ЕП, Представљамо - Литванија: Синоним за кошарку!

Опет циља медаљу! Са новим селектором.

Кошарка 31.08.2017 | 19:30
ЕП, Представљамо - Литванија: Синоним за кошарку!
ОЧЕКИВАЊА

Литванци живе за велика такмичења, зато се с пуним правом каже да су земља кошарке, све улажу у овај спорт! Иако немају ни три милиона становника, досад су изнедрили прегршт врхунских кошаркаша. Као да су предодређени за кошарку и онда није случајно да су њихове боје бранили: Сабонис, Марчуљонис, Карнишовас, Штомбергас, Јасикевичијус, Мацијаускас, Сонгајла, Клеиза, Шишкаускас...

Синоним за литванску кошарку је одличан шут. Перјанице су балтичке школе коју карактерише брза игра с доста шутева споља. Једноставно, као да постоји правило да не можете да играте у литванској репрезентацији ако немате меку руку. Поготово ова констатација добија на значају ако се зна да данас кошарка постаје више гладијаторска борба, а све мање надмудривање и надметање у шуту. Дошло је неко чудно време када су пожељни физички доминантни играчи који могу да се туку свих 40 минута и којима је шут под тачком „разно”. Раније су се такви бавили рвањем, боксом, џудоом, а сада, нажалост, кошарком. С Литванијом то није случај. Не можемо ни да замислимо да код њих неко може, рецимо, да изводи слободна бацања испод 60 одсто, што је код многих постала уобичајена појава.

Литванија на предстојећем Евробаскету брани две сребре медаље које су освојили на прошла два шампионата. Увек су у врху, само два пута се десило да киксну, 2001. и 2009. када су завршили на 11. месту. У Шведској 2003. освојили су једину златну медаљу досад. То је била поезија од кошарке. Од свих бољих селекција чини се да Литванија има најмање проблема са отказима. У њиховим редовима нећемо гледати само Паулијуса Јанкунаса,Кавалијаускаса и Домантаса Сабониса. Јавтокаса не рачунамо, пошто се опростио од националног тима, док одсуство Кавалијаускаса не можемо да рачунамо као хендикеп.

На клупи Литваније више неће седети Јонас Казлаускас, пошто је селекторска функција поверена бившем литванском репрезентативцу Даинијусу Адомаитису. Подсетимо,Адомаитис има бронзану медаљу с Литванијом на Олимпијади 2000. године. Показао је тренерски таленат у Нептунасу, има 43 године и многи сматрају да је пред њим лепа тренерска будућност.

Видећемо на Евробаскету колико може, пошто су његови изабраници припремне утакмице играли топло-хладно. Губили су од Пољске, Летоније, Грузије, што није нимало пријатно за селекцију која жели да се домогне медаље. Руку на срце, састав Литваније није ни налик неким претходним, пре свега су доста слабији на спољним позицијама. Први плејмејкер биће Мантас Калнијетис, који се протекле сезоне мучио у Милану. Додуше, био је доста и повређен, али некако му каријера иде силазном путањом.

На бековским позицијама су Милакнис и Гецевичијус. Милакнис је без сумње, најбољи шутер у овом саставу. За њега су се правиле акције у свим тимовима у којима је наступао. Незгодан је када је у добром ритму. Гецевичијус исто има добар шут и прошле сезоне је у дресу Сарагосе просечно постизао преко 11 поена. Има две освојене Евролиге с Олимпијакосом!

На тројци је суверен Јонас МачИјулис, члан Реал Мадрида. Он је велики адут у нападу, пошто иако игра на позицији ниског крила, одлично се сналази у рекету. Веома је физички јак, тешко га је померити и многе акције иду преко њега када се позиционира на ниском посту и леђима напада својег чувара. Има добар шут, посебно из корнера. Његова замена биће Улановас, који увек попуњава све колоне у статистици. Није трошаџија, паметан је и сваку шансу која му се укаже искористи.

Квартет по кошевима чиниће Кузминскас, Валанчијунас, Мотијејунас и Гудаитис. Трио из НБА лиге Валанчијунас, Мотијејунас и Кузминскас чиниће једну од најбољих унутрашњих линија на првенству. Одмах да кажемо да су Валанчијунас и Кузминскас обавезни на тикетима за игру „плус кошеви”. Играју доста, лопта је код њих, узимају шутеве…

Дакле, ту су сви предуслови за добар нападачки учинак. Валанчијунас је већ озбиљан НБА  играч иако има само 25 година. У досадашњој НБА каријери, ту је већ пет година, просек му је 11,5 поена и 8,5 скокова. Страшно је брз за својих 213 центиметара, има добар шут са полудистанце и добро игра леђима. Прва опасност у литванској селекцији!

Кузминскас игра на месту крилног центра, али иако има 206 центиметара, без проблема може да покрије и позицију ниског крила зато што је покретан и има добар шут! У одбрани је у стању да одлично сачува и ниже од себе. Прошлу сезону провео је у Њујорк Никсима иако је био руки, имао је минутажу и учинак од 6,3 поена по мечу. Мотијејунас је много обећавао на почетку каријере и чини се да није оправдао очекивања. Далеко од тога да му је лоше што је наступао за Хјустон и Њу Орлеанс, али је једино је у сезони 2014/2015 оправдао очекивања. Тада је у дресу Хјустона имао преко 12 поена по мечу.

Када Валанчијунас и Мотијејунас са својих 213 центиметара стану у рекет, противник боље да бежи, јер имају одличан тајминг за блокаду! Валанчијунас, поготово.

Литванија је први фаворит у Б групи и сигурно ће завршити на првом или другом месту, а то им је и најважније како би у осмини финала избегли Француску, односно Грчку. Очекујемо их у четвртфиналу и ту ће онда водити велику борбу. Крајњи домет им је, по нама, између четвртог и шестог места.

ПРЕДНОСТИ

Одлична центарска линија, сигурно у ТОП три на Евробаскету. Могу да буду веома неугодни када имају добар проток лопте у нападу, а сада бекови имају помоћ у високим играчима. Чак је после доста година и унутрашња линија бољи део репрезентације. Такође, Мачијулис им даје разноврсност у нападу, јер игра и споља и унутра. Валанчијунас прави разлику и њега ће Адомаитис морати до максимума да искористи! Нема много центара у Евопи који могу да му парирају!

МАНЕ

Неискуство селектора Адомаитиса може да буде огроман проблем. Бачен је у ватру, али врло лако може да изгори! Литванци нису љубитељи одбране, тако да у тој фази игре, традиционално, имају много проблема. Видело се то и на припремним мечевима: Француска им је дала 98, Хрватска 82, а Грузија 81 поен! Дакле, плус поена је генерално њихова игра. Проблем ће им представљати и позиција плејмејкера, пошто Калнијетис није калибар да извуче цело првенство на својим плећима, док је Лекавичијус повређен и неће играти на шампионату. Ипак, по квалитету су у првих шест репрезентација на Евробаскету.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар