Partizanova borba za publiku kod UEFA-e!

Potpredsednik crno-belih Vladimir Vuletić otputovao je u Švajcarsku, gde će u četvrtak u Nionu pokušati da ubedi Žalbeno veće UEFA da smanji kaznu srpskog prvaku.

Fudbal 31.08.2017 | 10:00
Partizanova borba za publiku kod UEFA-e!
Partizan će, zbog ranije izrečene kazne, Dinamo iz Kijeva u 2. kolu Lige Evrope dočekati u Beogradu pred praznim tribinama. Pravni tim "parnog valjka", na čelu sa potpredsednikom kluba i doktorom prava profesorom Vladimirom Vuletićem, otputovao je u Švajcarsku, kako bi pokušali da ubede UEFA da ukine ostatak kazne ili je barem ublaži.

UEFA nije imala milosti prema crno-belima posle utakmica protiv Budućnosti i Olimpijakosa.

Paritzan je kažnjen zbog transparenta Ratku Mladiću i navodnog pežorativnog isticanja poruka protiv gej populacije, sa dve utakmice i 130.000 evra.

Zanimljivo, 248 klubova počelo takmičenje u Evropi, a samo je srpski šampion kažnjen dve utakmice bez publike. Međutim, u Humskoj veruju da će UEFA imati razumevanja, kao što je nedavno imala i za splitski Hajduk, kome je Apelaciono veće "otključalo" stadion za utakmicu protiv Brondbija (zatvorila mali deo na južnoj tribini), a novčanu kaznu zbog skandiranja "Ubij Srbina" smanjila sa 50.000 na 30.000 evra.

Argumenti Partizana biće bazirani na nekoliko tačaka, otkriva Vuletić.

"Prva je različito odlučivanje u istim situacijama. Reč je o Hajduku iz Splita, Legiji iz Varšave, i Steaui od prošle godine. Druga, uprave u našim klubovima se često menjaju i cilj svake kazne je prevencija i resocijalizacija, a ne kazna sama po sebi", počeo je potpredsednik crno-belih i objasnio:

"Ako je sama po sebi onda ne može da se sagleda kontekst. Ova uprava čini sve da stabiliuzuje klub i ispuni stroge zahteve UEFA, zbog čega će pred prvu utakmicu grupne faze na svom stadionu pripremiti sprečavanje blokade prilaza. U procesu je kupovina zaštitnih ograda i kapija na čemu UEFA insistira. Sve što možemo - to i činimo", rekao je on i nastavio:

"Treća tačka. Ni na jednoj od dve utakmice, niti delegati niti predstavnici suprotnog kluba nisu u zvaničan protokol uneli bilo kakvu primedbu na račun organizacije. Rezultat svega je izveštaj jednog nezavisnog tela (FER-a), koje nije Uefino, ali ga je UEFA pre nekoliko godina proglasila za obavezujuće, iako do tada nije bilo. To telo čine uglavom pripadnici koji iz domaćih sredina šalju informacije UEFA. Dakle, naši ljudi bave se denunciranjem (tužakanjem, op. au), odnosno oni su ti koji organima UEFA objašnjavaju ko su Ratko Mladić i Pavle Đurišić. Nama je zapravo FER bio čovek koji je koristeći Vikipediju objašnjavao zločine Mladića i Đurišića."

Upravo je izveštaj FER-a poslužio kao pravni osnov za donošenje provostepene odluke Odbora za etička i rasna pitanja UEFA. Partizan se žalio na tu odluku, posle čega je formirano Žalbeno veće, u čijem su sastavu Španac, Austrijanac i Turčin. To veće je pozvalo FER da se još jednom izjasni o Partizanovoj žalbi, dok Vuletić u četvrtak obrazlaže.

Svesni su u Partizanu da je na utakmicama crno-belih bilo propusta, ali naglašavaju da su iste imali još neki klubovi iz ovog dela Evrope, međutim da njihove kazne nisu bile tako drastične.

"Ne bežimo od odgovronosti, nego tražimo da se primenjuju iste kvalifikatorne norme na identične slučajeve, jer su odluke zasnovane na potpuno dvosturkim standardinma. A jedno od osnovnih načela distributivne pravde jeste jednako postupanje u jednakim situacijama."

Cilj Partizana u Nionu biće da vrati publiku na stadion već protiv Dinama.

"Odluka prvostepenog organa je prestroga. Partizan je već izdržao polovnu kazne, a kazna treba da pokaže funkciju resocijalizacije. Zato ćemo predložiti smanjenje na jednu utakmicu i na polovinu novčanog iznosa. Čak smo spremni da prihatimo i zatvaranje jednog ili dva sektora na stadionu kako bi Partizan možda jednu od ključnih utakmica u grupnoj fazi Lige Evrope, protiv kijevskog Dinama, mogao da dočeka pred svojim navijačima", kaže profesor Vladimir Vuletić. 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar