EP, Predstavljamo - Ukrajina: Drastično oslabljena!

Reprezentacija protiv koje ćete igrati tikete, ako se kladite.

Košarka 31.08.2017 | 15:30
EP, Predstavljamo - Ukrajina: Drastično oslabljena!
OČEKIVANJA

Ukrajincima je ovo četvrto uzastopno učešće na Evrobasketu, a ukupno osmo. Čak su bili deo i Svetskog prvenstva 2014. godine (prvi put u istoriji). Na to SP su se kvalifikovali tako što su 2013. u Sloveniji ostvarili najveći uspeh u istoriji – osvojili su šesto mesta na kontinentalnom šampionatu.

Dakle, ukrajinska košarka je u ekspanziji, ali na predstojećem Evrobasketu nemaju čemu da se nadaju iz razloga što će biti drastično oslabljeni. U njihovim redovima nema više Amerikanca Pua Džetera, a u konačnom sastavu nema ni Fezenka (njihovog najboljeg centra), kao ni Gladira (verovatno najbolji spoljni igrač). Mnogo je to za Ukrajinu. Ova trojica su nenadonknadiv gubitak.

Na klupi Ukrajine sedeće Jevgen Murzin koji se nije proslavio na prošlom šampionatu, pošto su završili na 22. mestu. Teško da će i sada imati mnogo bolji učinak, pošto ima veoma skromne igrače u rosteru. Od poznatijih široj košarkaškoj javnosti tu su Lipovij(bivši Zvezdin košarkaš), Zajcev, Pustozonov i Artem Pustovij. Pravo je čudo kako nisu ubedljivije gubili pripremne mečeve. Hrvatska ih je u Opatiji dobila sa pet, a Slovenija sa 11 razlike. Čak su uspeli da demoliraju Rumuniju sa 91:57 (kakvi li su tek Rumuni).

Lipovija ovdašnji ljubitelji košarke pamte po očajnim partijama u Zvezdi, ali on gde god da ode, igra bitniju ulogu. Nisu to bogzna kakvi timovi, ali u Budiveljniku, Solnoku i Trikali je imao zapažen učinak. Fizički je jak i igra dobru odbranu. Šut mu nije jača strana, u napadu je opasniji u igri jedan na jedan, nego kada je sam na šutu. Pokriva pozicije dva i tri i u ovom sastavu uzima dosta šutova.

Na pripremnim mečevima, dobar je bio Artem Pustovi, koji je sa svojih 216 centimetara pravio dosta problema rivalima (Hrvatima je ubacio 18 poena). Ima solidnu igru leđima i mogao bi u ovakvoj Ukrajini da bude opcija za plus koševa, pošto ima veću minutažu. Dobro izvodi i slobodna bacanja, jedino što mu nedostaje masa za tu visinu. U Endesa ligi je u dresu Obradorije u prošloj sezoni prosečno beležio preko devet poena po meču.

Pustovij će pod koševima imati pomoć i u Igoru Zajcevu, koji je iz Manrese prešao u Rosu Radom. Njih dvojica mogu da čine dobar tandem, ali obojica kubure za masom. Na poziciji krila pored Lipovija, Murzin će veliku nadu polagati i u Pustozonova koji je sa 30 godina najstariji u ovoj selekciji. Pustozonov je prosečan igrač, voli da šutira spolja, ima solidan šut i obično on Lipovij počinju u petorci na pozicijama dva i tri. Spolja su jošLukašov (trebalo bi da bude prvi plej) i Mišula.

Za razliku od Lukašova, Mišula je „kombo” bek, a prošle sezone je bio jedan od najboljih igrača Dnjepra (13 poena po meču), dok je Lukašov imao prosečnu sezonu u Jeniseju. Pre Jeniseja, bio je član Lijetuvos Ritasa, Avtodora, Budiveljnika. Igrao je odlično u kvalifikacijama i jedan je od zaslužnijih što se Ukrajina našla na završnoj smotri. Inače, Ukrajina je u kvalifikacijama igrala protiv Slovenije, Bugarske i Kosova. Na kraju su zauzeli drugo mesto sa skorom 4-2 (oba poraza od Slovenije).

Njihove utakmice uglavnom idu u „minus poena”. Na prvenstvu su u Grupi B i autsajderi su, doduše ne apsolutni, ali svaka njihova pobeda predstavljala bi iznenađenje. Prema našim prognozama, oni završavaju učešće u prvoj fazi.

PREDNOSTI:

Njihova jedina prednost u odnosu na rivale mogla bi da bude rasterećenost. Nemaju nikakav imperativ i tako mogu možda do neke senzacije. Mečeve moraju da igraju „na minus” ako žele do pobede, pošto nemaju igrače za bržu igru i koš više. Iako oslabljena, centraska linija im je nezgodna zato što su Pustovij i Zajcev veoma visoki i sama njihova pojava u reketu zna da napravi problem rivalima. 

MANE:

 Mnogo su oslabljeni, čak nisu ni u istom sastavu kao u kvalifikacijama (fali Fezenko), dok u odnosu na prošla prvenstva nema ni Džetera i Gladira. Naravno, klupa im je pretanka i tu su u velikom problemu. Spoljni igrači, iako dosta šutiraju, ne mogu da se pohvale mekom rukom. Šteta što oslabljeni dolaze na Evrobasket, pošto bi imali sasvim solidan sastav da su kompletni. Ovako, svaka eventualna pobeda na prvenstvu predstavljala bi veliki uspeh za Ukrajinu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar