EP, Predstavljamo - Litvanija: Sinonim za košarku!

Opet cilja medalju! Sa novim selektorom.

Košarka 31.08.2017 | 19:30
EP, Predstavljamo - Litvanija: Sinonim za košarku!
OČEKIVANJA

Litvanci žive za velika takmičenja, zato se s punim pravom kaže da su zemlja košarke, sve ulažu u ovaj sport! Iako nemaju ni tri miliona stanovnika, dosad su iznedrili pregršt vrhunskih košarkaša. Kao da su predodređeni za košarku i onda nije slučajno da su njihove boje branili: Sabonis, Marčuljonis, Karnišovas, Štombergas, Jasikevičijus, Macijauskas, Songajla, Kleiza, Šiškauskas...

Sinonim za litvansku košarku je odličan šut. Perjanice su baltičke škole koju karakteriše brza igra s dosta šuteva spolja. Jednostavno, kao da postoji pravilo da ne možete da igrate u litvanskoj reprezentaciji ako nemate meku ruku. Pogotovo ova konstatacija dobija na značaju ako se zna da danas košarka postaje više gladijatorska borba, a sve manje nadmudrivanje i nadmetanje u šutu. Došlo je neko čudno vreme kada su poželjni fizički dominantni igrači koji mogu da se tuku svih 40 minuta i kojima je šut pod tačkom „razno”. Ranije su se takvi bavili rvanjem, boksom, džudoom, a sada, nažalost, košarkom. S Litvanijom to nije slučaj. Ne možemo ni da zamislimo da kod njih neko može, recimo, da izvodi slobodna bacanja ispod 60 odsto, što je kod mnogih postala uobičajena pojava.

Litvanija na predstojećem Evrobasketu brani dve srebre medalje koje su osvojili na prošla dva šampionata. Uvek su u vrhu, samo dva puta se desilo da kiksnu, 2001. i 2009. kada su završili na 11. mestu. U Švedskoj 2003. osvojili su jedinu zlatnu medalju dosad. To je bila poezija od košarke. Od svih boljih selekcija čini se da Litvanija ima najmanje problema sa otkazima. U njihovim redovima nećemo gledati samo Paulijusa Jankunasa,Kavalijauskasa i Domantasa Sabonisa. Javtokasa ne računamo, pošto se oprostio od nacionalnog tima, dok odsustvo Kavalijauskasa ne možemo da računamo kao hendikep.

Na klupi Litvanije više neće sedeti Jonas Kazlauskas, pošto je selektorska funkcija poverena bivšem litvanskom reprezentativcu Dainijusu Adomaitisu. Podsetimo,Adomaitis ima bronzanu medalju s Litvanijom na Olimpijadi 2000. godine. Pokazao je trenerski talenat u Neptunasu, ima 43 godine i mnogi smatraju da je pred njim lepa trenerska budućnost.

Videćemo na Evrobasketu koliko može, pošto su njegovi izabranici pripremne utakmice igrali toplo-hladno. Gubili su od Poljske, Letonije, Gruzije, što nije nimalo prijatno za selekciju koja želi da se domogne medalje. Ruku na srce, sastav Litvanije nije ni nalik nekim prethodnim, pre svega su dosta slabiji na spoljnim pozicijama. Prvi plejmejker biće Mantas Kalnijetis, koji se protekle sezone mučio u Milanu. Doduše, bio je dosta i povređen, ali nekako mu karijera ide silaznom putanjom.

Na bekovskim pozicijama su Milaknis i Gecevičijus. Milaknis je bez sumnje, najbolji šuter u ovom sastavu. Za njega su se pravile akcije u svim timovima u kojima je nastupao. Nezgodan je kada je u dobrom ritmu. Gecevičijus isto ima dobar šut i prošle sezone je u dresu Saragose prosečno postizao preko 11 poena. Ima dve osvojene Evrolige s Olimpijakosom!

Na trojci je suveren Jonas MačIjulis, član Real Madrida. On je veliki adut u napadu, pošto iako igra na poziciji niskog krila, odlično se snalazi u reketu. Veoma je fizički jak, teško ga je pomeriti i mnoge akcije idu preko njega kada se pozicionira na niskom postu i leđima napada svojeg čuvara. Ima dobar šut, posebno iz kornera. Njegova zamena biće Ulanovas, koji uvek popunjava sve kolone u statistici. Nije trošadžija, pametan je i svaku šansu koja mu se ukaže iskoristi.

Kvartet po koševima činiće Kuzminskas, Valančijunas, Motijejunas i Gudaitis. Trio iz NBA lige Valančijunas, Motijejunas i Kuzminskas činiće jednu od najboljih unutrašnjih linija na prvenstvu. Odmah da kažemo da su Valančijunas i Kuzminskas obavezni na tiketima za igru „plus koševi”. Igraju dosta, lopta je kod njih, uzimaju šuteve…

Dakle, tu su svi preduslovi za dobar napadački učinak. Valančijunas je već ozbiljan NBA  igrač iako ima samo 25 godina. U dosadašnjoj NBA karijeri, tu je već pet godina, prosek mu je 11,5 poena i 8,5 skokova. Strašno je brz za svojih 213 centimetara, ima dobar šut sa poludistance i dobro igra leđima. Prva opasnost u litvanskoj selekciji!

Kuzminskas igra na mestu krilnog centra, ali iako ima 206 centimetara, bez problema može da pokrije i poziciju niskog krila zato što je pokretan i ima dobar šut! U odbrani je u stanju da odlično sačuva i niže od sebe. Prošlu sezonu proveo je u Njujork Niksima iako je bio ruki, imao je minutažu i učinak od 6,3 poena po meču. Motijejunas je mnogo obećavao na početku karijere i čini se da nije opravdao očekivanja. Daleko od toga da mu je loše što je nastupao za Hjuston i Nju Orleans, ali je jedino je u sezoni 2014/2015 opravdao očekivanja. Tada je u dresu Hjustona imao preko 12 poena po meču.

Kada Valančijunas i Motijejunas sa svojih 213 centimetara stanu u reket, protivnik bolje da beži, jer imaju odličan tajming za blokadu! Valančijunas, pogotovo.

Litvanija je prvi favorit u B grupi i sigurno će završiti na prvom ili drugom mestu, a to im je i najvažnije kako bi u osmini finala izbegli Francusku, odnosno Grčku. Očekujemo ih u četvrtfinalu i tu će onda voditi veliku borbu. Krajnji domet im je, po nama, između četvrtog i šestog mesta.

PREDNOSTI

Odlična centarska linija, sigurno u TOP tri na Evrobasketu. Mogu da budu veoma neugodni kada imaju dobar protok lopte u napadu, a sada bekovi imaju pomoć u visokim igračima. Čak je posle dosta godina i unutrašnja linija bolji deo reprezentacije. Takođe, Mačijulis im daje raznovrsnost u napadu, jer igra i spolja i unutra. Valančijunas pravi razliku i njega će Adomaitis morati do maksimuma da iskoristi! Nema mnogo centara u Evopi koji mogu da mu pariraju!

MANE

Neiskustvo selektora Adomaitisa može da bude ogroman problem. Bačen je u vatru, ali vrlo lako može da izgori! Litvanci nisu ljubitelji odbrane, tako da u toj fazi igre, tradicionalno, imaju mnogo problema. Videlo se to i na pripremnim mečevima: Francuska im je dala 98, Hrvatska 82, a Gruzija 81 poen! Dakle, plus poena je generalno njihova igra. Problem će im predstavljati i pozicija plejmejkera, pošto Kalnijetis nije kalibar da izvuče celo prvenstvo na svojim plećima, dok je Lekavičijus povređen i neće igrati na šampionatu. Ipak, po kvalitetu su u prvih šest reprezentacija na Evrobasketu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar