ЕП, Представљамо - Њемачка: Све очи упрте у Шредера!

Имамо фаворита за игру "плус" поени!

Кошарка 31.08.2017 | 18:30
ЕП, Представљамо - Њемачка: Све очи упрте у Шредера!
ОЧЕКИВАЊА

Највећи успеси немачке кошарке уско су повезани с нашим просторима. Светислав Кари Пешић им је 1993. донео злато, што је вероватно највеће изненађење у историји Евробаскета. У шали можемо да кажемо да су били ратни профитери, пошто због санкција тадашња Југославија није могла да учествује. Другу медаљу, сребрну, освојили су у Београду 2005. године, а чини се да Арена и даље аплаудира Дирку Новицком. Какве је овације маестрални Немац добио када је у финалу излазио са паркета и када је већ било познато да Грчка узима злато. Објективна кошаркашка публика није могла да остане имуна на партије које је Новицки пружао током читавог шампионата. Уосталом, малтене сам је донео Немачкој вицешампионску титулу.

Актуелну репрезентацију са клупе ће предводити Крис Флеминг. Американац, који је био асистент у Денверу и Бруклину, води Панцере од пре две године. Сада неће на располагању имати најјачи могући састав, пошто на Евробаскету неће играти Мајк Цирбес,Пол Ципзер, Макси Клебер и Тибор Плајс. Гавел и Шафарцик вероватно више неће ни играти у репрезентацији. За Немачку која нема широку клупу, ово је велики хендикеп. Од играча који су се ставили на располагање убедљиво најбољи је Денис Шредер. Од члана Атланта Хоукса све зависи у игри Панцера. Он је њихов мотор и крајњи пласман ће зависити од тога како и колико буде имао снаге да игра. Наравно, да није калибар Новицког, па да може сам да им донесе медаљу. Али да је у стању свакоме да убаци 20+ поена, у то нема сумње.

Дакле, Шредер – плус кошеви. Протекла сезона му је убедљиво била најбоља у НБА лиги, имао је скоро 18 поена и преко шест асистенција по мечу уз три скока. Веома је користан, а главна одлика му је страховита брзина. Већ на првом кораку оставља ривала иза себе, а изузетно је спретан када уђе у центра. Обично провуче некако лопту и поентира. Шут му је нешто слабији, али шутираће за три поена. Већ је добар кошаркаш, има завидну НБА каријеру иза себе, а тек су му 23 године.

Шредер би споља могао да има помоћ у Мамадуу Лоу и Карстену Тади. Ло је бољи играч од Таде, уосталом наступа у Евролиги у дресу Бамберга. Обојица имају солидан шут, могу да погоде, али чини се да нису толико добри шутери колико узимају шутева споља. Али на томе инсистрира Флеминг, увек их бодри да шутну и није никакав проблем ако промаше.

На позицији крила је Патрик Хекман. Хекман се прошле сезоне није прославио у Бросеу. Има добар шут, али га нема на скоку. Требало би на ниско крило повремено да иде и Бенцингкоји због своје висине успешно покрива и место крилног центра. Има шут, добру игру леђима, једино је мало спорији и проблем му је да чува ниже, брже играче. Флеминг ће велики проблем имати под кошевима, пошто неће моћи да рачуна на Цирбеса и Плајса. Додатна брига му је што су ровити Војтман и Данијел Тајс, па је питање колико могу да помогну националном тиму. Јонас Војтман је пропустио добар део припрема и утакмица, тако да не може да се зна какав ће бити његов учинак. Одсуства свих ових играча највише су искористили Бартел и Хартенштајн који су имали запажене учинке на припремним мечевима.Бартел је чак био и најбољи стрелац селекције у мечевима против Белгије и Исланда.

Немачка није ништа посебно показала на припремним мечевима. Углавном су им утакмице ишле „у минус”, али не зато што су играли богзна како добру одбрану, већ зато што су имали очајне проценте шута. Иако важе за трећег фаворита у групи, по нама, највише што могу јесте да се пласирају у осмину финала. У четврфинале – веома тешко. Не би било велико изненађење ако би своје учешће завршили у првој фази првенства.

ПРЕДНОСТИ

Денис Шредер би био велика предност и да игра у Шпанији или Србији, а камоли код Немаца. Мораће да се удваја у одбрани, тако да другим играчима преостаје само да погоде отворен шут на његову асистенцију. Шредер је на млазни погон и само ако буде имао неког да га прати, Немачка може добро да прође на првенству. Предност им је и што са свима из групе могу да играју. Леже им, што би се рекло. Одмах на старту првенства играју против Украјине и та победа би им дала крила. После тог меча им иду Грузија, па Израел. Дакле, добар распоред за дизање форме и чекање повређених играча.

МАНЕ

Претанка клупа, а још се не зна тачно колико су спремни Бенцинг, Тајс, па и Војтман. Ако неко од њих тројице буде недостајао, биће велики проблем за Флеминга. И овако му је десеткована унутрашња линија. За разлику од неких других репрезентација, њима ће баш недостајати оправдано и неоправдано одсутни, пре свих Цирбес, Ципзер и Плајс. Немачка је танка и на позицији бека, али они готово да никада нису имали респектабилну двојку. Немају ни решења за нешто чвршће одбране. Углавном у таквим ситуацијама шутирају из немогућих позиција. Много губе лопти на утакмицама и тај сегмент игре Флеминг ће морати да доведе у ред. Примају доста кошева, пошто им је слаба комуникација у одбрани, код преузимања се погубе и противник, у немалом броју ситуација, остаје сам на зицеру (савет, за „плус поена” на њихове ривале). Генерално, у групи могу до три победе (против Украјине. Грузије и Израела). Једино би са Украјином требало лакше да изађу на крај, док ће велику борбу водити са Израелом и Грузијом.

Наша прогноза је да не могу ни да сањају о медаљи, до четвртфинала могу у неком лудилу (због Шредера), док је за њих реалан пласман у осмину финала.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар