EP, Predstavljamo - Njemačka: Sve oči uprte u Šredera!

Imamo favorita za igru "plus" poeni!

Košarka 31.08.2017 | 18:30
EP, Predstavljamo - Njemačka: Sve oči uprte u Šredera!
OČEKIVANJA

Najveći uspesi nemačke košarke usko su povezani s našim prostorima. Svetislav Kari Pešić im je 1993. doneo zlato, što je verovatno najveće iznenađenje u istoriji Evrobasketa. U šali možemo da kažemo da su bili ratni profiteri, pošto zbog sankcija tadašnja Jugoslavija nije mogla da učestvuje. Drugu medalju, srebrnu, osvojili su u Beogradu 2005. godine, a čini se da Arena i dalje aplaudira Dirku Novickom. Kakve je ovacije maestralni Nemac dobio kada je u finalu izlazio sa parketa i kada je već bilo poznato da Grčka uzima zlato. Objektivna košarkaška publika nije mogla da ostane imuna na partije koje je Novicki pružao tokom čitavog šampionata. Uostalom, maltene sam je doneo Nemačkoj vicešampionsku titulu.

Aktuelnu reprezentaciju sa klupe će predvoditi Kris Fleming. Amerikanac, koji je bio asistent u Denveru i Bruklinu, vodi Pancere od pre dve godine. Sada neće na raspolaganju imati najjači mogući sastav, pošto na Evrobasketu neće igrati Majk Cirbes,Pol Cipzer, Maksi Kleber i Tibor Plajs. Gavel i Šafarcik verovatno više neće ni igrati u reprezentaciji. Za Nemačku koja nema široku klupu, ovo je veliki hendikep. Od igrača koji su se stavili na raspolaganje ubedljivo najbolji je Denis Šreder. Od člana Atlanta Houksa sve zavisi u igri Pancera. On je njihov motor i krajnji plasman će zavisiti od toga kako i koliko bude imao snage da igra. Naravno, da nije kalibar Novickog, pa da može sam da im donese medalju. Ali da je u stanju svakome da ubaci 20+ poena, u to nema sumnje.

Dakle, Šreder – plus koševi. Protekla sezona mu je ubedljivo bila najbolja u NBA ligi, imao je skoro 18 poena i preko šest asistencija po meču uz tri skoka. Veoma je koristan, a glavna odlika mu je strahovita brzina. Već na prvom koraku ostavlja rivala iza sebe, a izuzetno je spretan kada uđe u centra. Obično provuče nekako loptu i poentira. Šut mu je nešto slabiji, ali šutiraće za tri poena. Već je dobar košarkaš, ima zavidnu NBA karijeru iza sebe, a tek su mu 23 godine.

Šreder bi spolja mogao da ima pomoć u Mamaduu Lou i Karstenu Tadi. Lo je bolji igrač od Tade, uostalom nastupa u Evroligi u dresu Bamberga. Obojica imaju solidan šut, mogu da pogode, ali čini se da nisu toliko dobri šuteri koliko uzimaju šuteva spolja. Ali na tome insistrira Fleming, uvek ih bodri da šutnu i nije nikakav problem ako promaše.

Na poziciji krila je Patrik Hekman. Hekman se prošle sezone nije proslavio u Broseu. Ima dobar šut, ali ga nema na skoku. Trebalo bi na nisko krilo povremeno da ide i Bencingkoji zbog svoje visine uspešno pokriva i mesto krilnog centra. Ima šut, dobru igru leđima, jedino je malo sporiji i problem mu je da čuva niže, brže igrače. Fleming će veliki problem imati pod koševima, pošto neće moći da računa na Cirbesa i Plajsa. Dodatna briga mu je što su roviti Vojtman i Danijel Tajs, pa je pitanje koliko mogu da pomognu nacionalnom timu. Jonas Vojtman je propustio dobar deo priprema i utakmica, tako da ne može da se zna kakav će biti njegov učinak. Odsustva svih ovih igrača najviše su iskoristili Bartel i Hartenštajn koji su imali zapažene učinke na pripremnim mečevima.Bartel je čak bio i najbolji strelac selekcije u mečevima protiv Belgije i Islanda.

Nemačka nije ništa posebno pokazala na pripremnim mečevima. Uglavnom su im utakmice išle „u minus”, ali ne zato što su igrali bogzna kako dobru odbranu, već zato što su imali očajne procente šuta. Iako važe za trećeg favorita u grupi, po nama, najviše što mogu jeste da se plasiraju u osminu finala. U četvrfinale – veoma teško. Ne bi bilo veliko iznenađenje ako bi svoje učešće završili u prvoj fazi prvenstva.

PREDNOSTI

Denis Šreder bi bio velika prednost i da igra u Španiji ili Srbiji, a kamoli kod Nemaca. Moraće da se udvaja u odbrani, tako da drugim igračima preostaje samo da pogode otvoren šut na njegovu asistenciju. Šreder je na mlazni pogon i samo ako bude imao nekog da ga prati, Nemačka može dobro da prođe na prvenstvu. Prednost im je i što sa svima iz grupe mogu da igraju. Leže im, što bi se reklo. Odmah na startu prvenstva igraju protiv Ukrajine i ta pobeda bi im dala krila. Posle tog meča im idu Gruzija, pa Izrael. Dakle, dobar raspored za dizanje forme i čekanje povređenih igrača.

MANE

Pretanka klupa, a još se ne zna tačno koliko su spremni Bencing, Tajs, pa i Vojtman. Ako neko od njih trojice bude nedostajao, biće veliki problem za Fleminga. I ovako mu je desetkovana unutrašnja linija. Za razliku od nekih drugih reprezentacija, njima će baš nedostajati opravdano i neopravdano odsutni, pre svih Cirbes, Cipzer i Plajs. Nemačka je tanka i na poziciji beka, ali oni gotovo da nikada nisu imali respektabilnu dvojku. Nemaju ni rešenja za nešto čvršće odbrane. Uglavnom u takvim situacijama šutiraju iz nemogućih pozicija. Mnogo gube lopti na utakmicama i taj segment igre Fleming će morati da dovede u red. Primaju dosta koševa, pošto im je slaba komunikacija u odbrani, kod preuzimanja se pogube i protivnik, u nemalom broju situacija, ostaje sam na ziceru (savet, za „plus poena” na njihove rivale). Generalno, u grupi mogu do tri pobede (protiv Ukrajine. Gruzije i Izraela). Jedino bi sa Ukrajinom trebalo lakše da izađu na kraj, dok će veliku borbu voditi sa Izraelom i Gruzijom.

Naša prognoza je da ne mogu ni da sanjaju o medalji, do četvrtfinala mogu u nekom ludilu (zbog Šredera), dok je za njih realan plasman u osminu finala.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar