ЕП, Представљамо - Украјина: Драстично ослабљена!

Репрезентација против које ћете играти тикете, ако се кладите.

Кошарка 31.08.2017 | 15:30
ЕП, Представљамо - Украјина: Драстично ослабљена!
ОЧЕКИВАЊА

Украјинцима је ово четврто узастопно учешће на Евробаскету, а укупно осмо. Чак су били део и Светског првенства 2014. године (први пут у историји). На то СП су се квалификовали тако што су 2013. у Словенији остварили највећи успех у историји – освојили су шесто места на континенталном шампионату.

Дакле, украјинска кошарка је у експанзији, али на предстојећем Евробаскету немају чему да се надају из разлога што ће бити драстично ослабљени. У њиховим редовима нема више Американца Пуа Џетера, а у коначном саставу нема ни Фезенка (њиховог најбољег центра), као ни Гладира (вероватно најбољи спољни играч). Много је то за Украјину. Ова тројица су ненадонкнадив губитак.

На клупи Украјине седеће Јевген Мурзин који се није прославио на прошлом шампионату, пошто су завршили на 22. месту. Тешко да ће и сада имати много бољи учинак, пошто има веома скромне играче у ростеру. Од познатијих широј кошаркашкој јавности ту су Липовиј(бивши Звездин кошаркаш), Зајцев, Пустозонов и Артем Пустовиј. Право је чудо како нису убедљивије губили припремне мечеве. Хрватска их је у Опатији добила са пет, а Словенија са 11 разлике. Чак су успели да демолирају Румунију са 91:57 (какви ли су тек Румуни).

Липовија овдашњи љубитељи кошарке памте по очајним партијама у Звезди, али он где год да оде, игра битнију улогу. Нису то богзна какви тимови, али у Будивељнику, Солноку и Трикали је имао запажен учинак. Физички је јак и игра добру одбрану. Шут му није јача страна, у нападу је опаснији у игри један на један, него када је сам на шуту. Покрива позиције два и три и у овом саставу узима доста шутова.

На припремним мечевима, добар је био Артем Пустови, који је са својих 216 центиметара правио доста проблема ривалима (Хрватима је убацио 18 поена). Има солидну игру леђима и могао би у оваквој Украјини да буде опција за плус кошева, пошто има већу минутажу. Добро изводи и слободна бацања, једино што му недостаје маса за ту висину. У Ендеса лиги је у дресу Обрадорије у прошлој сезони просечно бележио преко девет поена по мечу.

Пустовиј ће под кошевима имати помоћ и у Игору Зајцеву, који је из Манресе прешао у Росу Радом. Њих двојица могу да чине добар тандем, али обојица кубуре за масом. На позицији крила поред Липовија, Мурзин ће велику наду полагати и у Пустозонова који је са 30 година најстарији у овој селекцији. Пустозонов је просечан играч, воли да шутира споља, има солидан шут и обично он Липовиј почињу у петорци на позицијама два и три. Споља су јошЛукашов (требало би да буде први плеј) и Мишула.

За разлику од Лукашова, Мишула је „комбо” бек, а прошле сезоне је био један од најбољих играча Дњепра (13 поена по мечу), док је Лукашов имао просечну сезону у Јенисеју. Пре Јенисеја, био је члан Лијетувос Ритаса, Автодора, Будивељника. Играо је одлично у квалификацијама и један је од заслужнијих што се Украјина нашла на завршној смотри. Иначе, Украјина је у квалификацијама играла против Словеније, Бугарске и Косова. На крају су заузели друго место са скором 4-2 (оба пораза од Словеније).

Њихове утакмице углавном иду у „минус поена”. На првенству су у Групи Б и аутсајдери су, додуше не апсолутни, али свака њихова победа представљала би изненађење. Према нашим прогнозама, они завршавају учешће у првој фази.

ПРЕДНОСТИ:

Њихова једина предност у односу на ривале могла би да буде растерећеност. Немају никакав императив и тако могу можда до неке сензације. Мечеве морају да играју „на минус” ако желе до победе, пошто немају играче за бржу игру и кош више. Иако ослабљена, центраска линија им је незгодна зато што су Пустовиј и Зајцев веома високи и сама њихова појава у рекету зна да направи проблем ривалима. 

МАНЕ:

 Много су ослабљени, чак нису ни у истом саставу као у квалификацијама (фали Фезенко), док у односу на прошла првенства нема ни Џетера и Гладира. Наравно, клупа им је претанка и ту су у великом проблему. Спољни играчи, иако доста шутирају, не могу да се похвале меком руком. Штета што ослабљени долазе на Евробаскет, пошто би имали сасвим солидан састав да су комплетни. Овако, свака евентуална победа на првенству представљала би велики успех за Украјину.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар