58

ЈЕЛ ТО НАТО:РУСИЈА, КИНА, ИНДИЈА, БРАЗИЛ, СРБИЈА, итд....

Name

Освит

31.08.2017 10:45

Док год Савез за промјене буде функционисао од избора до избора врло су мале сансе да побједите на изборима.Предлагано је да се на нивоу савеза формирају одредена тјела која су требала да дефинису политике,направе стратегије и те стратегије уоквире динамицким плановима Да се то десило садасња коалиција вјероватно не би била на власти или би вец сада било извјесно да це изгубити сљедеце изборе.Назалост таква пллитика би поставила и политицке оквире за лидера опозиције и они су одбили такву иницијативу јер у сустини и не знају другације функционисати него као слободни стрелци или воде партија које без дефинисане политике морају постати интересне групе.Кадровска рјесења морају бити резултат раде и активности и морају бити логицна сама по себи а ако рада није било ако се преспавао мандат онда и сљедеца рјесења могу бити само резултат трулих компромиса и од поцетка осудена пропаст. Ако се и направи неки резултат онда то неце бити васом заслугом него катастрофалним водењем земље од стране садасње политике.А такви ако и доду бице на прилику оних који оду. Као сто би рекао нас народ "сјаси курта да узјасе мурта".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

31.08.2017 10:46

За нововјернике сви су грешни и за све су криви сви они који не вјерују светом оцу Мили и двојици апостола, друга Петра и Марка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

31.08.2017 21:25

Цуј прице бгт....ако удје Србија у НАТО и ми цемо. ....а ста ако удје Србија у НАТО а ми други у БиХ који нисмо Срби нецемо. За ста вас плацамö ако гледате ста други раде. Фуууј

ОДГОВОРИТЕ