Nepotrebna priča o NATO-u

Srpski član u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić u intervjuu Dnevnom listu kaže da u Predsjedništvu imaju korektne ljudske odnose, ali postoje velika politička neslaganja. Navodi da je posebno zategnut odnos između Čovića i Izetbegovića. Smatra da je SNSD nepotrebno otvorio priču o NATO-u i da neće biti promjene Savjeta ministara BiH. "Odnosi narušeni, a do izbora čeka nas još teških pitanja. . . ", tvrdi Ivanić.

Bosna i Hercegovina 31.08.2017 | 10:34
Nepotrebna priča o NATO-u
Srpski član u Predsjedništvu BiH Mladen Ivanić u intervjuu Dnevnom listu kaže da u Predsjedništvu imaju korektne ljudske odnose, ali postoje velika politička neslaganja.

"Mislim da je sada posebno zategnut odnos između Čovića  i Izetbegovića. Mi pijemo kavu, ali postoje ozbiljna politička neslaganje, kaže srpski član Predsjedništva BiH.

 Smatra da neće biti promjene Savjeta ministara BiH jer ne vidi ko bi činio novu većinu.

"Ne vidim kako bi se ona mogla sklopiti i mislim da ona ne postoji kao bilo kakva alternativa. Savjet ministara će doći do kraja mandata, mišljenja je Ivanić.

Smatra da je priča o NATO-u ovih dana SNSD nepotrebno otvorio, jer je eventualno odlučivanje o članstvu u tom savezu još godinama daleko.

Podsjeća da je SNSD svojevremeno donio odluku da traži aktiviranje MAP-a koju je potpisao Nebojša Radmanović.

"Postoji Talinski uslov za aktivaciju MAP-a, a to je knjiženje vojne imovine i ako se ostane pri tom uslovu to je još sedam ili osam godina zbog sudskih sporova. O članstvu u NATO-u još niko ne govori. Članstvo BiH će zavisti od stava Srbije. Ne vidim koji srpski političar će glasati za NATO dok Srbija nije u NATO-u. Stoga ne vidim razloga za referendum. Zato je ovo jedna nepotrebna tema", kaže Ivanić.

Po njemu, zastoj u BiH trajaće sve do izbora, jer su odnosi između političkih partnera jako narušeni, a do izbora,kako kaže, čeka nas još teških i problematičnih pitanja koja bi situaciju mogla dodatno narušiti.

Kada je u pitanju posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića BiH, Ivanić kaže da je jako značajno da Vućič dolazi.

"On je bio više puta u Sarajevu, ali sada dolazi kao predsjednik Srbije. To je poslije dugog niza godina prva posjeta predsjednika Srbije, jer znamo da je ranije otkazana posjeta Tomislava Nikolića. Zato mislim da je posebna odgovornost institucija u Sarajevu da posjeta dobro prođe. Glavna poruka je ta da postoji mogućnost da se poprave odnose između BiH i Srbije. Nakon te posjete treba početi raditi na postizanju sporazuma o granici i to je konkretna stvar koja bi bila korisna", rekao je Ivanić.

Navodi da će ključne teme biti istinsko popravljanje odnosa.

"Ovo što je do sad bilo su lijepe riječi, a malo suštine. Nadam se da ćemo se nakon ove posjete početi baviti suštinskim stvarima i da ćemo pokazati da postoji potreba međusobne saradnje i posebno popravljanje odnosa srpskog i bošnjačkog naroda", rekao je Vučić, dodajući da je njegov odnos sa Vučićem izuzetno korektan.

"Imao sam priliku više puta s njim razgovarati i slično mislimo o mnogim stvarima. U principu mislim da Srbija ne bi trebalo da se upliće u odnose unutar Republike Srpske. Mislim da Srbija treba da sarađuje sa svima, a da ne treba imati favorite. Politika koju Srbija vodi je vrlo korektna. Oni uvažavaju institucije, ali isto tako i činjenicu da postoje različite političke opcije. Mislim da se Srbija neće petljati i ponoviti greške koje je svojevremeno radio Boris Tadić koji je kao predsjednik sudjelovao u predizbornoj kampanji SNSD-a", kazao je Ivanić.

Komentarišući izjave nekih evropskih zvaničnika koji upozoravaju da bi BiH mogla postati potencijalna bazan terorista, Ivanić kaže da je istina negdje na sredini i da ne treba potcjenjivati problem terorizma.

"Mi smo imali nekoliko terorističkih akata, napad u Bugojnu, napad na Ambasadu SAD-a, napad u Zvorniku, ubistvo dva vojnika. Negirati opasnost bilo bi bježanje od realnosti, ali ne treba ni pretjerivati da iza svakog ćoška imamo teroristu. Jedno vrijeme je bilo opasno ignorisan taj problem i svaka priča o tome je proglašavana napadom na bošnjački narod. To nam može postati vrlo ozbiljan teret i problem i mi taj imidž moramo mijenjati, te konkretnim potezima boriti se protiv terorizma", rekao je Ivanić.

Što se tiče kandidata za opšte izbore, koji će biti održani naredne godine, Ivanić kaže da je rano govoriti o kandidaturi, navodeći da su odnosi u Savezu za promjene korektni.

"Mislim da bi Savez za promjene jasnije i vizuelno vidljivije trebao da bude prisutan. Mora se direktnije vidjeti saradnja, stoga očekujem puno vidljiviju koordinaciju na nivou Saveza. Uvjeren sam da će imati zajedničke kandidate za predsjednika Republike Srpske i Predsjedništvo BiH, jer bi sve drugo bilo pogrešno", rekao je Ivanić, dodajući da je realno da se do kraja ove godine postigne dogovor oko toga ko će biti kandidati za ključne funkcije. 

(BN)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Boki

31.08.2017 08:40

Zato da ti imaš o čemu pričati.

ODGOVORITE
Name

paaa

31.08.2017 09:59

Nisi baš u pravu al ako vidimo ko finansira PDP.

Name

075

31.08.2017 10:46

Ivaniću, ako "veliki brat" danas nazove NATO HQ i kaže da je sutra BiH u NATO, onda BiH je sutra u NATO jer mi smo "mali" i niko nas ne pita ništa!

Name

Kontra

31.08.2017 08:45

A vi saveza za promjene se pecate na Bajine price ko somovi.

ODGOVORITE
Name

Borko

31.08.2017 10:19

Ne pravi se džaba Ivanić "Englezom", tu školu je prošao, vodi se taktikom skuvane žabe. Ne bi taj rekao jasan stav o nečemu, kad je u pitanju NATO imaju samo dvije opcije: DA ili NE. A Ivanićevo "možda" u ovom slučaju znaci samo DA za NATO!

Name

Pero Doboj

31.08.2017 08:49

NATO je izgubio od VRS zato hoce da se BiH prikljuci NATO savezu..da se ubuduce ne stvara vojna sila RS :::

ODGOVORITE
Name

Re

31.08.2017 09:10

Kakva vojna sila moj pero jel to ona sto ste prikazali na paradi u b luci ono je bruka i sramota ono nebi pobjedilo ni lovacko drustvo.

Name

Igor

31.08.2017 09:22

Pero Oslobodilac

Name

.

31.08.2017 09:49

Перо из Добоја, ти очигледно ниси био на Озрену и видео који је штету направио НАТО на краљици.

Name

koliki je toliki je

31.08.2017 10:05

Kakva god bila vojska RS naša je i najbolja a ko nema svoju hrani tuđu vojsku pa makar nevaljala.

Name

Pero Doboj

31.08.2017 09:03

NATO i EU su izgubili borbu protiv terorizma i polahko shvacaju da postoji samo jedan lijek a ta inekcija se zove Vojska REP. Srpske.. Bicemo ponovno sila broj 1 u svijetu u borbi za ocuvanje europskih vrijednosti...

ODGOVORITE
Name

Pero Doboj

31.08.2017 09:05

Uspjesi VRS protiv NATO snaga se izucavaju na prestiznim Izraelskim,Americkim,Njemackim,i Ruskim vojnim akademijama...zato hoce da tkzv Bosna udje u NATO..

ODGOVORITE
Name

Zenica

31.08.2017 09:20

Jest moj Pero izucavaju kako je moguce da neko u uniformi i punoj ratnoj opremi moze da tegli televizor i frizider.

Name

Borac rs

31.08.2017 09:23

PERO JESIL ISAO DOKTORU. OTIDZI STO 0RIJE.

Name

opet kloki je tolki je

31.08.2017 10:06

Bolje i naša nego tuđa kakva god bila...

Name

Amar

31.08.2017 09:06

Ja mislim da se mi Bošnjaci i Srbi ne pitamo hocel il nece Bosna uci u NATO...Ako velike sile kazu da necemo onda necemo .Ako odluce ZA nema tog Bakira,Dodika,Covica koji ce to sprijeciti... Mislim da smo premali da odlucujemo o takvim stvarima..Jednostavno smo nebitni na politickoj sceni svijeta.

ODGOVORITE
Name

Laki

31.08.2017 09:10

Clanstvo BiH zavisit ce od Srbije? Hahaha Srbija treba po Ivanicu da odlucuje o BiH? Pa koji je ovo kreten! Mozel BiH isto tako da odlucuje o Srbiji? Ili smatras kao sto smatras da je BIH sama ne sposobna da odlucuje? More mars u pm! Srecom BiH je vec odlucila. A ti prodaji sarene laze svima koji mrze BiH a ti ih predvodis ! Nece Srbija NIKAD odlucivati o BIH . Zato smo I ratovali ! Za ne zasvisnot od Bgd. Sve je podpisano I upisano. Probudi se Ivanicu !

ODGOVORITE
Name

Ime

31.08.2017 09:15

Pobrini se za onaj deficit od milijardi km u RS . Prestani bacati prasinu u oci sa NATO. To je zavrsena prica. Podpisano i predato. A tij Osama godina zaboravi. Ako NATO kaze nece mo cekat na uknjizenje kakvu onda pricu ces pricat?

ODGOVORITE
Name

Peki

31.08.2017 09:59

Nista nihe pitpisano vi samo mastajte o natu srbi vise nece fozvolit da na drini stoji strani vojnik i dijeli srbe soblje strane drine to bi za srbe znacio kraj pi cijenu rata snatom.

Name

Re

31.08.2017 12:46

RS je proslost ! Nema joj spasa a vi I dalje vjerujte u bajke. Pali traktore Peki i ostali. Game is over.

Name

Samo U Nato.

31.08.2017 09:19

Bih mora u Nato i ici ce svidjalo se to Srbendama ili ne. :)

ODGOVORITE
Name

Mirjana

31.08.2017 09:45

Republika srpska se mora ovojiti od Federacije svidjelo se to muslimanima ili ne

Name

.

31.08.2017 09:28

Спутњик преноси од референдума ништа, само Скупштиндка декларација о војној неутралности.

ODGOVORITE
Name

.

31.08.2017 09:42

Под условом да буде и декларације.

Name

Peki

31.08.2017 10:02

Muslimani u nato mozete samo ako se ocijepite i budete drzava srbi ce vas podrzat a mi ido srusojom a onda ako se budemo tukli nato i rusija kom opanci kom odbojci.

Name

Peki

31.08.2017 10:06

Vi dosnhaci ili se pravite ludi i li opiceni bosna je tako skrojena da se moraju pitat entiteti nije to djaba napravljeno da nema preglasavanja ovo nije bosna iz 92 to treba da vam je jasno i ako srbi mece nema te sile koja ce nas natjerat da to potpisemo

Name

Peki

31.08.2017 10:08

Vi bosjaci mislite ako udhemo u nato da ce to bit jedna drzava nojte se puno nadat jer od tpga nema nista vifite li koliko je rusija ojacala samo jod da nas naoruza nato moze svirat mom k...u

Name

.

31.08.2017 10:35

Пекинг коме се обраћаш? Србину. Пишем о Додику који је толико пута рекао референдум па слагао и сада је слагао са референдумом о неуласку у НАТО пакт.Само лаже, а ти волиш да те лаже.Не волим НАТО, не желим у НАТО и хоћу референдум да се каже да Срби неће у НАТО а не да ме свако мало Додик лаже.

Name

.

31.08.2017 09:57

Колико је пута Додик до сада најавио референдум па слагао?

ODGOVORITE
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

31.08.2017 10:05

Никад БиХ у овом облику неће ући у ЕУ...Мислим, РС и босанска Крајина ће бити ЕУ,али, само као покрајина Србије... А Федератинви ентитет, баш као ни Турска никад ЕУ бити неће... Питање је да ли ће икад и у НАТО-у бити (Турска јесте у НАТО-у, али НИЈЕ у Европи, чак ни географски...Оних 3% се не важе)!

ODGOVORITE
Name

Rs

31.08.2017 10:35

Pa zasto ovaj idiot prima platu a da Srbija odlucuje u ime njega.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

31.08.2017 10:58

JEL TO NATO:RUSIJA, KINA, INDIJA, BRAZIL, SRBIJA, itd....

Name

Osvit

31.08.2017 10:45

Dok god Savez za promjene bude funkcionisao od izbora do izbora vrlo su male sanse da pobjedite na izborima.Predlagano je da se na nivou saveza formiraju odredena tjela koja su trebala da definisu politike,naprave strategije i te strategije uokvire dinamickim planovima Da se to desilo sadasnja koalicija vjerovatno ne bi bila na vlasti ili bi vec sada bilo izvjesno da ce izgubiti sljedece izbore.Nazalost takva pllitika bi postavila i politicke okvire za lidera opozicije i oni su odbili takvu inicijativu jer u sustini i ne znaju drugacije funkcionisati nego kao slobodni strelci ili vode partija koje bez definisane politike moraju postati interesne grupe.Kadrovska rjesenja moraju biti rezultat rade i aktivnosti i moraju biti logicna sama po sebi a ako rada nije bilo ako se prespavao mandat onda i sljedeca rjesenja mogu biti samo rezultat trulih kompromisa i od pocetka osudena propast. Ako se i napravi neki rezultat onda to nece biti vasom zaslugom nego katastrofalnim vodenjem zemlje od strane sadasnje politike.A takvi ako i dodu bice na priliku onih koji odu. Kao sto bi rekao nas narod "sjasi kurta da uzjase murta".

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

31.08.2017 10:46

За нововјернике сви су грешни и за све су криви сви они који не вјерују светом оцу Мили и двојици апостола, друга Петра и Марка.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

31.08.2017 21:25

Cuj price bgt....ako udje Srbija u NATO i mi cemo. ....a sta ako udje Srbija u NATO a mi drugi u BiH koji nismo Srbi necemo. Za sta vas placamö ako gledate sta drugi rade. Fuuuj

ODGOVORITE