ЕП, Представљамо - Грузија: Потенцијално изненађење!

Обратите пажњу на овај састав.

Кошарка 31.08.2017 | 14:30
ЕП, Представљамо - Грузија: Потенцијално изненађење!
ОЧЕКИВАЊА

Грузија се четврти пут квалификовала на Европско првенство и то узастопно. До сада се њихови пласмани крећу у раздобљу од 11. и 17. места. Али на предстојећем Евробаскету би могли да буду пријатно изненађење првенства. Имају добар тим, доброг селектора и пружили су одличне партије на припремним мечевима. Штета што се пред само првенство повредио Заза Пачулија, али је на крају, у последњем моменту, укључен на списак и ако буде 100 одсто спреман биће од велике помоћи Грузинима.

Игор Кокошков је подизао грузијски кошарку, стасало је неколико феноменалних играча, константно иду узлазном путањом. Сада је на клупи бивши грчки селектор Илиас Зурос који је прошле сезоне водио Будућност. Његови помоћници су са ових простора Милош Глигоријевић и Јурица Големац. Зурос је са Грузијом доминирао у квалификацијама, завршили су на првом месту, а били су у групи са Црном Гором, Словачком и Албанијом.

Састав Грузије је одлично попуњен на свим местима. Највише се на првенству, поредПачулије, очекује од трија Шенгелија–Шермадини–Диксон. Поред њих тројице, Зурос ће на располагању имати још квалитетних кошаркаша. На спољним позицијама носиоци су Цинцадзе,Санадзе и Американац Мајк Диксон. Диксон је „комбо” бек, има одличан шут, брз је, једино није тимски играч и зато га Зурос користи више на месту бека шутера. За њега се праве акције. Прошлу сезону је провео у АЕК-у и просечно је бележио скоро 13 поена по мечу.Диксон је свакако опција за плус кошева.

Најбољи асистент у редовима Грузије је Цинцадзе који је променио много клубова у каријери, чак је пре скоро 15 година кратко био члан и московксог ЦСКА. Прави је плејмејкер, примарно му је да разигра саиграче, а у квалификацијама је имао чак преко 6,5 асистенција по мечу, док је у прошлој сезони имао преко седам додавања у Кутаисију. Веома је захвалан играч, посебну пажну би требало на њега обратити. Поред Диксона, на двојци ће играти и Санадзе, који има сасвим добар шут. Доминирао је прошле сезоне у словеначкој лиги, бележио је у дресу Приморске преко 17 поена. Нема сумње да има квалитет за много боље лиге.

Споља ће још минутажу имати и Анатолиј Бојса, али неће узимати много шутева. Ту је пре свега, као испомоћ. На крилу ће бити прекаљени Манучар Маркоишвили, који је читаву прошлу сезону пропустио због повреде. Није потпуно фит, али само његово присуство ће доста користити Грузији. Како буде одмицало првенство, Маркоишвили ће вероватно дизати форму. Одличан је шутер, уме и леђима да напада ниже од себе и увек је опасан из корнера на повратну лопту.

Уз Пачулију, прва Звезда овог састава биће Токо Шенгелија, члан Басконије. Шенгелијапримарно игра на четворци и један је од најбољих европских играча на тој позицији. Веома је брз за своју висину, скочан, има добар шут и обожава да после ухваћене лопте у одбрани сам крене ка кошу ривала (цоаст то цоаст). Мана му је једино што некада зна брзо да уђе у проблем с личним грешкама. Шенгелија је опција за плус кошева, игра Грузије му у потпуности одговара.

Зурос форсира бржу кошарку и у таквој концепцији се се Шенгелија одлично сналази. Басконија је продужила уговор с њим, ње хтела да га пусти ни за живу главу. У рекету ће Шенгелија чинити пар са Шермадинијем, који је невероватно напредовао у протекле две сезоне. Ко га се сећа из периода када је био у Олимпији, не треба да рачуна да га је уопште гледао. Сада је много комплетнији кошаркаш, константна опасност по кош ривала, све отпатке купи и закуцава. Из пика се брзо одмотава и незаустављиво иде ка кошу. Прошла сезона у Андори му је била брутална, неколико пута је био изабран за играча кола. Уосталом статистика ће најбоље рећи како је играо: 16,1 поен и 7,6 скокова по мечу у можда најјачој лиги у Европи. Шермадини-плус поена. Љубитељи кошарке с ових простора ће сигурно навијати заГогу Битадзеа, члана Меге. Битадзе је надолазеће звезда, рођен је 1999. године, изузетно је покретан са својих 211 центиметара. Нема дилеме да ће бити у првој рунди драфта и да је пред њим блистава каријера. Учеће на предстојећем Евробаскету само ће убрзати процес његовог сазревања. Свака част за Зуроса што му је нашао места међу 12 одабраних!

Грузија игра брзу, модерну кошарку. Физички су веома јаки. Многи их потцењују, али, као што смо већ напоменули, могу до доброг резултата. То је, за почетак, пласман у осмину финала. Светске кладионице их не виде међу 16 најбољих, али ми мислимо да им је ту место. 

ПРЕДНОСТИ

Изузетно су физички јаки, дуго су већ на окупу и одлично се познају. Зурос је добар тренер и прихватио је да води Грузију зато што има играче за кошарку коју он преферира. Генерално, Грузија је у квалификацијама и на припремним мечевима већину утакмица ишла „у плус”. Са свима могу да играју из групе, а прва петрока им је изузетно јака. Таквом петроком не могу да се похвале Израел и Немачка, а Украјина поготово. Велика им је предност у односу на ова три ривала што могу да се снађу и у бржој и у позиционој игри.

МАНЕ

Грузија нема толико мана колико би рецимо требало да имају када се прича, на папиру, о репрезентацијама из другог плана. Они имају клупу, не баш дугачку, али Санадзе, Бојса, па и Битадзе могу да одиграју добро своју ролу. Наравно, да много зависе од прве петроке, али Зурос има простора да комбинује пошто има неколико поливалентих играча (пре свих, Диксон и Шенгелија). Дакле, Грузија спада у селекције које могу да буду пријатно изненађење. Наша прогноза је да могу у осмину финала, иако се не котирају међу четири најбоље у Групи Б.

По нама су бољи од Украјине, а у најмању руку егал са Израелом, и то само зато што се игра у Тел Авиву. Комплетнији су и од Немачке, једино би ту Шредер могао да им прави проблеме. Када би се којим случајем пласирали у други круг првенства, сигурни смо да би сви волели да их избегну у осмини финала, Грчка поготово, пошто их је Грузија савладала на Акрополис купу седам дана пред почетак Евробаскета.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар