Партизанова борба за публику код УЕФА-е!

Потпредседник црно-белих Владимир Вулетић отпутовао је у Швајцарску, где ће у четвртак у Ниону покушати да убеди Жалбено веће УЕФА да смањи казну српског прваку.

Фудбал 31.08.2017 | 10:00
Партизанова борба за публику код УЕФА-е!
Партизан ће, због раније изречене казне, Динамо из Кијева у 2. колу Лиге Европе дочекати у Београду пред празним трибинама. Правни тим "парног ваљка", на челу са потпредседником клуба и доктором права професором Владимиром Вулетићем, отпутовао је у Швајцарску, како би покушали да убеде УЕФА да укине остатак казне или је барем ублажи.

УЕФА није имала милости према црно-белима после утакмица против Будућности и Олимпијакоса.

Паритзан је кажњен због транспарента Ратку Младићу и наводног пежоративног истицања порука против геј популације, са две утакмице и 130.000 евра.

Занимљиво, 248 клубова почело такмичење у Европи, а само је српски шампион кажњен две утакмице без публике. Међутим, у Хумској верују да ће УЕФА имати разумевања, као што је недавно имала и за сплитски Хајдук, коме је Апелационо веће "откључало" стадион за утакмицу против Брондбија (затворила мали део на јужној трибини), а новчану казну због скандирања "Убиј Србина" смањила са 50.000 на 30.000 евра.

Аргументи Партизана биће базирани на неколико тачака, открива Вулетић.

"Прва је различито одлучивање у истим ситуацијама. Реч је о Хајдуку из Сплита, Легији из Варшаве, и Стеауи од прошле године. Друга, управе у нашим клубовима се често мењају и циљ сваке казне је превенција и ресоцијализација, а не казна сама по себи", почео је потпредседник црно-белих и објаснио:

"Ако је сама по себи онда не може да се сагледа контекст. Ова управа чини све да стабилиузује клуб и испуни строге захтеве УЕФА, због чега ће пред прву утакмицу групне фазе на свом стадиону припремити спречавање блокаде прилаза. У процесу је куповина заштитних ограда и капија на чему УЕФА инсистира. Све што можемо - то и чинимо", рекао је он и наставио:

"Трећа тачка. Ни на једној од две утакмице, нити делегати нити представници супротног клуба нису у званичан протокол унели било какву примедбу на рачун организације. Резултат свега је извештај једног независног тела (ФЕР-а), које није Уефино, али га је УЕФА пре неколико година прогласила за обавезујуће, иако до тада није било. То тело чине углавом припадници који из домаћих средина шаљу информације УЕФА. Дакле, наши људи баве се денунцирањем (тужакањем, оп. ау), односно они су ти који органима УЕФА објашњавају ко су Ратко Младић и Павле Ђуришић. Нама је заправо ФЕР био човек који је користећи Википедију објашњавао злочине Младића и Ђуришића."

Управо је извештај ФЕР-а послужио као правни основ за доношење провостепене одлуке Одбора за етичка и расна питања УЕФА. Партизан се жалио на ту одлуку, после чега је формирано Жалбено веће, у чијем су саставу Шпанац, Аустријанац и Турчин. То веће је позвало ФЕР да се још једном изјасни о Партизановој жалби, док Вулетић у четвртак образлаже.

Свесни су у Партизану да је на утакмицама црно-белих било пропуста, али наглашавају да су исте имали још неки клубови из овог дела Европе, међутим да њихове казне нису биле тако драстичне.

"Не бежимо од одговроности, него тражимо да се примењују исте квалификаторне норме на идентичне случајеве, јер су одлуке засноване на потпуно двостурким стандардинма. А једно од основних начела дистрибутивне правде јесте једнако поступање у једнаким ситуацијама."

Циљ Партизана у Ниону биће да врати публику на стадион већ против Динама.

"Одлука првостепеног органа је престрога. Партизан је већ издржао половну казне, а казна треба да покаже функцију ресоцијализације. Зато ћемо предложити смањење на једну утакмицу и на половину новчаног износа. Чак смо спремни да прихатимо и затварање једног или два сектора на стадиону како би Партизан можда једну од кључних утакмица у групној фази Лиге Европе, против кијевског Динама, могао да дочека пред својим навијачима", каже професор Владимир Вулетић. 

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар